Önkéntesség – az ifjakért

JÓSZÓVAL AZ ÉLET ELEJÉN 

Közelebb. Ez lett a Radnóti Színház egyik hívószava. Segítségével újragondoljuk, miben vagyunk és mit akarunk; segít definiálni a jelent és azt a rövid távú jövőt, amit mi évadnak hívunk.” – Kováts Adél. A Radnóti Színház színészei állást foglalnak számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat.

MAJOR ERIK – KUTTNER BÁLINT

Kuttner Bálint: Gimnazistaként előfordult, hogy egy-egy óra helyett inkább a haverokkal fociztunk, vagy néha veszélyesebb dolgokat csináltunk, például felmásztunk helyekre. És ilyenkor lógtam olyan srácokkal is, akiknek az enyémnél jóval nehezebb volt az anyagi vagy a családi helyzete, és valós veszélynek látszott, hogy elkallódnak.

Van, amikor a fiatalok számára egyenesen életmentő tud lenni egy közösségi tér. Ha van egy olyan bázis, ahova bemehetnek, házit írhatnak, találkozhatnak, szervezett programokon vehetnek részt vagy csak lehetnek. Szerintem minden munkahelyen, minden iskolában is a közösségi tér a legfontosabb.

Major Erik: Tapasztalatból tudom, milyen kevésbé rendezett családi háttérrel indulni az életben, és tudom, hogy ilyenkor milyen kevésen is múlhat, hogy a saját életed végül merre tart. Nálam is sok múlt ilyen véletlenszerű dolgokon, hogy valamikor valaki szólt egy jó szót, és azt mondta, hogy menjek el focizni vagy menjek el drámafoglalkozásra.

Ha egy gyerek a családban olyan dolgokat hall vagy tapasztal, ami nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit a társadalom elvárna, hogyan jutne el hozzá a másik, a törvényes út lehetősége? És ha el is jut, hogyan marad rajta? Nagyon vékony a vonal a pozitív és negatív oldal között, és a világon a legegyszerűbb dolog elbillenni a rossz irányba, hiszen ilyenkor minden azt igazolja, hogy a világ igazságtalan. Miért tűnik lehetetlennek a börtönből szabadulók reintegrációja, és miért nincsen törekvés a börtönviseltek családjainak integrálására? Miért nem kap egy megbélyegzett családban élő gyermek semmi eszközt arra, hogy megküzdjön azzal a felnőttek által teremtett helyzettel, aminek ő maga csak az elszenvedője?

A fiatalkorúak prevenciós témakörének fotózása jelenleg is tart.