Pedagógus és Radnóti

AKCIÓ A TANTEREMBEN

Változtatnál a metodikán? Konstruktív megoldást keresel? Magad vagy a dilemmáiddal? Erre kínálunk egyedi megoldást akkreditált képzésünkkel. Október 22-én két csoporttal indít 60 órás és 60 kreditet érő képzést a Radnóti Színház és a Budapesti Műegyetem Bevezetés az akciómódszerek alkalmazásába 1. – Kihívások a tanteremben, az iskolában címmel.

A képzés célja, hogy a résztvevő pedagógusok eszköztárát olyan módszerekkel bővítsék, amely segít a mindennapi dilemmákat tágabb intézményi és társadalmi kontextusban vizsgálni, és tudják esetenként akciómódszerekkel megoldani azokat.

A tanfolyamon jónéhány akciótechnikát sajátítanak el a tanárok, hogy majd ezeket képesek legyenek a saját szakterületükön alkalmazni akár a tananyag feldolgozása érdekében, akár az osztály- vagy tanári közösségekben felmerülő konfliktusok, dilemmák megértésére és feloldására. A képzés során elsajátított akciótechnikák erősítik a szempontváltás képességét, a kritikai szemléletet, hogy ezáltal a problémák felismerése és artikulálása gördülékenyebb legyen, változásokat tudjon előidézni az egyéni tanítási módszerben és a közösségi együttműködésben.

A tanfolyamot olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik a változtatás konstruktív útjait keresik az osztályteremben, a munkahelyükön és azokon túl. Akiket érdekel a kortárs színház világa, és nyitottak arra, hogy az előadások kérdésfeltevéseit saját maguk vonatkozásában is szemléljék, valamint szakmai szerepükkel kapcsolatos dilemmáikon a csoporttal közösen gondolkozzanak.

Minden iskola rendelkezik továbbképzési kerettel. Számunkra is öröm, ha nem teljesen a tanárokra hárul a képzés költsége.

A képzésről további információ itt olvasható.

A 2017-ben elindult pedagógusoknak szóló programunkkal célunk, hogy szorosabbá fűzzük a tanárok, az oktatási intézmények és a színház közötti kapcsolatot. A kikapcsolódás és a feltöltődés mellett a Radnóti pedagógus programja tanítási inspirációt, drámapedagógiai munkamódszerek megismerésének lehetőségét is nyújtja.

MIBŐL ÁLL A P+R PROGRAM?

A P+R-es pedagógusok…

… a nagyközönségnél korábban értesülnek a Radnóti havi műsortervéről.
… számára lehetőség van a műsor megjelenése előtti jegyfoglalásra maguk és osztályaik számára.
… számára előregisztrációs lehetőséget biztosítunk az új bemutatók főpróbáira.

A P+R programról bővebb információ kérése, illetve jelentkezési lehetőség a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu címen keresztül lehetséges.

Az idei évadban is töretlen lelkesedéssel zajlanak a Radnóti Színház színházi nevelési programjai. A RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) keretén belül működik – egyebek mellett – a Hosszútávú Színházpedagógia Program, a Többlépcsős Program vagy a P+R, a pedagógusoknak és az előadások értelmezését, befogadását segítő előkészítő-feldolgozó kurzus. Mostantól már egy lapozgatható, online prospektus is tájékoztatást ad a RIM foglalkozásokról.

Rendkívüli energiákkal működnek a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM) programjai, melyek a különböző korosztályoknak biztosítanak lehetőséget a közös játékra, a közös alkotásra és az együtt gondolkodásra, szakavatott drámainstruktorok segítségével.

„Hiszem, hogy a legfiatalabb nemzedékekkel való foglalkozás a színházban is a legjobb befektetés” – nyilatkozta korábban Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója. Ennek szellemében indult 2015-ben a Radnóti színházpedagógiai műhelye, a RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely, melynek az elmúlt öt év során a színházi nevelési és művészetközvetítői tevékenysége a középiskolásoktól egészen a felnőtt generációknak szóló programokig szélesedett ki.

fotó: Gerencsér Anna