RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely

Mi a RIM?

 

A Radnóti Színház 2012-ben indította színházi nevelési programját. A Radnóti Ifjúsági Műhelyt 2015-ben Lakatos Dóra és Széplaki Nóra alapította, a műhely tevékenysége Kováts Adél igazgatósága alatt teljesedett ki. A RIM működése óta a legtöbb korosztályt megszólította.

Jelenleg középiskolás, egyetemista és felnőtt korosztállyal dolgozunk. Programjaink során lehetőséget biztosítunk a közös játékra, a közös alkotásra és az együtt gondolkodásra. Színházi, drámapedagógiai konvenciók és a szociodráma elemeinek felhasználásával segítjük elő a résztvevők személyiségének, készségeinek, gondolkodásmódjának fejlődését. Mindeközben csoportjaink ismerkednek a színházi munkafolyamatokkal, műfajokkal, a színház hatásmechanizmusával. A műhely célja, hogy a résztvevők idővel értő nézővé és tudatos kultúrafogyasztóvá váljanak. A programok hozzájárulnak ahhoz, hogy a társadalom aktív tagjai lehessenek, akik nem csak elfogadják, de formálják is a körülöttük lévő világot.

Az elmúlt 7 évben 22 színházi előadáshoz készült előkészítő és/vagy feldolgozó foglalkozás és több, mint 180 többlépcsős foglalkozás került megtartásra. Ezek során mintegy 5800 diák vett részt a színház közoktatáshoz kapcsolódó színházpedagógiai munkájában. Az évek alatt közel 60 oktatási intézménnyel kerültünk kapcsolatba és 152 pedagógussal dolgoztunk együtt. A hosszútávú programunk keretében 566 foglalkozást tartottunk és több, mint 330 általános iskolás, középiskolás és egyetemista diákot értünk el. 2018-ban elindítottuk a felnőtt korosztályt megszólító színházpedagógiai programunkat, mely során egy-egy repertoáron lévő előadással foglalkoztunk a színház alkotóinak közreműködésével. Körülbelül 200 fő vett részt ezeken a programokon.
 

Rendkívüli energiákkal működnek a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) programjai, melyek a különböző korosztályoknak biztosítanak lehetőséget a közös játékra, a közös alkotásra és az együtt gondolkodásra, szakavatott drámapedagógus  és drámainstruktor szakemebrek segítségével.

„Hiszem, hogy a legfiatalabb nemzedékekkel való foglalkozás a színházban is a legjobb befektetés” – nyilatkozta korábban Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója. Ennek szellemében indult 2015-ben a Radnóti színházpedagógiai műhelye, a RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely, melynek az elmúlt öt év során a színházi nevelési és művészetközvetítői tevékenysége a középiskolásoktól egészen a felnőtt generációknak szóló programokig szélesedett ki.

 
ITT olvashatsz még rólunk.
 
fotók: Gerencsér Anna