Menj haza színházba!

 

Friedrich Schiller: DON CARLOS
rendező: 
NAGY PÉTER ISTVÁN

2023. szeptember 22. péntek 19.00-től október 1. vasárnap 23:59-ig látható a III. eSzínház Fesztivál keretén belül az eSzínház felületén a Don Carlos. 

Schiller 1787-ben, a francia forradalom kitörése előtt nem sokkal fejezte be a Don Carlost, amelyben már saját kora, a felvilágosodás ellentmondásosságát előlegezte. A dráma által új életet kapott történelmi alakok lehetnének akár a mi kortársaink is. A Don Carlos töretlen népszerűségének kulcsa a helyzetek és alakok mindenkori ismerőssége, politika és magánélet, intrika és szenvedély keveredése.

1568-ban II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak. Szembekerül egymással király és alattvaló, férj és feleség, apa és fia. 

A nagy német klasszikus a Radnótiban új szövegváltozatban, fiatal alkotócsapat és a társulat munkájaként került színre.

Az előadás a III. eSzínház Fesztivál versenyprogramjának része lesz látható. 
 

 

A Radnóti hat előadása – CsapodárokMOLIÈRE – the passion, Asztalizene, Castel Felice, Iván, a rettenet és színArany – bármikor elérhető az eSzínház platformján: 

Térey János:

Asztalizene

rendező: Bagossy László időtartam: 100 perc

Bulgakov Vecsei-átiratban:

Iván, a rettenet

rendező: ifj. Vidnyánszky Attila időtartam: 130 perc

Hamvai Kornél:

Castel Felice

rendező: Valló Péter időtartam: 100 perc

SZÍNARANY

rendező: Szilágyi Bálint időtartam: 80 perc

Luk Perceval, Feridun Zaimoğlu és Günter Senkel:

MOLIÈRE – the passion

rendező: Hegymegi Máté időtartam: 165 perc

Ruzante (Angelo Beolco) A csapodár madárka műve alapján Peer Krisztán:

Csapodárok

rendező: Szőcs Artur időtartam: 170 perc

Radnóti… Otthon

 

 

 

Keverj egy koktélt vagy csak tölts egy szódát, lehetsz kígyóbőr öltönyben vagy flip-flop papucsban, karanténban vagy útközben, a neten elérsz minket.

 

xxx