11 beszélgetés, 18 színész, 29 író, 37 szöveg és a 150 éves főváros. Ez itt a Budapest teli van faluval podcast a Radnóti Színház és a Fővárosi Vízművek közös, Budapest születésének 150. évfordulójára rendezett beszélgetéssorozata. Az adásokban az irodalmi alkotások mellett a fővároshoz kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a városhoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással.

A Radnóti Színház ezer szállal kötődik a magyar irodalomhoz számos irodalmi estjével és a közel 30 éves Magvető Kiadós együttműködésével, no és persze Budapest szívében helyezkedik el, test nélküli épületét öt ingatlannal közös határfalai alkotják. Különlegessége nem csak e furcsa építészeti jellegéből adódik vagy ikonikus előadásaiból, hanem szellemi kötődéseiből és együttműködéseinek erejéből is. A Budapest teli van faluval podcastben a színház fő együttműködő partnere a Fővárosi Vízművek, amely különleges víztárolóival és alagútrendszereivel járul hozzá Budapest építészeti sokszínűségéhez. A 37 kortárs és modern magyar szépirodalmi szöveget tartalmazó válogatás Budapestről, a budapesti életérzésről, a városhoz kapcsolódó legendákról, emberekről szól. Az elmúlt száz év magyar irodalmából Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője válogatta a szórakoztató, érdekes, várostörténeti szempontból is értékes alkotásokat, amelyeket a Radnóti Színház művészei olvasnak fel. A novellák, versek inspirációt adnak, felvetnek egy-egy témát vagy irodalmi kulisszát teremtenek a beszélgetések köré.

A sorozat első része 2023. november 17-én, pénteken, Budapest születésnapján került fel Spotify-ra és más podcast csatornákra, a további epizódok hetente kerülnek adásba. 

Epizódok:

1. epizód – Hányféleképpen olvasható egy város? (2023. november 17.)
 
Hogyan mutatnánk meg egy marslakónak Budapest arcát? Létezik Budapest-irodalom?  Megtudhatjuk, hogy “Budapestnek szöveg-térereje van.” Az utcán sétálva mindenütt szöveghelyekbe ütközünk: a Damjanich utcában Örkény “csúnya” bérháza, a Kálvinon Ottlik, a Vérmezőn Kosztolányi elevenedik meg. Mint az irodalom, Budapest is változó, élő szövet, amelyről Szegő János szépirodalmi szerkesztővel  beszélget Bojár Iván András.
 
Az adásban elhangzott szövegek: Karinthy Frigyes: Lipótváros története, Spiró György: Apámmal a meccsen (részlet), Örkény István: Egy Damjanich utcai házhoz, Nádasdy Ádám: Elbírja a saját súlyát, Kántor Péter: A Dunaparton.

A verseket, novellákat előadják: Bata Éva, Bálint András, Pál András, Rusznák András

2. epizód – A változás nem jó vagy rossz, hanem van (2023. november 24.)
 
Mit szólna Kádár elvtárs, ha ma végigvinnénk Budapest utcáin? Mitől lesz egy hely mitikus? Hogyan lehet valaki proligyerek Budán? A Budapest teli van faluval podcast második részében Bojár Iván András Torma Tamás újságíróval, építészeti kritikussal, az Egy hely blog szerzőjével beszélget fővárosunk fennkölt és kevésbé fennkölt építészetéről és a város organikus változásáról.

Az adásban elhangzott szövegek: Szerb Antal: Budapesti séták, Esterházy Péter: Egy Duna-regény (részlet a Hahn-Hahn grófnő pillantása című regényből) és Örkény István: Budapest novellája.
A szövegeket előadják: Baki Dániel, Porogi Ádám, Sodró Eliza

 
3. epizód – Nagykörút: a pesti polgár lelke (2023. december 1.)
 
Budapest a 19. század Firenzéje? Polgári eklektika, ‘56-os lövésnyomok és bulinegyed: összesen hány falu tartozik a Nagykörúthoz? Milyen félszemű mackók esztétikája a romkocsmákban? Meddig állt egy malom a Vígszínházzal szemben és a hol volt Leánykiházasító Egylet székháza? Mire tanít egy séta a főutcán a pesti polgárság történetéről? N. Kósa Judit újságíró, várostörténész, a Nagykörút: történelmi séta Pest főutcáján című kötet szerzője a Budapest teli van faluval harmadik epizódjának vendége.

Az adásban elhangzott szövegek: Parti Nagy Lajos: Terézvárosi mondatok, Erdős Virág: Budapest titokzatos, Tóth Krisztina: Villamospótló, Ottlik Géza: Mi a villamos?
A szövegeket előadják: Baki Dániel, Kováts Adél, Kuttner Bálint, Nagy Márk

 
4. epizód – Szegény Budapest, forrongó Budapest (2023. december 8.)
 
Free SZFE, tanártüntetések: Budapest izmosodó majd elsorvadó ügyeit az aktivizmus és a művészet kíséri. Csoszó Gabriella fotósként, aktivistaként képez hidat a város legszegényebbjeitől a politikai potentátokig, és örökíti meg Budapestet mind elesett, mind fortyogó oldaláról. Bojár Iván András kérdez ennek a művészi és emberi határvonalairól, és miként választja ki vidékiként valaki a faluját a fővárosban.

Az adásban elhangzott szövegek: Kosztolányi Dezső: Arcélek az utcáról, Erdős Virág: Budapest szép, Szécsi Noémi: Az utolsó kentaur (részlet).
A szövegeket előadják: Kuttner Bálint, Lovas Rozi, Mészáros Blanka

5. epizód – Szerhasználó Budapest (2023. december 15.)

Budapest beteg? Hány síró nőt látunk a körúton? Lehet-e segíteni minden elveszett léleknek? A droghasználat a fővárosi underground értelmiségi kísérletezése volt ‘80-as években, mára kórtünetté vált? Milyen lelki mintázatok állnak a függőség hátterében?  Mennyi eszelős bolyong a városban? Bajzáth Sándor, addiktológussal beszélgetünk a Budapest teli van faluval 5. epizódjában. Jobbulást, Budapest!

Az adásban elhangzott szövegek: Kosztolányi Dezső: Síró nő a körúton, Takács Zsuzsa: Eszmék és téveszmék, Erdős Virág: Budapest beteg.
A szövegeket előadják: Berényi Nóra Blanka, Rusznák András, Tóth Ildikó

6. epizód – Mit tegyen a város, ha süket a hatalom? (2023. december 22.)

Polgár fiam, az az ember, aki hozzárak a világhoz.” Hogyan válnak kiszolgáltatottá a város történelmi helyei a korrupt kormányzásnak? Melyik korszak volt a legjobb a Tabánban? Saly Noémi város- és gasztrotörténész Budapest gyarapító és nem gyarapodó, civil arcát világítja meg a Budapest teli van faluval podcast 6. epizódjában.

Az adásban elhangzott szövegek: Ottlik Géza: Tabáni reggeli, Kertész Imre: Budapest egy fölösleges vallomás, Lázár Ervin: Ló a házban
A szövegeket előadják: Gazsó GyörgyPál András

7. epizód – Trash-Budapest (2023. december 29.)

Nyáry Luca író, modell Budapestje ironikus és lepattant, és pont ez benne az izgalmas. Hagyják végre békén mostani arculatában, ahogy van. A polgári, sznob nagyváros kép után ezúttal a Budapest teli van faluval podcast 7. részében a legrosszabb Google-értékelések, trash-kocsmák és Roni ABC-k kerülnek szóba.
 
Az adásban elhangzott szövegek: Márai Sándor: Például a mély pincét, Mán-Várhegyi Réka: részlet a Mágneshegy c. regényből, Erdős Virág: Budapest türelmetlen.
A szövegeket előadják: Bata Éva, Martin Márta, Tóth Ildikó
 

8. epizód – Szabálytalan budapesti útikalauz (2024. január 5.)

Török András író, művelődéstörténész és non-profit üzletember “semmi előtt hasra nem eső” városportréját ismerhetjük meg a Budapest teli van faluval podcast 8. részében. Nem csak az az útikönyvbe illő, ami régiség, ami kellemes: érdekesek a bontani való házak, rossz ötletek, utcanévtáblák és Budapest legrondább köztéri szobrai is.

Az adásban elhangzott szövegek: Mécs Anna: Ha a hidakat felrobbantják, Ottlik Géza: A nyomdában, részlet Bereményi Géza Magyar Copperfield című regényből.
A szövegeket előadják: Bálint András, Schneider Zoltán, Mészáros Blanka

9. epizód – Az építészet ne legyen eldobható (2024. január 12.)

Mit tegyünk azért, hogy Budapest újabb 150 év múlva is élő legyen? Ma itt tartunk: egyre gyorsabban avuló stílusok le nem bomló anyagokból, pazarló bontások, felesleges újépítések. Hogyan legyen az átalakulás ésszerű? Zubreczki Dávid, író, blogger “építészeti mesemondását” hallhatjuk a Budapest teli van faluval podcast 9. részében.

Az adásban elhangzott szövegek: Tóth Krisztina: Pixel, Háy János: Margit-híd.
A szövegeket előadják: Berényi Nóra Blanka, László Zsolt

10. epizód – Nagyképű Budapest (2024. január 19.)

Amit a budapestiek nem hallanak: saját nyegle, irritáló akcentusuk. Amit a vidékiek tapasztalnak: Magyarország egyenlő Budapesttel, a vidék pedig nem befogadó. A Trianon utáni ország aránytalansága 100 éve változatlan. Hajdu Szabolcs rendező a Budapest teli van faluval podcast 10. epizódjának vendége. Városa Debrecen, de mint a legtöbb művészt, a gimnázium után őt is elszívta a főváros. Mint mond el a magyarokról egy séta a Nyugati aluljáróban? Milyen filmet rendezni Budapesten, mióta nem jár támogatás?

Az adásban elhangzott szövegek: Grecsó Krisztián: Negyvenkét év, Keresztury Tibor: A négyes hatoson, Bächer Iván: Didó, Petri György: Ha az ember.
A szövegeket előadják: Kováts Adél, Pál András, Porogi Ádám, Schneider Zoltán

11. epizód – Magyarul énekelek Budapesten (2024. január 26.)

Hogyan lehetek úgy gangster rapper, hogy közben egy rózsa van a kezemben és a hold felé nézek?” Nem csak a haragos utcagyerekek műfaja a hiphop. Irodalom-e a rap? Miért olyan sötét a magyar hiphop karaktere? A Budapest teli van faluval podcast 11. részében vendégünk Co Lee, aki volt már modell, de bohóc is, végül pedig a rap mellett állapodott meg.

Az adásban elhangzott szövegek: Szabó T. Anna: Fény, Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (részlet), Péntek Orsolya: Dorka könyve.
A szövegeket előadják: Martin Márta, Major Erik, Lovas Rozi

Az adásokban az irodalmi alkotások mellett Budapesthez kötődő, annak történetét és kultúrtörténetét jól ismerő városszeretők, városlakók beszélgetnek Budapestről, a budapestiségről, a fővároshoz fűződő viszonyukról Bojár Iván Andrással. Akik beszélgetnek arról, hogy kinek hol van a faluja ebben a városban: Szegő János, Torma Tamás, N. Kósa Judit, Csoszó Gabriella, Bajzáth Sándor, Nyáry Luca, Saly Noémi, Török András, Zubreczki Dávid, Hajdu Szabolcs és Co Lee. Színészek, akik felolvasnak: Bálint András, Baki Dániel, Bata Éva, Berényi Nóra Blanka, Gazsó György, Kováts Adél, Kuttner Bálint, László Zsolt, Lovas Rozi, Major Erik, Martin Márta, Mészáros Blanka, Nagy Márk, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza és Tóth Ildikó. Írók, akiknek a művei hallhatók a beszélgetések között: Bächer Iván, Bereményi Géza, Erdős Virág, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Hay János, Kántor Péter, Karinthy Frigyes, Keresztury Tibor, Kertész Imre, Kosztolányi Dezső, Krusovszky Dénes, Lázár Ervin, Mán-Várhegyi Réka, Márai Sándor, Mécs Anna, Nádasdy Ádám, Ottlik Géza, Örkény István, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya, Petri György, Schein Gábor, Spiró György, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szerb Antal, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina.  

Készítők:

Műsorvezető: Bojár Iván András, irodalmi szövegeket válogatta: Szegő János, kreatív producer: Schaffler Sarolta, zene: OIEE, médiapartner: Magyar Narancs, kiadja a Radnóti Miklós Színház – gazdasági vezető: Hegedűs Judit, ügyvezető igazgató: Kováts Adél, irodalmi szövegek felvétele a Mafilm Audioban készült, szinkronrendező: Báthory Orsolya, a podcast beszélgetések a MaRecord Hangstúdióban készültek, hangmérnök: Sersztnyev Csaba, fotók: Walton Eszter

A podcast a Fővárosi Önkormányzat „Kulturális szakmai együttműködések támogatása” pályázat és a Fővárosi Vízművek támogatásával valósult meg.