Újra Futótűz

Két év szünet után ezúttal streamelt előadásban láthatjuk újra a Radnóti Színház Futótűz című előadását, melyről a kritika korábban így írt: „Alföldi Róbert új előadása azt is felkavarja, akinek amúgy esze ágában sem lenne háborúkkal és menekültekkel foglalkoznia.”

Az október 15. és 17. között streamelt előadásra jegyek itt válthatók: 

A Futótűz egy nyomozás története. A szerelmes lány, Nawal, a későbbi anya végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

„Nekem az a legmegrázóbb ebben a darabban, hogy a különböző emberi sorsok mögött milyen történetek vannak” – mondja Alföldi Róbert, az előadás rendezője. „És hogy minden embernek van olyan története, amit nehezen mond el, mert fél attól, hogy szembenézzen vele. A darabban erősen jelen van egy vonulat, amely a szóról, a szó mágiájáról, a beszéd fontosságáról szól: arról, hogy mondani, és mondani kell a történeteket. Mondani azt, ami történik velünk” – teszi hozzá a rendező.

Wajdi Mouawad, a Futótűz szerzője, libanoni származású, kanadai drámaíró, rendező gyerekként menekült a háború elől családjával Franciaországba. Ezzel összefüggésben a legfontosabb témák Mouawad munkásságában a történelmi traumák és azon családra gyakorolt hatása. A Futótűz című darabjával világhírűvé vált, számos színházi díjat nyert, 2010-ben pedig film készült belőle, amit a legjobb, idegen nyelvű alkotásért járó Oszkár-díjra jelöltek.

Részletek a darabról itt.