Részvételi csoport

Részvételi színházi csoportunkat 2020 őszén indítottuk először azon felnőttek számára, akiket érdekel a kortárs színház világa és szívesen részt vesznek egy közösségi alkotófolyamatban.

Miért pont a részvételi színházat választottuk?
 • mert feltehetjük azokat a kérdéseket, amik személyesen is foglalkoztatnak minket…
 • és egy kreatív alkotófolyamat során kereshetünk válaszokat …
 • … ami által mélyebben megértjük egymás nézőpontját.
 • mert ezt a folyamatot legalább olyan értékesnek találjuk, mint az elkészült bemutatót
 • mert a nyitott műhely alkalmakon a “nézőt” közvetlenül is megszólítjuk,
 • … újragondoljuk játszó és néző viszonyát és hagyományos szétválasztottságát,
 • … és a felvetett témák közös relevanciáját.
 • mert játszani felnőttként is jó!
2023|2024

Ha érdekel a kortárs színház nyitottsága és szívesen részt vennél egy közösségi  alkotófolyamatban, jelentkezz a Radnóti színházpedagógiai műhelyének február elején induló csoportjába!

Mi a program célja?  

A program során középiskolások és 60 pluszos felnőttek csoportját találkoztatjuk és közös alkotófolyamatra hívjuk. A két korosztály eleinte külön indul, ismerkedik egymással, majd a folyamat közepétől egy intergenerációs csoportként működik tovább. Munkájuk alapját a Momo c. meseregény adja, fókuszban az időhöz való viszony és a manipulálhatóság témáival. E témák mentén keressük a mindkét korosztály számára leginkább fontos kérdéseket, amiket aztán mindenki egy kreatív folyamat során járhat körül és bonthat ki. A programot munkabemutatóval zárjuk: olyan nyitott műhely alkalmakat hirdetünk, ahol a közönséget is bevonjuk a közös gondolkodásba.

A csoport biztonságos keretében a résztvevők kapcsolódó élményeik, történeteik megosztásával gazdagíthatják  egymást, színt hozhatnak egymás életébe. Feltárulhatnak a generációs különbségek valódi okai, a különböző látásmódok találkoztatása pedig új perspektívákat nyithat – hiszen tanulni soha nem késő / kihívás egy életen át  …  

Mi vár a foglalkozásokon?

A foglalkozások során hétről hétre találkozunk, ismerkedünk egymással. Beszélgetünk a Momo c. meseregény kapcsán minket foglalkoztató kérdésekről, játszunk a dráma és a színház eszközeivel és annak nyelvén. Eközben a RIM gimnazista csoportja velünk párhuzamosan dolgozza fel a regényt. Április elején a két csoport találkozik, és közös intergenerációs csoportként folytatja a munkát. A programot júniusban nyitott műhely alkalmakkal zárjuk.

A program részletei:

A foglalkozások időpontja:

 • az első szakaszban 2024. február 4. – március 24. között vasárnaponként 17.00-20.00 óra
 • a második szakaszban 2024. április 4. – május 30. között, csütörtökönként 16.30-19.30 óra
 • munka bemutató: június 3-i héten két nyitott műhely, a június 24-i héten a harmadik nyitott műhely alkalom.

Helyszín: Radnóti Miklós Színház – Keres Emil Próbaterem.

A csoportba 60 év felettiek jelentkezését várjuk.

A foglalkozások ingyenesek.

Csoportvezetők: Durst Móni és Szendrey Gitta

Mit kaphatsz ettől a folyamattól?

Olyan közösségi és alkotói élményt, ami a hétköznapok során feltölt. Egy biztonságos közeget, ahol sokakat foglalkoztató témákról beszélhetsz, gondolkodhatsz és mindezt kreatív formában dolgozhatod fel. A folyamatot gyakorlott csoportvezetők kísérik, akik az alkalmazott módszereikkel és tapasztalataikkal biztonságos keretek között tudják segíteni a résztvevőket. Ez elengedhetetlen egy ilyen csoportban, hiszen érzékeny témákat is érintünk a közös munka során. Vélemények találkozhatnak, gondolatok épülhetnek, maradandó élmények születhetnek. Mindezek egyszeri és megismételhetetlen foglalkozások és záró workshopok során, hiszen minden történés a résztvevőkön múlik majd.

Hogyan tudsz jelentkezni?

A jelentkezéshez kérjük, hogy töltsd ki az alábbi jelentkezési lapot, és küldd vissza nekünk a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu email címre. (A jelentkezési lapot a linkre kattintva az alábbi módon lehet letölteni szerkeszthetően: Fájl/Letöltés/Microsoft Word)

Jelentkezési határidő: 2024. január 17.

Az első forduló eredményéről január  21-ig értesítünk.

A második fordulóba behívott jelentkezőkkel élőben találkozunk a Keres Emil Próbateremben január 27-én 16-18 óra között.

 

2022|2023

KÖZELÍTŐ – részvételi színház a Radnótiban

Radnóti Színház az ArtMan Egyesülettel és a Budapest Esély Nonprof. Kft-vel, valamint a Lengyel Intézet támogatásával részvételi színházi csoportot indított 2022. novemberében fogyatékossággal élő és ép fiatal felnőttekkel. A résztvevők a közös munka során az alkotófolyamaton keresztül próbálták egymás helyzetét jobban megérteni. A speciális igényű és ép résztvevők együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vettek részt a mozgásos és drámás foglalkozásokon, hogy újszerű cselekvési lehetőségeket próbáljanak ki. A RIM harmadik részvételi színházas projektjének célja ezzel a módszerrel az integrációt elősegítő közös jövőképalkotás volt.

A csoportot Szendrey Gitta drámainstruktor, művészetterapeuta és Mészöly Andrea táncművész, koreográfus, szomatopedagógus vezették, munkájukról így nyilatkoztak: “Célunk láttatni és találkoztatni ezeket az elsőre eltérőnek tűnő, ám nagyon is hasonló világokat. Hiszünk abban, hogy ezzel másokat is inspirálhatunk arra, hogy merjenek nyitni, kapcsolódni és merjenek utazni úgy belül, mint kívül.”

A közös munka A test rajzolta útjaink című előadással zárult, melyet három alkalommal játszottunk a Jurányi Inkubátorház 200-as termében.
Az előadás tematikája az utazás volt, belső és a testünk határait alig átlépő fizikai utazásé, amihez zene is társult a Bélaműhely (Rimóczi István, Takács Péter) közreműködésével. A fél éves munkát Kőrösi Máté dokumentumfilm-rendező követte nyomon, az alkotófolyamatba és az előadásba kisfilmünk ad betekintést.
Az előadások szerves része volt az Élő Könyvtár, hat-nyolc élő, „kikölcsönözhető” könyvvel. A „könyvek” érintett, fogyatékossággal élő embereket jelentettek. Az élő könyvek elmesélték saját történetüket, a beszélgetés során az „olvasók” szembesülhettek saját előítéleteikkel, sztereotípiáikkal. 

Nézői vélemények:
A megható talán túl hivalkodó szó ide, emberi volt, végtelenül emberi és a legmélyebb szintig őszinte. Szemtanúi voltunk olyan első lépéseknek, amelyekre az előadás nélkül talán rá sem találnak a szereplők. Közösen teremtettünk valamit, amihez ők adták az alapanyagot, mi pedig tekinteteinkkel validáltuk sikereiket.
Érdekes, megható és mindenképp elgondolkodtató volt az egész előadás, csodálatos emberekkel, akik (a sérültek és az egészségesek egyaránt) nem szeretnének mást, csak hogy elfogadják őket a keresztjeikkel együtt. Remélem, lesz még hasonló előadásuk, s minél több ember látja és meglátja majd őket!
Egyszerre voltunk jelen az ő valóságukban és egyszerre a sajátunkban, mintha két történet futna párhuzamosan, megszólalásig brecht-i színház. Életpillanatok, őszinte nyitott könyvek…
 
A program Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

 
Interjú a Rádió Bézs Lábjegyzet című műsorában
Fotók: Csoszó Gabriella
2021|2022

Elindult a Radnóti Színház sétaszínházi projektje. A RIM részvételi színházas csoportja nyakába vette a VII. kerületet, hogy közterekhez kapcsolódó történeteket gyűjtsön és azt tervezgeti, hogyan meséli majd ezeket tovább az arra járókelőknek, ottlakóknak.

A RIM civil felnőttekből álló csoportja a részvételi színházi program keretében azon kezdett el gondolkozni, hogyan kapcsolódik vagy hogyan szeretne kapcsolódni az utcához, és hogyan vinné ki a művészetet az utcára. A VII. kerület tereihez kötődő személyes és „talált” történeteiket Gardenö Klaudia rendezővel, Durst Móni szociodramatistával és Szendrey Gitta, Mlynarik Julcsi drámainstruktorokkal az alkotófolyamat végére egy sétaszínházi előadásba foglalják májusban.

„Sokféle szemszögből szeretnénk találkoztatni a résztvevőket a köztérrel: történeteken, úgynevezett láthatatlan jeleneteken, városi sétán és társművészetek bevonásán keresztül.” – mondták a csoportvezetők. „Két alkalomra csatlakoztak hozzánk a BME urbanisztika tanszékének építészhallgatói. A részvételis csoporttagok a Klauzál térhez kapcsolódó történeteket hoztak, a hallgatóktól pedig inspirálódva a történetekből különböző anyagok használatával készítettek egy-egy tér-installációt a Klauzál téren.”

„Az egyetemi közeg egy zárt rendszer, melyben bár a szakmai képzés magas szintű, más diszciplínák megismerése és a valósággal való találkozás sokszor alulreprezentált. Ezért is volt csodálatos az együttműködés a Radnótival, hiszen olyan szituációkba kerültek a diákok, melyekre a formális oktatás keretei között nem lenne lehetőség, ám olyan képességek használatára és elsajátítására volt alkalmuk, melyet később a szakmájuk gyakorlása közben is kamatoztathatnak.” – Bene Bence, doktorandusz, tankörvezető (BME ÉPK URB)

„Volt egy olyan benyomásom is, hogy az építész szakmán kívüli független szemlélők tisztábban tudnak meglátni a makettemben számomra fontos dolgokat.” – építészhallgató visszajelzése.

„Megragadott, hogy mennyire máshogy láttatnak dolgokat a hallgatók azáltal, hogy a tér felől gondolkoznak.” – részvételis csoporttag visszajelzése.

fotók: Bárdos Bodza

RÉSZVÉTELI SÉTA-SZÍNHÁZ A RADNÓTIVAL | 2022. MÁJUS

A Klauzál tér a kerület szívében van. Története gazdag és sokszínű. Állt itt színház, gettó, járt erre villamos, épült benne vásárcsarnok, laktak itt híres emberek. Szerelmek születtek és hunytak ki a Klauzál téri padokon, és generációk jártak ebédelni a Kádárba. Van játszótér, kutyafuttató, Bubi-állomás és emléktábla. És megannyi emlék tábla nélkül. Elfeledett és sokat idézett történetek. Megannyi ember, kinek az élményeiből feldereng a Klauzál tér története.

Az Itt voltunk című előadásunkban emléket állítottunk és megünnepeltük, hogy immár mi is részei lettünk a tér történetének. A csoportban résztvevő civilek helytörténeti kutatást végeztek, amelyekből szövegek születtek, és egy vándorló előadás során a tér különböző pontjain el is játszottak.

Akik megszólaltatták a történeteket: Buday Pál, Csoma Katalin, Darvas Gabó, Dzsubák Tamás, Kaposi Ildikó, Sáhó Barnabás, Szigeti Borbála, Ugróczky Dóra, Vígh Anita, Zentai Tünde
Zene: az Azta! zenekar tagjai (Balogh Ábel – nagybőgő, hegedű; Brassai Ábel – nagybőgő, brácsa; Turi Andris – brácsa; Code Kjartan – prímás)
Rendező: Gardenö Klaudia
Csoportvezetők: Durst Móni, Mlynarik Julcsi, Szendrey Gitta

Köszönjük a segítséget Bene Bencének, Görbe Márknak, Komán Attilának, Kelemen Kristófnak, Schaffler Sacának, Szijártó Ádámnak, Velinsky Dórinak és a BME urbanisztika tanszék építészhallgatóinak.

fotók: Todoroff Lázát

2020|2021

A foglalkozások során hétről hétre találkoztunk, megismerkedtünk egymással, beszélgettünk a minket foglalkoztató kérdésekről, problémákról. Személyes történetekből kiindulva kerestük meg közös témáinkat, majd azt az egy témát, amely mindannyiunkat mélyen foglalkoztat. Ezt jártuk körbe drámás, improvizációs és színházi eszközökkel, melyek anyagából az évad végére előadás született. Az előadást a Tesla Kertben mutattuk be és még 2 alkalommal tovább játszottuk.

plakát: Szendrey Gitta

fotó: Csutak Kinga


Dzsubák Tamás:
Személyes történeteket színháziasítottunk – interjú Durst Mónival és Szendrey Gittával
| kultura.hu

Részvételi színházi programunk az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

fotó: Gerencsér Anna, Rádóczy Bálint