MÉR | Magvető és radnóti

 

Újra meghirdetjük a népszerű MÉR – avagy Magvető és Radnóticsoportunkat!
Jelentkezz, ha szeretsz olvasni vagy épphogy nem olvasol eleget, de szeretnél többet kapni az irodalomtól. Ha nyitott vagy a kortárs irodalom által felvetett, jelenünket is érintő kérdésekre. Ha szeretnél új és új szempontokat kapni ahhoz, hogyan lehet versekhez és novellákhoz közelíteni. Ha vágysz egy otthonos közegbe, ahol önmagad lehetsz, kimondhatod, amit gondolsz, játszhatsz és beszélgethetsz kortársaid körében.
Idén 17 és 23 év közötti fiatalokat várunk a MÉR programra. A jelentkezők a foglalkozásokon a Magvető Kiadónál megjelent kortárs versekkel és novellákkal ismerkedhetnek meg a drámapedagógia eszközeinek segítségével, a kreatív írás módszerével pedig maguk is alkothatnak. A kiadó jóvoltából az elolvasott könyveket a résztvevők megkapják.
 
A foglalkozások időpontja és helyszíne: 2023. október 18-tól december 20-ig 9 alkalom, szerdánként 16.30-tól 19.30-ig a Radnóti Színház Keres Emil Próbatermében (Andrássy út 31.).

A  programon való részvétel ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2023. október 15. éjfél
A jelentkezéshez irodalomtörténeti tudás nem szükséges.
A jelentkezési lapot itt találod, kitöltés után, kérünk, küldd el a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu email címre!

A MÉR – avagy Magvető És Radnóti – egy olyan közösségi és alkotói tér, ahol találkozik a kortárs szépirodalom és a színházpedagógia, az írott szöveg és a fiatalok őszinte gondolatai.

A jelentkezők a foglalkozásokon a Magvető Kiadónál megjelent kortárs versekkel és novellákkal ismerkedhetnek a drámapedagógia eszközeinek segítségével, és a kreatív írás módszerével maguk is alkothatnak. A kiadó jóvoltából az elolvasott könyveket a diákok megkapják.

A MÉR-diákok olyan középiskolások, akik szeretnek olvasni vagy akik nem olvasnak eleget, de szeretnének többet kapni az irodalomtól. Akik szeretnék, ha több közük lenne hozzá, ha a ’magyar kortárs’ szóösszetétel jól ismert szövegeket, és netán büszkeséget idézne fel bennük. Akik nyitottak a kortárs irodalom által felvetett, jelenünket érintő kérdésekre.
Akik kíváncsiak arra, hogyan lehet az érzelmeinkből kiindulva verset vagy novellát elemezni. Akik gondolták már úgy, hogy nem értenek meg jól egy kortárs irodalmi művet.
Akik alkotással szeretnének véleményt formálni és kifejezni érzéseiket.
Akik vágynak egy olyan térre, terepre, ahol önmaguk lehetnek, kimondhatják, amit gondolnak, játszhatnak, beszélgethetnek, vitázhatnak, kérdezhetnek kortársaik körében.
Hiszen a kortárs irodalmi szöveg, „…a vers mi magunk vagyunk, a vers a létünk, az identitásunk…” (Tóth Krisztina: Verset állva – részlet)

 
2021|2022

A programban a 2021|2022-es évadban egyetemistákkal dolgoztunk. A diákok egész évben a Magvető Kiadónál megjelent kortárs versekkel és novellákkal foglalkoztak a drámapedagógia eszközeinek segítségével, a kreatív írás módszerével pedig maguk is alkothattak.
A saját szövegeket inspiráló kötetek: Dragomán György: Rendszerújra, Kántor Péter: Valahol itt, Krusovszky Dénes: Áttetsző viszonyok, Szabó T. Anna: Ár és Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról.
A műhelyfolyamat végére egy felolvasóest született, a fiatalok saját írásaikat adták elő három alkalommal. Emlékek fényei villantak fel, festmények szólaltak meg, szobrok keltek életre és fekete-fehér fényképek kaptak színt. Számozott mondatok rejtőztek a szövegekben, ohrwurm sorok visszhangoztak a fülekben, zene is szólt a sötétben…

Csoportvezetők Durst Móni és Mlynarik Julcsi.

Fotók: Bárdos Bodza

A MÉR-diákok Szabó T. Anna A nyelv a című verséből inspirálódott, soronként összekapcsolt közös verse:

MÉR: A nyelvünk
– Szabó T. Anna A nyelv a című verséhez –

A nyelv a vad, mi véd, a vád vadász.
A nyelv a fonás, lopás, kopás.
A nyelv az ész, a csókra kész, a méz.
A nyelv a vágy, a vég, az ég.

A nyelv önmagában elv, gúzsba köt.
A nyelv a te, a nem, csak én, fa-jaj.
A nyelv a vég, az én, az élet.
A nyelv a szó, a száj, a szív, a lélek.

A nyelv a cél, ég, él és hal el.
A nyelv egy gyenge léptő meglopás.
A nyelv a híd, és minden más remény.
A nyelv minden gátat átszakít.

A nyelv a csillagok, a Nap, a Hold.
A nyelv a lét, a lesz, mi rét, mi volt.
A nyelv roppan nyáladban vergődve.
A nyelv, amit én rád, te rám öltesz.

/Bata Emese, Bánfalvi Samu, Benedek Eszter, Csegzi Márta, Fenyvesi Fruzsina, Harangozó Lilla, Haszán Rozália, Kovács Luca, Mélyi Klára, Mihályi Sára, Nagy Iringó, Szabó Szonja, Takács Boglárka, Várkonyi Vince, Végh Tamás, Vida Boldizsár/


Diákok mondták a MÉR-ről.

Nagy Iringó Rákhel:

A MÉR

Hova jársz péntekenként? A MÉR-re. Az mi? Hát, ez egy ilyen kortárs irodalmi izé, amit a Magvető Kiadó és a Radnóti Színház csinál. És mit csináltok? Verseket, meg novellákat olvasunk és beszélgetünk róluk. És milyen volt? Nagyon jó! Borzasztóan élveztem. Minden foglalkozáson megtudtam valami újat a kortárs irodalomról, a többiekről, az emberekről, a művészetről és saját magamról. Nagyszerű szerzőket és műveket ismertem meg. Minden foglalkozáson nagyon jól éreztem magam, és azt akartam, hogy ne legyen vége. Hogy a péntek délutánok örökké tartsanak, és mindegyik végén úgy búcsúzzunk, hogy jövő héten találkozunk. Hogy ne jöjjön el az utolsó alkalom, hogy ne érezzem azt, hogy vége, ennyi volt.
Csegzi Márta:

Már az első alkalom lelkesítő volt. Önmagában az új közösséggel való megismerkedés is izgalmas volt számomra. A Radnóti Színház próbatermében, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik termében tartottuk alkalmainkat, ami jelentősen hozzájárult a foglalkozások alkotóatmoszférájához.
A MÉR azért lett különleges számomra, mert ide mindenki azzal az elvárással érkezett, hogy mélyebb témákról beszélgessen, lévén a fő téma az irodalom. Élénkítő volt a „smalltalk”-ot átugorva egyből az igazibb, érdekesebb beszélgetésekhez jutni, még úgy is, hogy alig tudtunk valamit egymásról. A versek és írások pedig, amiket Mlynarik Julcsitól, a csoportvezetőnktől kaptunk tökéletes ugródeszkát biztosítottak e beszélgetésekhez.
Számomra talán azért volt ennyire meghatározó ez az élmény, mert a foglakozássorozat főként a kortárs irodalomra fókuszált, amellyel nekem addig még csak kevés kapcsolatom volt. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nekem ez volt a témába való beiktatásom. Meglepett, hogy néhányan a csoportból már igencsak jártasak a kortárs irodalomban. Voltak, akik maguk is írtak verseket, és azt tervezik, hogy jövőben ők is hozzájárulnak a kortárs művészetekezen válfajához.

Támogató a Magvető Könyvkiadó.

fotó: Gerencsér Anna, Mlynarik Julcsi