hosszútávú program diákoknak

A RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely új és különleges csoportot indít középiskolások számára ingyenes részvétellel!
Várjuk azokat a 15-18 éves fiatalokat, akiket érdekel a színház, annak működése és lélegzése a mindennapokban. Akik szeretnének egy csapathoz tartozni, ahol önmaguk lehetnek. A foglalkozásokon hétről hétre egyre biztonságosabb, izgalmasabb, nyitottabb tér lesz a Radnóti Színház próbaterme, ahol közösen játszunk, beszélgetünk, alkotunk. A művészet segítségével pedig olyan témákkal foglalkozunk, amik igazán benneteket érintenek, rólatok szólnak.
 
Októbertől márciusig egy csapatként dolgozunk, majd márciustól egy igazán izgalmas nyitást csinálunk. A 60+-os korosztályú csoportunkkal összevontan kezdünk el egy folyamatot, aminek közösen határozzuk meg a medrét. Elég izgalmas a nemzedékek közötti átjárás, olykor tele van kátyúval vagy dugóval, de szerencsére vannak kapaszkodó sávok. Ezekből az alkalmakból, kipörgő kérdésekből, gondolatokból június elején egy részvételiségen alapuló performansszal zárjuk a közös munkát.
 
Hasznos információk:
– A program ingyenes, foglalkozásai heti rendszerességűek: csütörtökönként 16:30-19:30 között találkozunk. A csoportvezető Szendrey Gitta drámainstruktor, művészetterapeuta.
– A foglalkozások helyszíne a Keres Emil Próbaterem (1065 Budapest, Andrássy út 31. I. em.).
– Első foglalkozás: 2023. október 05., csütörtök.
A jelentkezéshez korábbi színházi ismeret vagy tapasztalat nem szükséges, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 
A jelentkezéseket az alábbi űrlapon keresztül várjuk. Amennyiben a jelentkező még nem töltötte be a 18. életévét, az alábbi szülői beleegyező nyilatkozatot is kérjük megküldeni a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu címre.
Jelentkezési határidő: 2023. október 02., hétfő éjfél
 

Hosszútávú színházpedagógiai programunk a színházi évad során hetente kínál foglalkozásokat középiskolásoknak és egyetemistáknak. Diákoknak, akiket érdekel a színház, annak működése és lélegzése a mindennapokban, akik szeretnének egy csapathoz tartozni, ahol önmaguk lehetnek.

A foglalkozásokon hétről hétre egyre biztonságosabb, izgalmasabb, nyitottabb tér lesz a Radnóti Színház próbaterme, ahol közösen játszunk, beszélgetünk, alkotunk. A művészet segítségével pedig olyan témákkal foglalkozunk, amik igazán a fiatalokat érintik, hozzájuk szólnak, s amiken keresztül ők is őszintén szólhatnak a világhoz, egymáshoz, önmagukhoz.

A programban résztvevő diákok – ha csoportjuk úgy dönt – a közösen töltött időszak lezárásaként bemutatnak egy általuk választott témát körüljáró, közösen létrehozott előadást, performanszot, videót vagy installációt.

A RIM Hosszútávú Programjában a 2022/2023-as évadban a gimnazisták folytatták a közös munkát és egy előadás létrehozására készültek. Ennek fókuszául a nőiség tematikáját választották. Az évad során anyagokat gyűjtöttek (verseket, zenéket, videókat, cikkeket), szövegeket írtak, jeleneteket improvizáltak. Ezekből született meg a Mi múlik egy vonalon? című előadás, amelyet három alkalommal elő is adtak a Keres Emil Próbateremben.

„Tavaszi szellő virágillatot hord. Lányok kacagnak egy kávézó teraszán.
Sírás, ölelés. Mi mindig itt leszünk neked – mondják.
Nehéz elhinni, de én magam miatt öltözöm így, nem a fiúknak…Vagy max. a barátnőimnek, mert ők mindig megdicsérnek, ha csinos vagyok.
Már megint túlgondolok mindent.
Ha elakadok a főzésben: felhívom a nagymamám.
Remélem senki nem tudja kategorizálni az érzelmeit, nem csak én.”

Nőiség, NŐ, nőnek lenni. Kérdések, problémák, nyitott mondatok. Valami, amit keresünk, felfedezünk magunkban. Történetek és élmények, pillanatnyi állapota annak, ahol épp tartunk.

Játszók: Aradi Júlia, Fogarassy Enikő, Gerencsér Angéla, Kárpáti Borbála, Kovári Lilla, Máthé Emília, Nyeste Boglárka, Petrilla Katalin, Sági Anna, Varga-Amár Kata
Csoportvezető, rendező: Szendrey Gitta
Külön köszönet: Balogh Attila, Figeczky Bence

Fotók: Imre Réka

A RIM hosszútávú, 2 éves programjában a 2021/2022-es évadban a gimnazisták személyes oltárakat építettek, így ismerték meg jobban egymás és önmagukat: egy-egy székre elhelyezték a számukra fontos tárgyakat, emlékeket, fotókat, zenéket, amikkel magukról meséltek. Ez a visszatérő forma ihlette az évadvégi performanszukat is. Később ún. én-jeleneteken dolgoztak: egy nagy adag kortárs versből kedvük szerint összeollóztak sorokat, kiegészítették saját szövegekkel, hogy egy saját ars poetica szülessen. Ezeken a jeleneteken addig dolgoztak, míg májusban egy előadás született belőlük. A 13 című előadást 3 alkalommal elő is adták.

“Én. Én? Ki az az én? Mi az az én? 13 én. Történetek magunkról. Én-jelenetek, élet-szkeccsek. Darabok, amiket elvihetsz – ha akarsz – belőlünk.”

Játsszók: Antall-Margitta Dóra, Aradi Júlia, Fogarassy Enikő, Gerencsér Angéla, Kárpáti Borbála, Keserű Rebeka, Máthé Emília, Mravinac Anna, Nyeste Boglárka, Petrilla Katalin, Sági Anna, Szabó-Schermann Frida, Varga-Amár Kata
Mozgás: Antall-Margitta Dóra
Zene: Kovács Samu
Csoportvezető, az előadás szerkesztője: Szendrey Gitta

A covid harmadik hulláma utáni nyitást és újratalálkozást ünnepelte a RIM középiskolás csoportja 2021. júni 4-én. Felszabadítottuk az utcát versekkel, énekkel, hanginstallációval, zebraszínházzal, közös játékkal.

A RIM harmadik egyetemista csoportjával 2019. októbere óta dolgozunk együtt. 2020. márciusában az online térbe kényszerültünk, de a csapat együtt maradt. Voltak, akiket az élet elsodort tőlünk, míg mások mellénk sodródtak. A 2020/2021-es évad során a diákok én-performanszokkal dolgoztak, melyek alapját kortárs versek és szabadon választott szövegek alkotják. A videó formájában elkészült performanszok egyediek, mindenki saját magáról mesél képekkel, megelevenített pillanatokkal, zenével, szöveggel. A csoport munkájáról készült sketchbookban a diákok történetei elevenednek meg. A performanszokhoz tartozó oldalakat is ők készítették, rajtuk olyan emlékekkel, amelyek a RIM-hez kötik őket. Csoportvezető: Szendrey Gitta.

fotók: Gerencsér Anna, Szendrey Gitta, Széplaki Nóra

A járványhelyzet miatt novemberben a RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) is az online térbe kényszerült. Továbbra is minden pénteken „találkozott” a gimnazista csoport, és a Radnóti Színház 10 című előadásából inspirálódva egy folyamatdráma keretében „beköltöztek” a Remény lakótelepre. Megrajzolták a tereit, mindenki keresett egy karaktert magának, akinek a bőrébe bújt, és megelevenedett az élet…

A RIM-esek a Remény lakótelephez kapcsolódó folyamatot egy közös projektmunkával zárták: montázskönyvet készítettek. Elképzelték, milyen lenne, ha az általuk megalkotott karakter egy oldalba sűrítve fogalmazná meg, mit jelent számára a Remény lakótelep. Rajzoltak, írtak, szerkesztettek…

KAPCSOLAT: radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu