Többlépcsős program

Többlépcsős programunk az előadásokat kísérő foglalkozásokat foglalja magában. Célja elősegíteni az előadások értő befogadását és feldolgozását. Színházi és drámajátékokon, beszélgetéseken keresztül a résztvevők az előadás fókuszában álló témáról gondolkodnak közösen. A foglalkozáson szerzett élményeik hozzájárulnak az előadás által felvetett kérdések, problémák megértéséhez, befogadásához.
Ezt a foglalkozástípust előadástól függően középiskolás, egyetemista és felnőtt csoportok is igényelhetik. (Az oldalon olvasható korosztályi ajánlás a pedagógusoknak nyújt segítséget a témaválasztást illetően.)

ELŐKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS:

Az előkészítő foglalkozás során színházi és drámajátékos feladatokkal, beszélgetésekkel hangolódunk az előadásra, interaktív feladatokon keresztül mélyítjük el annak központi témáját. A foglalkozás időtartama az előadástól függően 45 perc vagy másfél óra, helyszíne előzetes egyeztetés alapján a színház vagy az osztályterem.

FELDOLGOZÓ FOGLALKOZÁS:

Az előadás után néhány nappal egy foglalkozás keretében a látottak feldolgozását segítjük. Megvitatjuk az előadás kapcsán felmerülő kérdéseket, reflektálunk az előkészítő foglalkozáson felvázolt központi témára, emellett beszélünk az előadás formanyelvéről. A foglalkozás időtartama előadástól függően 45 perc vagy másfél óra, helyszíne előzetes egyeztetés alapján a színház vagy az osztályterem.

A foglalkozások ingyenesek!

 

A programot igényelni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével és a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu e-mail címre való visszaküldésével lehet. Illetve visszajelzéseket is szívesen fogadunk ugyanezen az e-mail címen.

Programunk az alábbi előadásokhoz vehető igénybe:

 

Székely Csaba
10
Rendező: Sebestyén Aba
Ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 
Foglalkozásunk során a Remény lakótelep közösségeként a minket összekötő élményekről, emlékekről és az együttélés szabályairól gondolkodunk. A közös munka során drámajátékos feladatok és irányított beszélgetések segítségével arra keressük a választ, hogy mi a viszonyunk a bibliai Tízparancsolathoz, van-e saját Tízparancsolatunk és miben áll a szabályokhoz, törvényekhez képest a szabadságunk.

MARTIN McDONAGH
A PÁRNAEMBER
Rendező: Szikszai Rémusz
Ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam
Az előkészítő foglalkozás időtartama: 45 perc
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

A párnaember egy megrázó történet a művészetről és annak vélt vagy valós hatásáról. Egy történet a szeretetről és annak hiányáról. A körülöttünk lévő bizonytalanságról és a bennünk lévő bizonytalanságról, ami miatt történetekbe kapaszkodunk. Szép és kegyetlen történetekbe.

Milyen történetek találnak meg minket a kétségekkel teli világunkban? Ezek milyen módon hatnak ránk? Támogatnak bennünket vagy épp elbizonytalanítanak? Vajon felismerjük-e, amikor a fikció válik valósággá számunkra?

A foglalkozások során drámajátékos gyakorlatokon és irányított beszélgetéseken keresztül gondolkodunk a fenti kérdéseken és a színházi formanyelven. 

 

WAJDI MOUAWAD
FUTÓTŰZ
Rendező: Alföldi Róbert
Ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 
A feldolgozó foglalkozás során drámajátékos gyakorlatok segítségével továbbgondoljuk az előadás szereplőinek történetét és megvizsgáljuk az egymással való kapcsolatukat. Közösen gondolkodunk az előadásban oly jelentős hallgatásról, a csend mögött megbújó érzelmekről, titkokról, és arról, hogyan lehet a családtól kapott örökségünket gazdagítani, és az előttünk feltáruló világról tanulni.

 

SZOPHOKLÉSZ
ANTIGONÉ
Rendező: POROGI DORKA
A
jánlott korosztály: 9-12. évfolyam
Az előkészítő foglalkozás időtartama: 45 perc
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

„Olvastuk, tanultuk, ismerjük, fölismerjük az Antigonét: a játékot, amely két és félezer éve sürget, nyomaszt és emlékeztet arra, hogy eljön a pillanat, amikor el kell dönteni, mert muszáj, hogy egy igazság van-e, kettő, vagy millió.”

Két ellentétes akarat egymásnak feszül. Az isteni vagy az emberi törvények szerint kell cselekednünk? Mi a helyes út? És hol van az igazság? Egyáltalán van-e igazság? A kar, a bölcs öregek már állást foglaltak. Vajon a diákok egyetértenek velük? A közös munka során drámajátékos feladatok és irányított beszélgetések segítségével ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Bartis Attila 
A VÉGE
Rendező: Nagy Péter István
Ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 45 perc
 

Szabad András már gyermekkorában eldönti, hogy fotográfus lesz. A vége az ő objektívjén keresztül tekint vissza egy szerelem, egy család és egy ország egymást keresztül-kasul átfonó történetére. Mely események milyen hatással vannak Szabad András életére? Milyen színházi elemeket láttunk? Ezek hogyan segítik a történet befogadását?

 

TENA ŠTIVIČIĆ
3TÉL
Rendező: ALFÖLDI RÓBERT
Ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam
Az előkészítő foglalkozás időtartama: 45 perc
 

A darab egy kelet-közép-európai történet. Egy zágrábi arisztokrata ház emlékei tárulnak fel benne három idősíkban: 1945-ben, 1990-ben és 2011-ben. Az ott lakó horvát család három generációját ismerjük meg, ahogy megtöltik élettel, szeretettel és fájdalommal otthonuk privát tereit.

A változó idők változó kihívásai mellett hogyan tud egy család a felszínen maradni és egyre jobb életkörülményeket teremteni a következő generációk számára? Hogyan hatnak mindeközben a családtagokra a generációkon átívelő konfliktusok? “Menni vagy maradni” – szembesülünk újra az ismerős dilemmával.

 

ÖDÖN VON HORVÁTH 
ISTENTELEN IFJÚSÁG
Rendező: Nagy Péter István
Ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam

Az előkészítő foglalkozás időtartama: 90 perc
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 45 perc

Egy ország a háború szélén áll. Gyűlöld az ellenségedet, kiáltják a kiképzőtisztek. Jogos minden, ami fajtestvéreink javára szolgál, harsogja a rádió. Az egyes ember most nem számít, a nemzet jövője a tét. A jövő pedig, mint mindig, a fiatalokon áll.

Az előkészítő foglalkozás során a darab kereteit használva egy fiktív iskola, fiktív diákjaival dolgozunk. Ezen keresztül tapasztaljuk meg, kamaszként hogyan tudunk tájékozódni a világban. Kitől és mire van szüksége egy fiatalnak, hogy kapaszkodót találjon az életben? Vajon hogyan befolyásol egy közösséget egy eszme? 

Az utófoglalkozáson az előadáson látottakra reflektálunk. A rendezői formavilágot és az ehhez kapcsolódó személyes asszociációkat vesszük végig, majd megvizsgáljuk ezek különböző jelentésrétegeit.

 

ROBERT ICKE 
OIDIPUSZ
Rendező: Nagy Péter István
Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam

Az előkészítő foglalkozás időtartama: 90 perc
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 45 perc

Oidipusz egy nagy jövő előtt álló, a miniszterelnöki pozícióért jó esélyekkel induló férfi, aki teljes átláthatóságot ígér választóinak. Nincs több mismásolás, eltussolás, a régi aktákat is újranyitják. 

De mit kezdjünk azzal, hogy semmi sem az, mint aminek látszik – sem a közéletben, sem a magánéletben? Az előkészítő foglalkozáson Oidipusz történetén keresztül erre a kérdésre keresünk választ.

Mit gondolunk, mit közvetítünk kifelé, és mit nem tudunk önmagunkról? Az utófoglalkozáson ezeken a kérdéseken keresztül reflektálunk az előadáson látottakra.

 

SCHWECHTJE MIHÁLY
GINA
Rendező: SCHWECHTJE Mihály
Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

A Gina megtörtént eset alapján készült: egy középosztálybeli házaspár élsportoló gimnazista fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik, „beginázzák” az áldozatot és az internetre kerülnek fel kompromittáló fotók a lányról. A darab a helyzet feldolgozását vizsgálja az elkövető, az áldozat és a szülők szemszögéből.

A foglalkozás keretében az előadás egyes levetített jeleneteiből kiindulva színházi, drámapedagógiai és szociodrámás formákon keresztül a fiatalokkal közösen gondolkodunk a bántalmazás, a felelősségvállalás és az áldozathibáztatás témáin.

   
fotók: Gerencsér Anna, Csoszó Gabriella
plakát: Gyuricza Gergely (Oidipusz), Hertelendi Amanda (A vége), P. Kovács Tibor (Futótűz), Szabó Márton (A párnaember), Tóth Andrej (10, Gina, 3tél), Valló Berta (Istentelen ifjúság), Vojnich Erzsébet festménye alapján Szijártó Ádám (Antigoné)