archivum

MÉR – Saját szövegek jegyzéke

A programban a 2021|2022-es évadban egyetemistákkal dolgoztunk. A diákok egész évben a Magvető Kiadónál megjelent kortárs versekkel és novellákkal foglalkoztak a drámapedagógia eszközeinek segítségével, a kreatív írás módszerével pedig maguk is alkothattak.
A saját szövegeket inspiráló kötetek: Dragomán György: Rendszerújra, Kántor Péter: Valahol itt, Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok, Szabó T. Anna: Ár és Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról.
A műhelyfolyamat végére egy felolvasóest született, a fiatalok saját írásaikat adták elő három alkalommal. Emlékek fényei villantak fel, festmények szólaltak meg, szobrok keltek életre és fekete-fehér fényképek kaptak színt. Számozott mondatok rejtőztek a szövegekben, ohrwurm sorok visszhangoztak a fülekben, zene is szólt a sötétben…

Csoportvezetők Durst Móni és Mlynarik Julcsi.

Fotók: Bárdos Bodza

A MÉR-diákok Szabó T. Anna A nyelv a című verséből inspirálódott, soronként összekapcsolt közös verse:

MÉR: A nyelvünk
– Szabó T. Anna A nyelv a című verséhez –

A nyelv a vad, mi véd, a vád vadász.
A nyelv a fonás, lopás, kopás.
A nyelv az ész, a csókra kész, a méz.
A nyelv a vágy, a vég, az ég.

A nyelv önmagában elv, gúzsba köt.
A nyelv a te, a nem, csak én, fa-jaj.
A nyelv a vég, az én, az élet.
A nyelv a szó, a száj, a szív, a lélek.

A nyelv a cél, ég, él és hal el.
A nyelv egy gyenge léptő meglopás.
A nyelv a híd, és minden más remény.
A nyelv minden gátat átszakít.

A nyelv a csillagok, a Nap, a Hold.
A nyelv a lét, a lesz, mi rét, mi volt.
A nyelv roppan nyáladban vergődve.
A nyelv, amit én rád, te rám öltesz.

/Bata Emese, Bánfalvi Samu, Benedek Eszter, Csegzi Márta, Fenyvesi Fruzsina, Harangozó Lilla, Haszán Rozália, Kovács Luca, Mélyi Klára, Mihályi Sára, Nagy Iringó, Szabó Szonja, Takács Boglárka, Várkonyi Vince, Végh Tamás, Vida Boldizsár/


Diákok mondták a MÉR-ről.

Nagy Iringó Rákhel:

A MÉR

Hova jársz péntekenként? A MÉR-re. Az mi? Hát, ez egy ilyen kortárs irodalmi izé, amit a Magvető Kiadó és a Radnóti Színház csinál. És mit csináltok? Verseket, meg novellákat olvasunk és beszélgetünk róluk. És milyen volt? Nagyon jó! Borzasztóan élveztem. Minden foglalkozáson megtudtam valami újat a kortárs irodalomról, a többiekről, az emberekről, a művészetről és saját magamról. Nagyszerű szerzőket és műveket ismertem meg. Minden foglalkozáson nagyon jól éreztem magam, és azt akartam, hogy ne legyen vége. Hogy a péntek délutánok örökké tartsanak, és mindegyik végén úgy búcsúzzunk, hogy jövő héten találkozunk. Hogy ne jöjjön el az utolsó alkalom, hogy ne érezzem azt, hogy vége, ennyi volt.
Csegzi Márta:

Már az első alkalom lelkesítő volt. Önmagában az új közösséggel való megismerkedés is izgalmas volt számomra. A Radnóti Színház próbatermében, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik termében tartottuk alkalmainkat, ami jelentősen hozzájárult a foglalkozások alkotóatmoszférájához.
A MÉR azért lett különleges számomra, mert ide mindenki azzal az elvárással érkezett, hogy mélyebb témákról beszélgessen, lévén a fő téma az irodalom. Élénkítő volt a „smalltalk”-ot átugorva egyből az igazibb, érdekesebb beszélgetésekhez jutni, még úgy is, hogy alig tudtunk valamit egymásról. A versek és írások pedig, amiket Mlynarik Julcsitól, a csoportvezetőnktől kaptunk tökéletes ugródeszkát biztosítottak e beszélgetésekhez.
Számomra talán azért volt ennyire meghatározó ez az élmény, mert a foglakozássorozat főként a kortárs irodalomra fókuszált, amellyel nekem addig még csak kevés kapcsolatom volt. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nekem ez volt a témába való beiktatásom. Meglepett, hogy néhányan a csoportból már igencsak jártasak a kortárs irodalomban. Voltak, akik maguk is írtak verseket, és azt tervezik, hogy jövőben ők is hozzájárulnak a kortárs művészetekezen válfajához.

Támogató a Magvető Könyvkiadó.

Felnőtt workshop
A közös alkotás, a színházi foglalkozásokon való részvétel nem csak a fiatalok kiváltsága. Szeretnénk, ha a RIM minél szélesebb közönséget tudna megszólítani, ezért 2018 óta felnőttek számára is kínáltunk 1,5 órás workshopokat. Ezek általában kéthavonta kerültek megrendezésre és a Radnóti Színház valamely előadásához kapcsolódnak. A foglalkozások során az előadások néhány alkotója is velünk tartott.
 
 
Eddig megrendezésre került workshopok:
  • A 10 című előadáshoz. Vendégeink voltak: Kováts Adél intézményvezető, az előadás szereplője, Sebestyén Aba, az előadás rendezője és Székely Csaba, az előadás szerzője
  • A párnaember című előadáshoz. Vendégünk volt: Pál András, az előadás szereplője.
  • Az Egy piaci nap című előadáshoz. Vendégünk volt Kelemen József, az előadás szereplője és Závada Pál a regény szerzője.
  • A Kakukkfészek című előadáshoz kapcsolódva.
  • A művésznő és rajongói című előadáshoz kapcsolódóan. Vendégünk volt Schneider Zoltán, az előadás szereplője.

 

Felső tagozatos csoport

A RIM hosszútávú programjának keretén belül a 2018/2019-es évadban felső tagozatos, 10-14 év közötti diákok számára tartottunk heti rendszerességgel foglalkozásokat, ezzel is kiszélesítve a RIM programjainak életkori keretét. A foglalkozásokat Szendrey Gitta drámainstruktor és Vince Petra RIM-es gyakornok tartotta.

 

Unicef együttműködések
| Gyerekhang

2017-től a Radnóti Ifjúsági Műhely is csatlakozott az UNICEF Gyerekhang kampányához. Ennek keretében minden évben november 20-án, a Gyermekek Világnapján a Radnóti Színház esti előadása előtt a szokásos hangbejátszás helyett RIM-es diákok mondták be a mobiltelefonok kikapcsolására vonatkozó kérést. A gyermek- és kamaszhangok hívják fel a nézők figyelmét az UNICEF által képviselt gyermekjogi törekvésekre. 2018-ban a RIM diákjai egy videóbejátszásban is kiálltak az UNICEF Gyerekhang programja mellett.

Bővebb információ a RIM Gyerekhang jelenlétéről!


A RIM-es diákok videója a Gyerekhang programban

 
| Nőnek kódolva

A Radnóti Tesla Laborban megrendezett könyvbemutatón részt vett a Radnóti Ifjúsági Műhely is. A RIM középiskolásai Az önbizalom kódja lányoknak című könyvből saját korosztályukat érintő gondokról, bajokról és azok megoldásairól adtak elő jeleneteket.

Bővebb információ a programról!

 

Nyomonkövetés

A Nyomonkövetés a RIM hosszú távú együttműködési programja volt, melynek keretében általános iskolás és gimnáziumi osztályok számára biztosított rendszeres lehetőséget a találkozásra, közös játékra és alkotásra.

A regisztráló osztályoknak a RIM drámainstruktorai drámapedagógiai foglalkozásokat tartottak. A program célja az volt, hogy olyan közösségi témákra fókuszáljon, amelyek a diákokat érintik, de a tanórai keretbe nem férnek bele. Az érintett témáink többek között a bullying, a közösségen belüli kommunikáció, a környezetvédelem és a továbbtanulás voltak.

 

P+R beszélgetés előadásokhoz

A Pedagógus programunkhoz kapcsolódók számára a Radnóti Színház új bemutatóinak házi főpróbái elé alkotói beszélgetéseket szerveztünk. Ezek során a pedagógusok feltehették kérdéseiket az előadás rendezőjének, néhány színészének vagy esetleg dramaturgjának.

A képen A művésznő és rajongói című előadáshoz szervezett beszélgetés látható, vendégünk volt Valló Péter, az előadás rendezője és Bálint András, az előadás egyik szereplője.

 

RIM az Ördögkatlan Fesztiválon

Az Ördögkatlan Fesztivál és a Radnóti Ifjúsági Műhely 2017 óta működik együtt. Ez idő alatt 21 foglalkozást tartott a műhely Nagyharsányban, közel 300 résztvevőnek. A Közösségi Alkotó Projekt nevet viselő foglalkozásokon alapvető drámapedagógiai és színházi nevelési elemekből felépített közös játékra hívtuk a fesztivál közönségét. Ezek az alkalmak lehetőséget adtak az ismerkedésre, kapcsolatépítésre, elősegítve ezzel az Ördögkatlan Fesztivál közösségteremtő céljait. Ezek a foglalkozások többek között olyan témákat dolgoztak fel, mint a mélyszegénység, az emberi jogok, a nőiség kérdésköre.

 

RIM a Színházak Éjszakáján

A RIM rendszeresen részt vesz a Radnóti Színházak Éjszakája programsorozatában. Ennek keretében diákelőadásokat és felnőtteknek szóló workshopokat látogathattak eddig az érdeklődők.

Színházak Éjszakáján bemutatott RIM-es előadások:

Workshopjaink a programon:

  • Tényleg te döntesz? – Hol van a határa a szabad döntéshozatalnak?
  • „Ezt is elviszem magammal…” – Menni vagy maradni?
  • 17 doboz cigi – Kinek mit jelent 20.000 forint?

 

RIM-tábor

A 2015/2016-os évadtól kezdődően minden nyáron egyhetes alkotótábort tartunk a
hosszú távú színházi nevelési programunk diákjainak. Ebben szervezési partnerünk – az Epöli
Keresztelő Szent János lelkészség – helyszínt és étkezési lehetőséget biztosít számunkra Epöl, illetve Dág falujában. Az egyhetes tábor alatt intenzív közösségi alkotómunkán keresztül, a színházi nevelés eszközeinek felhasználásával dolgozunk a diákokkal. Mozgásos, alkotós, képzőművészeti, művészetterápiás és önismereti feladatokban vehettek részt, mindeközben erős csapattá kovácsolódtak.

Eddigi táborainkban előadóként részt vett Brasch Bence színművész, Figeczky Bence színművész, Horváth János Antal dramaturg, Konfár Erik színművész, Lovas Rozi színművész, Olasz Renátó színművész, Sipos György színművész, Sodró Eliza színművész, Varsányi Péter rendező.
2020-ban a RIM tábor bejárós jelleggel került megrendezésre a Radnóti Tesla Laborban.

 

Témahét

A RIM hosszú távú programján részt vevő fiatalok számára rendezett egyhetes esemény során a Radnóti Színház társulatának tagjai, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói látogatnak el hozzánk, mesélnek a szakmájukról, amit aztán a RIM-es diákok gyakorlati feladatokon keresztül ki is próbálhatnak.


Járt már nálunk színházigazgató, színész, bábszínész, zeneszerző, rendező, bábszínházrendező, filmrendező, díszlet- és jelmeztervező, dramaturg, rendezőasszisztens, súgó, ügyelő, jelmeztárvezető, de nézőtéri felügyelő, marketinges kreatív szakember és gazdasági titkár is. A lényeg, hogy a diákok valóban megismerkedjenek azzal, mennyi munkakörből és tevékenységből áll össze egy színház működése.