Élhető lelki tereink

KERÜLÖD VAGY SZEMBENÉZEL?

„A Radnóti színészei választottak egy számukra személyesen is fontos ügyet, amit szívvel-lélekkel és arccal képviselnek. Az idei színészfotók is ennek szellemében készültek. Csoszó Gabriella fotóművészt és aktivistát kértük fel, hogy készítsen 14 dokumentarista stílusú fotósorozatot 15 radnótis színésszel 14 érzékeny ügy mellett kiállva. Azért is sorozatban gondolkodtunk, hogy több napig foglalkozhassunk egy üggyel.” – Kováts Adél

BAKI DÁNIEL

Baki Dániel egy olyan generációhoz tartozik, amelyik másképp viszonyul a mentálhigiénia fontosságához, mint a szülei vagy a nagyszülei korosztálya. Számukra a lélek szakszerű, akár szakembert is bevonó gondozása nem gyengeség, amit el kell rejteni a világ elől, hanem a hétköznapok része. Alábbiakban az ő gondolatait olvashatják a téma kapcsán.

“Az ember testi és lelki egészsége ugyanannyira fontos. A mentálhigiénével, azaz a lelki egészség védelmével foglalkozni elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges életet éljünk. Az élet során előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyek negatívan befolyásolják a pszichés állapotunkat, és akár depresszióhoz, szorongáshoz, pánikhoz, vagy más pszichés zavarokhoz vezethetnek. Ezeknek a zavaroknak kezelése azonban lehetséges, és a terápiáknak és más módszereknek köszönhetően sokan teljes életet élhetnek.

Magyarországon egyre többen veszik komolyan a mentálhigiénié fontosságát, és kezdenek elérhetővé válni azok a szolgáltatások, amelyek segíthetnek a pszichés problémák kezelésében. Az elmúlt években a pszichoterápiás szolgáltatásokhoz való hozzáférés javult, azonban még mindig vannak olyanok, akik nem tudnak segítséget kérni, vagy nem (merik) mernek. Azt is fontos megjegyezni, hogy a mentális egészség problémáit sokan még mindig tabunak tartják, és félnek a megbélyegezéstől. Ezért fontos lenne, hogy a társadalom nyitottabb és elfogadóbb hozzáállást tanúsítson a pszichés zavarokkal küzdő emberek iránt, és támogassa őket abban, hogy segítséget kérjenek és megfelelő kezelésben részesüljenek.

A Tündérhegy Pszichoterápiás Központ az egyik ilyen lehetőség. Emellett Magyarországon az egész országra kiterjedő szakellátás van, a területileg illetékes pszichiátriai gondozóban mindenki jogosult segítséget kérni.”

 

Fotók: Csoszó Gabriella