Wajdi Mouawad
Futótűz
Következő előadás:
május 25. szombat, 19:00
Hermile Lebel László Zsolt
Jeanne Marwan Berényi Nóra Blanka
Simon Marwan Nagy Márk
Nawal Marwan Kováts Adél
Antoine | Katona 2. Sodró Eliza
Chamseddine Schneider Zoltán
Wahab | Katona 1. | Fotóriporter Kuttner Bálint
Zsihake | Idegenvezető Tóth Ildikó
Elhame | Malak Martin Márta
Orvos | Gondnok Gazsó György

Dramaturg: Kelemen Kristóf
Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Díszlettervező: Menczel Róbert
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
SÚGÓ: Farkas Erzsébet
nyelvi konzultáns: őze dávid
A RENDEZŐ MUNKATÁRSA: Őri Rózsa, perényi luca

Fordította: Molnár Zsófia

A Futótűz egy nyomozás története: Nawal a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező. Gyerek volt, amikor a családja Franciaországba menekült a libanoni háborúk elől, majd később átköltöztek Kanadába – ezzel összefüggésben a legfontosabb témák Mouawad munkásságában a történelmi traumák és azok családra gyakorolt hatásai. A kanadai szerző a kétezres évek közepén robbant be a nemzetközi színházi világba, Futótűz című darabjával pedig világhírűvé vált. A dráma számos színházi díjat elnyert, 2010-ben pedig film készült belőle, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra jelöltek.

„Nekem az a legmegrázóbb ebben a darabban, hogy a különböző emberi sorsok mögött milyen történetek vannak, és hogy minden embernek van olyan története, amit nehezen mond el, mert fél attól, hogy szembenézzen vele – mert fél attól, hogy elhangozzanak ezek a történetek. A darabban erősen jelen van egy vonulat, amely a szóról, a szó mágiájáról, a beszéd létfontosságáról szól: arról, hogy mondani, és mondani, és mondani kell a történeteket. Mondani azt, ami történik velünk.” (Alföldi Róbert)

„A színpad a könyörtelen vigasztalódás tere. A vigasz könyörtelenségéé. Ez volt számomra az első lépés az alagútban. Egy szikra. Egy érzés. És kezdtek elémbe jönni a szavak. Elindultam. Mentem előre a sötétben.” (Wajdi Mouawad a Futótűzről)

Bemutató: 2017. január 7.
Az előadás hossza: kb. 3 óra (egy szünettel)

AZ ELŐADÁS 14 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLOTT! 

A olvasópróbán készült fotókat facebook oldalunkon találja.

 Kováts Adél, Hámori Ildikó

 Nagy Márk, László Zsolt, Berényi Nóra Blanka  

 Pál András
Kováts Adél
 

Kováts Adél, Lovas Rozi

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasak

További fotók facebook oldalunkon.

 

Untitled-1.cdr

plakát: P. Kovács Tibor

A trailert készítette: Báthory Orsolya, Másik Szőke András, Sarkadi András

Május 25.
19:00
szombat