11 beszélgetés, 18 színész, 29 író, 37 szöveg és a 150 éves főváros. Ez itt a Budapest teli van faluval podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, Budapest születésének 150. évfordulójára rendezett beszélgetéssorozata. Az adásokban az irodalmi alkotások mellett a fővároshoz kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a városhoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással.

A Radnóti Színház ezer szállal kötődik a magyar irodalomhoz számos irodalmi estjével és a közel 30 éves Magvető Kiadós együttműködésével, no és persze Budapest szívében helyezkedik el, test nélküli épületét öt ingatlannal közös határfalai alkotják. Különlegessége nem csak e furcsa építészeti jellegéből adódik vagy ikonikus előadásaiból, hanem szellemi kötődéseiből és együttműködéseinek erejéből is. A Budapest teli van faluval podcastben a színház fő együttműködő partnere a Fővárosi Vízművek, amely különleges víztárolóival és alagútrendszereivel járul hozzá Budapest építészeti sokszínűségéhez. A 37 kortárs és modern magyar szépirodalmi szöveget tartalmazó válogatás Budapestről, a budapesti életérzésről, a városhoz kapcsolódó legendákról, emberekről szól. Az elmúlt száz év magyar irodalmából Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője válogatta a szórakoztató, érdekes, várostörténeti szempontból is értékes alkotásokat, amelyeket a Radnóti Színház művészei olvasnak fel. A novellák, versek inspirációt adnak, felvetnek egy-egy témát vagy irodalmi kulisszát teremtenek a beszélgetések köré.

A sorozat első hat epizódja 2023. december 27-én, szerdán került fel YouTube-ra, a további epizódok péntekenként, 11 órakor válnak elérhetővé.  

Epizódok:

1. epizód – Hányféleképpen olvasható egy város? (2023. december 27.)
 
Hogyan mutatnánk meg egy marslakónak Budapest arcát? Létezik Budapest-irodalom?  Megtudhatjuk, hogy “Budapestnek szöveg-térereje van.” Az utcán sétálva mindenütt szöveghelyekbe ütközünk: a Damjanich utcában Örkény “csúnya” bérháza, a Kálvinon Ottlik, a Vérmezőn Kosztolányi elevenedik meg. Mint az irodalom, Budapest is változó, élő szövet, amelyről Szegő János szépirodalmi szerkesztővel  beszélget Bojár Iván András.
 
Az adásban elhangzott szövegek: Karinthy Frigyes: Lipótváros története, Spiró György: Apámmal a meccsen (részlet), Örkény István: Egy Damjanich utcai házhoz, Nádasdy Ádám: Elbírja a saját súlyát, Kántor Péter: A Dunaparton.

A verseket, novellákat előadják: Bata Éva, Bálint András, Pál András, Rusznák András

2. epizód – A változás nem jó vagy rossz, hanem van (2023. december 27.)
 
Mit szólna Kádár elvtárs, ha ma végigvinnénk Budapest utcáin? Mitől lesz egy hely mitikus? Hogyan lehet valaki proligyerek Budán? A Budapest teli van faluval podcast második részében Bojár Iván András Torma Tamás újságíróval, építészeti kritikussal, az Egy hely blog szerzőjével beszélget fővárosunk fennkölt és kevésbé fennkölt építészetéről és a város organikus változásáról.

Az adásban elhangzott szövegek: Szerb Antal: Budapesti séták, Esterházy Péter: Egy Duna-regény (részlet a Hahn-Hahn grófnő pillantása című regényből) és Örkény István: Budapest novellája.
A szövegeket előadják: Baki Dániel, Porogi Ádám, Sodró Eliza

3. epizód – Nagykörút: a pesti polgár lelke (2023. december 27.)
 
Budapest a 19. század Firenzéje? Polgári eklektika, ‘56-os lövésnyomok és bulinegyed: összesen hány falu tartozik a Nagykörúthoz? Milyen félszemű mackók esztétikája a romkocsmákban? Meddig állt egy malom a Vígszínházzal szemben és a hol volt Leánykiházasító Egylet székháza? Mire tanít egy séta a főutcán a pesti polgárság történetéről? N. Kósa Judit újságíró, várostörténész, a Nagykörút: történelmi séta Pest főutcáján című kötet szerzője a Budapest teli van faluval harmadik epizódjának vendége.

Az adásban elhangzott szövegek: Parti Nagy Lajos: Terézvárosi mondatok, Erdős Virág: Budapest titokzatos, Tóth Krisztina: Villamospótló, Ottlik Géza: Mi a villamos?
A szövegeket előadják: Baki Dániel, Kováts Adél, Kuttner Bálint, Nagy Márk

4. epizód – Szegény Budapest, forrongó Budapest (2023. december 27.)
 
Free SZFE, tanártüntetések: Budapest izmosodó majd elsorvadó ügyeit az aktivizmus és a művészet kíséri. Csoszó Gabriella fotósként, aktivistaként képez hidat a város legszegényebbjeitől a politikai potentátokig, és örökíti meg Budapestet mind elesett, mind fortyogó oldaláról. Bojár Iván András kérdez ennek a művészi és emberi határvonalairól, és miként választja ki vidékiként valaki a faluját a fővárosban.

Az adásban elhangzott szövegek: Kosztolányi Dezső: Arcélek az utcáról, Erdős Virág: Budapest szép, Szécsi Noémi: Az utolsó kentaur (részlet).
A szövegeket előadják: Kuttner Bálint, Lovas Rozi, Mészáros Blanka

5. epizód – Szerhasználó Budapest (2023. december 27.)

Budapest beteg? Hány síró nőt látunk a körúton? Lehet-e segíteni minden elveszett léleknek? A droghasználat a fővárosi underground értelmiségi kísérletezése volt ‘80-as években, mára kórtünetté vált? Milyen lelki mintázatok állnak a függőség hátterében?  Mennyi eszelős bolyong a városban? Bajzáth Sándor, addiktológussal beszélgetünk a Budapest teli van faluval 5. epizódjában. Jobbulást, Budapest!

Az adásban elhangzott szövegek: Kosztolányi Dezső: Síró nő a körúton, Takács Zsuzsa: Eszmék és téveszmék, Erdős Virág: Budapest beteg.
A szövegeket előadják: Berényi Nóra Blanka, Rusznák András, Tóth Ildikó

6. epizód – Mit tegyen a város, ha süket a hatalom? (2023. december 27.)

Polgár fiam, az az ember, aki hozzárak a világhoz.” Hogyan válnak kiszolgáltatottá a város történelmi helyei a korrupt kormányzásnak? Melyik korszak volt a legjobb a Tabánban? Saly Noémi város- és gasztrotörténész Budapest gyarapító és nem gyarapodó, civil arcát világítja meg a Budapest teli van faluval podcast 6. epizódjában.

Az adásban elhangzott szövegek: Ottlik Géza: Tabáni reggeli, Kertész Imre: Budapest egy fölösleges vallomás, Lázár Ervin: Ló a házban
A szövegeket előadják: Gazsó GyörgyPál András.

7. epizód – Trash-Budapest (2023. december 29.)

Nyáry Luca író, modell Budapestje ironikus és lepattant, és pont ez benne az izgalmas. Hagyják végre békén mostani arculatában, ahogy van. A polgári, sznob nagyváros kép után ezúttal a Budapest teli van faluval podcast 7. részében a legrosszabb Google-értékelések, trash-kocsmák és Roni ABC-k kerülnek szóba.
 
Az adásban elhangzott szövegek: Márai Sándor: Például a mély pincét, Mán-Várhegyi Réka: részlet a Mágneshegy c. regényből, Erdős Virág: Budapest türelmetlen.
A szövegeket előadják: Bata Éva, Martin Márta, Tóth Ildikó
 

8. epizód – Szabálytalan budapesti útikalauz (2024. január 5.)

Török András író, művelődéstörténész és non-profit üzletember “semmi előtt hasra nem eső” városportréját ismerhetjük meg a Budapest teli van faluval podcast 8. részében. Nem csak az az útikönyvbe illő, ami régiség, ami kellemes: érdekesek a bontani való házak, rossz ötletek, utcanévtáblák és Budapest legrondább köztéri szobrai is.

Az adásban elhangzott szövegek: Mécs Anna: Ha a hidakat felrobbantják, Ottlik Géza: A nyomdában,.
A szövegeket előadják: Bálint András, Mészáros Blanka

9. epizód – Az építészet ne legyen eldobható (2024. január 12.)

Mit tegyünk azért, hogy Budapest újabb 150 év múlva is élő legyen? Ma itt tartunk: egyre gyorsabban avuló stílusok le nem bomló anyagokból, pazarló bontások, felesleges újépítések. Hogyan legyen az átalakulás ésszerű? Zubreczki Dávid, író, blogger “építészeti mesemondását” hallhatjuk a Budapest teli van faluval podcast 9. részében.

Az adásban elhangzott szövegek: Tóth Krisztina: Pixel, Háy János: Margit-híd.
A szövegeket előadják: Berényi Nóra Blanka, László Zsolt

10. epizód – Nagyképű Budapest (2024. január 19.)

Amit a budapestiek nem hallanak: saját nyegle, irritáló akcentusuk. Amit a vidékiek tapasztalnak: Magyarország egyenlő Budapesttel, a vidék pedig nem befogadó. A Trianon utáni ország aránytalansága 100 éve változatlan. Hajdu Szabolcs rendező a Budapest teli van faluval podcast 10. epizódjának vendége. Városa Debrecen, de mint a legtöbb művészt, a gimnázium után őt is elszívta a főváros. Mint mond el a magyarokról egy séta a Nyugati aluljáróban? Milyen filmet rendezni Budapesten, mióta nem jár támogatás?

Az adásban elhangzott szövegek: Grecsó Krisztián: Negyvenkét év, Keresztury Tibor: A négyes hatoson, Bächer Iván: Didó, Petri György: Ha az ember.
A szövegeket előadják: Kováts Adél, Pál András, Porogi Ádám, Schneider Zoltán

11. epizód – Magyarul énekelek Budapesten (2024. január 26.)

Hogyan lehetek úgy gangster rapper, hogy közben egy rózsa van a kezemben és a hold felé nézek?” Nem csak a haragos utcagyerekek műfaja a hiphop. Irodalom-e a rap? Miért olyan sötét a magyar hiphop karaktere? A Budapest teli van faluval podcast 11. részében vendégünk Co Lee, aki volt már modell, de bohóc is, végül pedig a rap mellett állapodott meg.

Az adásban elhangzott szövegek: Szabó T. Anna: Fény, Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet), Péntek Orsolya: Dorka könyve.
A szövegeket előadják: Martin Márta, Major Erik, Lovas Rozi

Készítők:

Műsorvezető: Bojár Iván András
Az irodalmi szövegeket válogatta: Szegő János
Kreatív producer: Schaffler Sarolta
Zene: OIEE
Videó: Theano Kaparelli
Vágó: Olasz Renátó
Fotó: Walton Eszter
Kiadja a Radnóti Miklós Színház, gazdasági vezető: Hegedűs Judit, ügyvezető igazgató: Kováts Adél
Az irodalmi szövegek felvétele a Mafilm Audioban készült, rendezte Báthory Orsolya; a podcast beszélgetések a MaRecord Hangstúdióban készültek, hangmérnök: Sersztnyev Csaba.