Székely Csaba
10
Következő előadás:
május 30. csütörtök, 19:00

Közreműködik: Kertész Endre/Rozs Tamás, Wágner-Puskás Péter


Zeneszerző: Cári Tibor
Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias
Díszlettervező: Bartha József
Videótechnika: Ágoston Gábor, Valóczki Dániel
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Hatvani Monika, Ari Zsófi

Rendező: SEBESTYÉN ABA

Vajon hány ember életében okoztunk eddig maradandó károsodást? Hiszen öntudatlanul is hatással vagyunk egymásra. Képesek vagyunk mások által változni és másokon változtatni. Mások által befolyásolva hozunk döntéseket nap mint nap, másokkal együtt megélt élményeink befolyásolják gondolkodásunkat, egész életünkben különböző kapcsolataink hálójában létezünk. De akkor mégis miért ennyire elementáris élményünk a magány?

A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba legújabb színdarabját a tízparancsolat ihlette, amelyet a Radnóti Színházban láthat először a közönség. A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a „magyar Martin McDonaghként” emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát: a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.

Székely Csaba drámaíróként először 2011-ben, a POSZT Nyílt Fórum programjában tűnt fel, ahol Bányavirág című színdarabjáért a Színházi Dramaturgok Céhe neki ítélte oda a Vilmos-díjat. Pályája azóta töretlenül ível felfelé. Darabjait számos magyar színház bemutatta, ő pedig háromszor nyerte el a Színikritikusok díját a legjobb új magyar drámáért.

„Kíváncsi voltam, hogyan állunk ma a keresztény erkölcsi törvényekkel, főleg, amikor kénytelenek vagyunk megszegni őket. Ezért olyan élethelyzeteket, sorsokat igyekeztem bemutatni, ahol az emberek, akár önhibájukon kívül, vagy mert választás elé kerülnek, megszegik valamelyik parancsolatot. A néző pedig eldöntheti, hogy ez bűn-e, elítélendő-e.”

Székely Csaba

„A próbafolyamatot úgy képzelem el, hogy a színészekkel elmerülünk ebben a témában, kifaggatjuk egymást, személyessé tesszük egymás számára a darabot. Ezt az önmagunkban való elmélyülést meg kell tennünk. Én magamnak is tartozom ezzel, hiszen csak akkor válik majd a néző számára is személyessé az előadás, ha magunk is levetkőzünk. Ha válaszolunk arra, hogy meg tudok-e felelni legalább egy parancsolatnak. Vagy háromnak. Megvizsgáltam, nem állok valami jól. Sem én, sem mi.”

Sebestyén Aba

Díjak:

– Sebestyén Aba | POSzT – A legjobb rendezés díja | 2019.
– Cári Tibor | POSzT – A legjobb színházi zene | 2019.
– A POSzT közönségzsűrijének díja | 2019.
– Sodró Eliza | A POSzT Színészzsűrije által megítélt díj – Legjobb női alakítás díja | 2019.
– Színikritikusok Díja – A legjobb előadás | 2019.
– Színikritikusok Díja – A legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg (megosztva: Kelemen Kristóf: Megfigyelők) | 2019.
– Cári Tibor | Színikritikusok Díja – A legjobb színházi zene | 2019.
– Kortárs Magyar Dráma-díj 2020 | Székely Csaba: 10

 

Bemutató: 2018. december 22.
Az előadás hossza: kb. 3 óra 30 perc (egy szünettel)

AZ ELŐADÁS 14 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLOTT! 

Helyszín: RADNÓTI SZÍNHÁZ

 Berényi Nóra Blanka

Baki Dániel és Sodró Eliza 

 Baki Dániel és Kováts Adél
Tóth Ildikó és Schneider Zoltán
 
 
Márfi Márk

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasak

 
 

plakát: Tóth Andrej

 
 
 
Május 30.
19:00
csütörtök
Június 3.
19:00
hétfő