RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely

Mi a RIM?

 

A Radnóti Színház 2012-ben indította színházi nevelési programját. A Radnóti Ifjúsági Műhelyt 2015-ben Lakatos Dóra és Széplaki Nóra alapította, a műhely tevékenysége Kováts Adél igazgatósága alatt teljesedett ki. A RIM működése óta a legtöbb korosztályt megszólította.

Jelenleg középiskolás, egyetemista és felnőtt korosztállyal dolgozunk. Programjaink során lehetőséget biztosítunk a közös játékra, a közös alkotásra és az együtt gondolkodásra. Színházi, drámapedagógiai konvenciók és a szociodráma elemeinek felhasználásával segítjük elő a résztvevők személyiségének, készségeinek, gondolkodásmódjának fejlődését. Mindeközben csoportjaink ismerkednek a színházi munkafolyamatokkal, műfajokkal, a színház hatásmechanizmusával. A műhely célja, hogy a résztvevők idővel értő nézővé és tudatos kultúrafogyasztóvá váljanak. A programok hozzájárulnak ahhoz, hogy a társadalom aktív tagjai lehessenek, akik nem csak elfogadják, de formálják is a körülöttük lévő világot.

Az elmúlt 5 évben 25 színházi előadáshoz készült előkészítő és/vagy feldolgozó foglalkozás és több, mint 170 többlépcsős foglalkozás került megtartásra. Ezek során közel 5500 diák vett részt a színház közoktatáshoz kapcsolódó színházpedagógiai munkájában. Az évek alatt 57 oktatási intézménnyel kerültünk kapcsolatba és 138 pedagógussal dolgoztunk közvetlenül együtt. A hosszútávú programunk keretében 462 foglalkozást tartottunk és több, mint 260 általános iskolás, középiskolás és egyetemista diákot értünk el. 2018-ban elindítottuk a felnőtt korosztályt megszólító színházpedagógiai programunkat, mely során egy-egy repertoáron lévő előadással foglalkoztunk a színház alkotóinak közreműködésével. Körülbelül 200 fő vett részt ezeken a programokon.

 
ITT olvashatsz még rólunk.
fotók: Gerencsér Anna