Filmek a “spéci” világból

Tipikusok és atipikusok, spécik, hendikeppesek, érintettek, fogyatékkal élők, speciális igényűek és épek… olyan sokfélék vagyunk, olyan sokféle elnevezéssel, ami hol bélyeg, hol humorral felfogott életállapot. Ebbe a sokféleségbe, a sokféleképp leélhető életekbe szeretnénk bepillantást adni a filmeken keresztül a Nyitás napján.
Nyissunk a világra, a másságra és vegyük észre, hogy – Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője szavaival élve – „fogyatékosnak születni ugyanis nem sorscsapás: a világuk színesebb, izgalmasabb és érzelmesebb, és a miénk is azzá válhat általuk.
Filmjeink összefűzve, folyamatában láthatók, segítségül írtunk kezdési időpontokat, de ezekben egy-két perc eltérés várható majd.

A Nyitás napjának részletes programja itt olvasható.
A Nyitás napján minden jegyet (kivéve a 3tél előadásokra) és bérletet 20% kedvezménnyel tudnak megvásárolni. A kedvezmény kizárólag helyben, személyes vásárlás esetén vehető igénybe.

A programon való részvétel ingyenes.
Helyszín: Margitsziget, Kristály Színtér, Moziterem
Időpont: szeptember 17, vasárnap, 13.30-21.30

A FILMEK LISTÁJA

13.30 és 16.48 és 20.06
Világlátó Baltazár | dokumentumfilm, 56 perc
rendező: Elek Dóra

Az 1998-ban alakult Baltazár Színház tagjai értelmi sérült színészek, akikről nem gondolnánk, hogy művészi képességgel rendelkező emberek. Az átlagos társadalmi nézet a fogyatékosságot selejtnek minősíti, az értelmi hiányossághoz szellemi és érzelmi hiányt is társít. A Baltazár egyik legfőbb célkitűzése, hogy ezt a téves társadalmi közhiedelmet lerombolja. Erre vállalkozik Elek Dóra filmje is, amely a társulat Indiában tett látogatását örökíti meg. Az egész estés mozi a fogyatékosságot egy forradalmian új látószögbe helyezi: a sérült emberek spirituális oldalát mutatja meg, és azt, hogy mennyi természetesség, költőiség és humor lakozik a Baltazár Színház színészeiben.

14.26 és 17.44 és 21.01
Láthatatlanul | kisjáték film, 32 perc
rendező: Szentpéteri Áron
szereplők: Józsa Bettina, Barkó Tamás, Gyula Péter,  Koblicska Lőte, Tóth Dávid, Ócsvári Áron, Ladányi Jákob

Egy találkozás története, amely az emberi kapcsolatok bizonytalan és láthatatlan határairól szól. A kisfilm főhősei a Láthatatlan kiállítás sötétségében találkoznak egymással: a vak tárlatvezető, Balázs (Barkó Tamás) és Anna (Józsa Bettina) másképpen élik meg ezt a különleges pillanatot, de mindkettőjük életére hatással lesz.
Az alkotást Szentpéteri Áron egy személyes élménye és a Barkó Tamás született vak mozgásművésszel való találkozása inspirálta.

14.58 és18.16
Csönded | kisjáték film, 14 perc
rendező: Tóth Gergely 
szereplők: Tóth Zsófia, Hencz András

Egy szociálisan szorongó srác és egy siket lány találkozása a budapesti éjszakában.
Tibi egy érettségi találkozón vesz részt, ahol nem találja a helyét. Az affektáló tömegben felfigyel egy különleges lányra, Annára. Tibi úgy dönt, inkább vele tölti az estét. Egy játékot játszanak, amiben nem beszélhetnek egymással. Útra kelnek a budapesti éjszakában. A játék és Anna segítségével a fiú elkezdi más szemmel látni a hétköznapi helyzeteket és rájön, hogy beszéd nélkül is kialakulhat egy kapocs két ember között. És bár nem minden találkozás végződik úgy, ahogy szeretnénk, az újszerű tapasztalatoknak köszönhetően Tibi megteszi az első lépést a lelki béke és az önazonosság hosszú útján.

15.13 és 18.30
Affrikáta | kisjáték film, 26 perc
Rendező: Gyimesi Anna
Szereplők: Kováts Adél, Csutak-Hoffmann Kinga, Kizlinger Lilla, Nagy Márk, Znamenák István, Blénesi Kincső

Klára két kamaszlányt nevel, egyedül. Az idősebbik, Léna mozgáskorlátozottsága a nőt egy magát teljesen feladó életvitelbe sodorja, ami nemcsak saját, de a kisebbik lány, Gréti igényeinek értelmetlen elhanyagolásába torkollik. Amikor a hármas egy tengerparti településen vakációzik, a szigorúan fenntartott napi rutint egy idegen fiatal férfi, Mark érkezése zavarja meg. Klára mélyre fojtott vágyai felszínre kerülnek és rádöbben a saját maga által választott életvitel fenntarthatatlanságára.

15.39 és 18.56
Imádság megfáradtaknak | dokumentumfilm, 11 perc
rendező: Visky Ábel

Visky Ábel filmje betekintést nyújt Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egy hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során Ádám rajztanár édesanyja, Judit, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének megjelenítésével József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is új megvilágításba helyezi a film.

15.50 és 19.08
Utazás | így készült a Radnóti Ifjúsági Műhely részvételi színházi előadása | dokumentumfilm, 21 perc
rendező: Kőrösi Máté 

A Radnóti Színház az ArtMan Egyesülettel és a Budapest Esély Nonprof. Kft-vel, valamint a Lengyel Intézet támogatásával részvételi színházi csoportot indított 2022 novemberében fogyatékossággal élő és ép fiatal felnőttekkel. A résztvevők a közös munka során az alkotófolyamaton keresztül próbálták egymás helyzetét jobban megérteni. A speciális igényű és ép résztvevők együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vettek részt a mozgásos és drámás foglalkozásokon, hogy újszerű cselekvési lehetőségeket próbáljanak ki. A RIM harmadik részvételi színházas projektjének célja ezzel a módszerrel az integrációt elősegítő közös jövőképalkotás volt.
A csoportot Szendrey Gitta drámainstruktor, művészetterapeuta és Mészöly Andrea táncművész, koreográfus, szomatopedagógus vezették, munkájukról így nyilatkoztak: “Célunk láttatni és találkoztatni ezeket az elsőre eltérőnek tűnő, ám nagyon is hasonló világokat. Hiszünk abban, hogy ezzel másokat is inspirálhatunk arra, hogy merjenek nyitni, kapcsolódni és merjenek utazni úgy belül, mint kívül.

16.11 és 19.29
Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény filmjei
Barátság a legfontosabb | dokumentumfilm, 18 perc  
Segíteni nektek | dokumentumfilm, 19 perc

Az ÉFOÉSZ felkérésére készült, az értelmi fogyatékkal élő felnőttek munkavállalásáról szól.