Menj haza színházba!

SHAKESPEARE: III. RICHÁRD

rendező: 
ANDREI Şerban

December 25. vasárnap 19.00-től december 28. szerda 23.59-ig látható az eSzínház felületén a III. Richárd

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthattunk a Radnóti színpadán.

Az előadás 2018-ban a POSZT-ról három díjjal (legjobb női mellékszereplő – Kováts Adél, legjobb jelmez – Nagy Fruzsina, legjobb fényterv – Baumgartner Sándor) tért haza, valamint két kategóriában (legjobb férfi főszereplő – Alföldi Róbert, legjobb férfi mellékszereplő – László Zsolt) elnyerte a Színikritikusok Díját.

RUZANTE (ANGELO BEOLCO) A CSAPODÁR MADÁRKA CÍMŰ MŰVE ALAPJÁN ÍRTA: PEER KRISZTIÁN: CSAPODÁROK

rendező: 
SZŐCS ARTUR

December 29. csütörtök 19.00-től január 1. vasárnap 23.59-ig látható az eSzínház felületén a Csapodárok

Hiába telt el a keletkezése óta csaknem ötszáz év, Angelo Beolco, közismertebb nevén Ruzante komédiája, A csapodár madárka, vagyis a fiatal feleség és az őt körülügyeskedő és -udvaroló három férfi, a férj, a koma és a katona széles ecsetvonásokkal megfestett vígjátéki története a mai napig a színpadok kedvelt darabja. Bár a maga korában nem egyszer illetlennek bélyegzett reneszánsz komédia korának jellegzetes paraszti és városi figuráit ábrázolja vaskos realizmussal, mégis olyan képet fest az emberi esendőségről, amely minden kor számára ismerőssé teszi. A Radnóti számára a friss Baumgarten-díjas Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet különleges hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a darab keletkezésének korára és az azóta eltelt időre; átiratában a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs életfilozófiákként és kapcsolati dinamikákként jelennek meg. A Radnótiban először rendező Szőcs Artur ebből az újragondolt, az embert gyarlóságában is szeretetteli humorral megmutató, szerkesztésében ízig-vérig ruzantei darabból készít magunkkal játékos szembenézésre késztető előadást.

A Radnóti öt előadása bármikor elérhető az eSzínház platformján: a MOLIÈRE – the passion, Asztalizene, Castel Felice, Iván, a rettenet és a színArany.

Térey János:

Asztalizene

rendező: Bagossy László
időtartam: 100 perc

Bulgakov Vecsei-átiratban:

Iván, a rettenet

rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
időtartam: 130 perc

Hamvai Kornél:

Castel Felice

rendező: Valló Péter
időtartam: 100 perc

SZÍNARANY

rendező: Szilágyi Bálint
időtartam: 80 perc

Luk Perceval, Feridun Zaimoğlu és Günter Senkel:

MOLIÈRE – the passion

rendező: Hegymegi Máté
időtartam: 165 perc

 

 

Radnóti… Otthon

 

 

 

Keverj egy koktélt vagy csak tölts egy szódát, lehetsz kígyóbőr öltönyben vagy flip-flop papucsban, karanténban vagy útközben, a neten elérsz minket.

 

xxx