Bartis Attila – Mikó Csaba
A vége
Szabad András (Éva után) / Apa László Zsolt
Szabad András (Évával) Porogi Ádám
Szabad András (Éva előtt) Katona Péter Dániel
Anya / Grófnő / Keresztes Dalma Kováts Adél
Kornél / Szentantal / Vándor Ferenc Rusznák András
Imolka / Klári / Lilla / Gagarin Berényi Nóra Blanka
Selyem Adél / Nóra / Rúzsos nő Bata Éva
Kőszegi János / Dorvai / Broch Pál András
Reisz / Dr. Zenta / Lovas Antal Bálint András

 


Dramaturg: Sándor Júlia
Díszlettervező: Schnábel Zita
LED design: Wurk Ikona
Jelmeztervező: Pattantyus Dóra
Zene: Dargay Marcell, Csizmás András
Sound design: Csizmás András
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Ari Zsófi

Rendező: NAGY PÉTER ISTVÁN

Külön köszönet: Csíkszentmihályi Ajnácska, Gazsó György, Major Erik

Bartis Attila regényéből írta Mikó Csaba
ősbemutató

A vége előadásunkban erős és stroboszkópszerű fényhatásokat alkalmazunk.

„…az egyetlen, ami kiűzheti belőlünk a magányt, az a másik szívverése a saját mellkasunkban”
Bartis Attila

Tizennégyben „Nagyapámszabadandrás” orvos létére nem tudja megmenteni a vajúdó felesége életét. Negyvennégyben „Anyám” azt mondja emigrálni készülő bátyjának és zsidó szerelmének, hogy maradjanak. Ötvenhat októberében „Apámszabadandrás” felül egy buszra, amely a forradalomba tart. Egy család története. Megannyi, sorsokat örökre eldöntő pillanat. S amikor hatvannyolcban az ifjú Szabad András a Városligetben egy fényképezőgép keresőjén át megpillantja Zárai Évát, nem kérdés: ez is épp egy ilyen, végzetes pillanat. S bár – mint minden a világon – múlandó, örökkévalóvá teheti a pillanat művészete, a fotográfia.

Szabad András már gyermekkorában eldönti, hogy fotográfus lesz. A vége az ő objektívjén keresztül tekint vissza egy szerelem, egy család és egy ország egymást keresztül-kasul átfonó történetére. Egy történetre, amelyben veszteség és boldogság, szeretet és fájdalom úgy csap át egymásba, ahogy csak akkor szokott, amikor valaminek vagy valakinek képesek vagyunk mindenestül átadni teljes valónkat – legyen az egy szeretett másik, az alkotás vagy egy világjobbító gondolat. A vége szereplői sodródnak és döntenek, örökölt családi mintáikkal és traumáikkal mint démonokkal küzdenek, miközben a huszadik század második felének bezártságában egymás és egy szabadabb élet reménye felé nyújtóznak. Bartis Attila 2015-ös nagyregényének színpadi adaptációja Nagy Péter István rendezésében egy nagy szerelem érzékeny lélektanisággal kibontott története, mely mögött felsejlik a huszadik század forgatagában generációkon át öröklődő életstratégiák leltára – olykor húsba markolóan, máskor allegorikusan felrajzolva. Szabad Andrást, a több évtizeden átívelő cselekmény főhősét különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel.

Bartis Attila író és fotográfus. Prózai művei mellett, melyek közül a legismertebb a színházban és filmen is feldolgozott A nyugalom, drámaíróként is bemutatkozott már a magyar színpadokon. A vége című regényét, amelynek színpadi adaptációját Mikó Csaba jegyzi, 14 éven át írta. A Radnóti Színházban ez az első bemutatója.

Szabad András a fényképezője keresőjén át szemléli és rögzíti a szűkebb és tágabb valóságot – a saját és a családja életét, a magyar XX. századot. Bár így, mint kívülálló megfigyelő, el is vágja magát mindettől, ennek köszönhető, hogy megtalálja a másik felét. Ő kitárja előtte a világot, és Szabad András megszületik mint művész. Élet és művészet nincs egymás nélkül, de mint két össze nem illő valóság, együtt sem tudnak megmaradni…”  | Nagy Péter István

Bemutató: 2023. március 5 vasárnap
Az előadás hossza: kb. 3 óra 30 perc (egy szünettel)

AZ ELŐADÁS 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLOTT! 

Az előadás a 

támogatásával jött létre. 

 


Porogi Ádám, Katona Péter Dániel, László Zsolt 

Rusznák András, Bata Éva, Lovas Rozi, Porogi Ádám

László Zsolt 

Porogi Ádám, Berényi Nóra Blanka, Lovas Rozi

Porogi Ádám, Lovas Rozi

Kováts Adél, László Zsolt

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasok!

Plakát: Bácsi Róbert László és Hertelendi Amanda