Az oktatás jövője

MODELLVÁLSÁG 

“Amikor minden olyan sérülékeny, még könnyebben rostálódnak ki környezetünkből és figyelmünkből dolgok, ügyek, emberek, és sokszor épp a legsérülékenyebbek. Úgy érzem, nekünk, akik reflektorfényben állunk, lehetőségünk, és ezért felelősségünk is a valósághoz az éleslátást választani, és közelebb hozni, kinagyítani, felhangosítani ezeket: szeretnénk egy figyelemfelhívó fotókampánnyal is kiállni fontos ügyek mellett.” – Kováts Adél

LÁSZLÓ ZSOLT

László Zsolt vagyok.

Öt gyermekem van.

Az ötből négy még tanul.

A kérdésem az: vajon ki fogja őket a jövőben tanítani?

Illúzióim túlságosan nincsenek. Nem hiszem, hogy megvalósulhat egy olyan iskolarendszer, oktatási rendszer, olyan alaptanterv, amelynek részeként vagy segítségével a gyerekek ezt a 12 évet, amit iskolában töltenek, ne túlélni akarják, hanem jól érezni benne magukat.

…ahogyan a tanárok próbálnak emberszámba vevődni önmaguk által vagy küzdenek azért, hogy tovább ne kelljen hátrálniuk emberségükben. Mert már úgy érzem, a falnál vannak, már nincs hova hátrálniuk.

Olyan embereket aláznak meg, olyan embereket aláz meg a hatalom, akikre rábízzuk a gyermekeinket. Többet vannak velük, mint velünk.

A tanítás is egy hivatás és megszállott emberek végzik. És a megszállott embereket elég nehéz eltéríteni az útról, az önmaguk által kijelölt útról.
Lehet itt egy csomó mindent tiltani, fenyegetni, ellehetetleníteni, de amíg van néhány megszállott, addig van remény.

Az, ahogyan megint – mint az SzFE kapcsán – a diákok kiállnak a tanáraikért, számomra nagyon megható és üdvözlendő, és a szívem facsarodik meg értük.

Befejezésül még egy mondat a jelenlegi helyzetre, amit Karsai tanár úr Cserhalmi Györgytől idéz a “befejezetlen” beszédében: „Ez egy rossz út rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi.
A képen Karsai György és László Zsolt az SzFE előtt.

 Fotók: Csoszó Gabriella