A Nyitás napja

Közreműködő színészeink:

Bálint András
Berényi Nóra Blanka
Gazsó György
Kováts Adél
Kuttner Bálint
László Zsolt
Lovas Rozi
Major Erik
Martin Márta
Nagy Márk
Pál András
Porogi Ádám
Schneider Zoltán
Sodró Eliza
Tóth Ildikó
Baki Dániel
Bata Éva
Biró Kristóf e.h.
Kozma Veronika e.h.   

Rendező:
Nagy Péter István

Rendezőasszisztens:
Perényi Luca

Időpont: 2023. szeptember 17. vasárnap
Helyszín: Margitsziget, Kristály Színtér

A Radnóti Színház hagyományos évadindító nyílt napjának rendhagyó módon nem a színház épülete, amelynek csak a színházterme akadálymentes, hanem a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont. „A Nyitás napjával nem csak az évadot nyitjuk meg, hanem felhívjuk a figyelmet a nyitottságra, a nyitottszívűségre, hogy zaklatott világunkban is emberséggel forduljunk egymás felé. A Radnóti társadalmi ügyek mellett elkötelezett emberek közössége, ezért hívtuk életre tavaly a 14 ügyet is, amikor minden színész egy számára fontos társadalmi problémát választott. Az én ügyem az akadálymentesítés volt, amelyben a családom személyesen is érintett. A nyílt napunk akadálymentessé tétele nem csak nekem fontos, ez lehet mindannyiunk közös ügye.” | Kováts Adél

A Nyitás napján minden jegyet (kivéve a 3tél előadásokra) és bérletet 20% kedvezménnyel tudnak megvásárolni. A kedvezmény kizárólag helyben, személyes vásárlás esetén vehető igénybe.

RÉSZLETES PROGRAM

AZ ÜVEGTEREMBEN:

13.30 A TEST RAJZOLTA ÚTJAINK – RÉSZVÉTELI SZÍNHÁZI ELŐADÁS
A Radnóti Ifjúsági Műhely részvételi színházi produkcióját az ArtMan Egyesülettel, a Lengyel Intézettel és a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel, közösen mutatták be tavasszal. Az előadás tematikája az utazás, a belső és a testünk határait alig átlépő fizikai utazás, amelyhez zene is társul a Béla Műhely közreműködésével. A különböző sajátos szükségletű, atipikus és tipikus fiatal felnőttekből álló csoportot Szendrey Gitta és Mészöly Andrea vezette.

15.00  ELGURUL… 
Milyen létező módszereket alkalmaznak a színházak arra, hogy érintettek számára hozzáférhetővé tegyenek egy előadást? Milyen szemléletmód mentén gondolkodnak a témában jártas szakértők a színház és akadálymentesség viszonyáról? Létezik-e Magyarországon teljesen akadálymentes színházépület? Amikor pedig az érintettek lépnek a színpadra, mit tehetnek azért a színházi alkotók, hogy egy munkafolyamatban minden alkotótárs számára komfortos közeg alakuljon ki, ahol nem a különbségek, hanem a közös kreatív kibontakozás uralkodik? A beszélgetés során meghívott szakértőkkel járhatjuk körbe, hogy az akadálymentesség témája hogyan jelenik meg a magyar színházi közegben. Ezen keresztül pedig azon a kérdésen is gondolkodhatunk, hogy a színház hogyan válhat a közelítés és az empátia terepévé.
Moderátor: Kerkay Rita (színész, rendező)
Hozzászólók: Farkas Dorka (táncművész, kreatív-tánc oktató, az ArtMan Egyesület, Baltazár Színház), Petneházy Emőke (a Vakok Iskolájának tanrára, audionarrátor, az AKKU Egyesület tagja), Barkó Tamás (táncos, színész) és Gusztos Péter (a SUHANJ! társalapítója és vezetője, hazánk egyetlen akadálymentes, integratív edzőtermének ötletgazdája) 

16.30 RADNÓTI MIKLÓS: IKREK HAVA
A Radnóti Miklós szépprózai írása nyomán készült Ikrek hava című ifjúsági előadás csak kivételes alkalmakkor látható, mivel azt a színház évad közben zártkörűen játssza az iskolásoknak. A szerző műve traumatikus gyermekkori élményeinek lírai szépségű feldolgozása, amelyből kifejezetten kamaszok számára egy személyes hangvételű előadás készült. A Hárs Anna által adaptált, Szenteczki Zita által rendezett, három színészre és egy zenészre (Berényi Nóra Blanka, Nagy Márk és Porogi Ádám, a csellónál Baki Dániel) hangolt, a fizikai színház elemeit is használó zenés produkció a felnőtté válás, az eltitkolt múlt megismerésének, az identitáskeresésnek, a szülő elvesztésének és a minden elsöprő szerelemnek a témáját viszi színre.

18.00 BEMUTATJUK A BEMUTATÓINKAT
Természetesen nem maradhat ki a nyílt nap programjából a Radnóti 2023|2024-es évadának bemutatóinak bemutatása sem. Mi várható, ha beköszönt a 3tél? Mi szólított meg minket az Istentelen ifjúságban? Mitől időtlen Oidipusz története? Hogyan készül el egy Mohácsi-átirat és egy Kovács Márton-féle zene? Ezekre a kérdésekre maguk a rendezők (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) válaszolnak, az előadásokból pedig a színészek ízelítőt is adnak.

19.30 ÍGY ÍRTOK TI… AVAGY NYISSUK KI A MÉREGZSÁKOT!
A Radnóti Színház saját fejlesztésű és gyártású interaktív színpadi show-ja visszatér! Schneider Zoltán arra kérte a nézőket, hogy küldjenek neki egy mondatot arról, hogy mi bosszantja őket, majd hallgassák meg, mi sül ki abból, ha ez a mondat bekerül egy alkalmi színdarabba, amit a Radnóti mindenre elszánt színészei Sneci vezényletével bemutatnak.
Közreműködők: Bálint András, Lovas Rozi, Martin Márta, Pál András, Baki Dániel (cselló)

21.30 TRIO SORDINI KONCERT a Radnóti színészeinek közreműködésével
Színházi zenésztrióként indult, kísérletező, önkifejező, kompromisszummentes folyamatzenei formációvá szilárdult a magyar zenei különutasok, Gyulai Csaba, Kovács Márton és Móser Ádám zenekara, a Trio Sordini, ahol különleges hang- és hangszerfüzérek kelnek életre kompozícióval, improvizációval és dalokkal! A műsor második felében a zenész-trióhoz meglepetés-produkciókkal a Radnóti színészei is csatlakoznak.
A koncerten fellépő színészek: Berényi Nóra Blanka, Gazsó György, Kováts Adél, Kuttner Bálint, László Zsolt, Lovas Rozi, Nagy Márk, Pál András, Porogi Ádám, Tóth Ildikó, Biró Kristóf e.h,, Kozma Veronika e.h. 

AZ UDVARON:

13.00-18.00 A SUHANJ! ALAPÍTVÁNY PROGRAMJAI:

AKADÁLYPÁLYA – MENTES VAGY BUBIS?
Próbáld ki, hogyan boldogulnál kerekesszékben a hétköznapi életben! Kerüld ki az akadályokat, éld át, milyen lehet eljutni a célodig egy előre kitalált pályán! Neked ez meddig tart? Színészeink itt is veled lesznek.

ÉSZLELED, HA NEM LÁTOD
Adott egy asztal és egy szék, ízek, szagok, formák és a bekötött szem. Milyen vakon észlelni azt, amit eddig láttál is? Látássérült animátorok segítenek neked abban, hogy átéld, a szemen kívül mi mindennel láthat még az ember.

BIZALOMFUTÁS
A Radnóti színészei megfelelően felkészítenek, hogy merj velük bekötött szemmel futni. Van ehhez merszed, bizalmad? Válassz egy színészt, aki beköti a szemed, kezedbe szalagot ad és közvetlenül melletted fut, miközben szalag mozgatásával és szavakkal segít, irányít.

AZ UDVARON, A SZÍNPAD ELŐTT A RADNÓTI IFJÚSÁGI MŰHELY PROGRAMJAI:

15.30-16.30 RIM WORKSHOP – 451 FAHRENHEIT – VÍZIÓ VAGY VALÓSÁG?
Játssz velünk! Ray Bradbury kultikus regénye az önmagát felégető világ megváltásának vágyakkal átszőtt, lelkifurdalással telített, képtelen álma. Mennyiben más vagy hasonló a jelenünk a könyvben felrajzolt vízióhoz képest? És milyen a jövőképünk? Játssz velünk, válj te magad is könyvvé, mondd el miért vagy fontos és mit közvetítesz? 

16.30-17.30 RIM|MÉR WORKSHOP – ÖLTS MAGADRA VERSET!
Írsz? Olvasol? Csináljuk úgy, ahogyan eddig még nem! Válaszd ki a kedvencedet a Számozott mondatok ciklusból, öltsd magadra, töltsd tele történettel, oszd meg az írásodat a többiekkel, és nyerj egy Krusovszky Dénes kötetet! 

AZ ALIBI TEREMBEN:

RAPID RANDI (kezdési időpontok: 14.30, 16.00, 17.35)
Egy asztal, két szék, egy perc. Ha leülhetnél kettesben a kedvenc radnótis színészeddel, miről beszélgetnél vele? A lehetőség most adott, de az idő véges. Pontosan egy percetek van: gazdálkodj jól vele! A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a helyszínen, az Infopontnál (jegyértékesítés) lehet!

16.00 – László Zsolt, Martin Márta, Sodró Eliza
17.30 – Kuttner Bálint, Major Erik, Tóth Ildikó

A MOZITEREMBEN:

FILMVETÍTÉSEK
Mindenkinek, a filmrajongóknak, a fogyatékkal élőknek és a fogyatékkal élők ügye mellett elkötelezetteknek, a kíváncsiaknak és az unatkozóknak vetítünk egész délután fogyatékkal élőkről szóló vagy általuk készített kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket: Világlátó Baltazár (r.: Elek Dóra), Láthatatlanul (r.: Szentpéteri Áron), Csönded (r.: Tóth Gergely), Affrikáta (r.: Gyimesi Anna), Imádság megfáradtaknak (r.: Visky Ábel), Utazás (r: Kőrösi Máté), Barátság a legfontosabb (Kalocsai Nebuló EGYMI), Segíteni nektek (Kalocsai Nebuló EGYMI)
Nyitottnak és elfogadónak lenni menő!

A NYULAM BISZTRÓBAN:

16.30 KOCSMAKVÍZ
Jól ismered a Radnóti Színházat? Szinte az összes előadást láttad? Mindent tudsz a színészekről? Vagy csak örök mázlista vagy és amúgy is imádsz tippelni? Ha magadra ismertél, és szeretnél más színházrajongókkal egy csapatban küzdeni egy igazi radnótis jutalomért, akkor regisztrálj a Radnóti Kocsmakvízre! Szeptember 17-én a társulat 6 színésze lesz az egymással versenyző 6 csapat kapitánya. Lengjen ki a Radnótiméter, találkozzunk a Kristályban! A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni – egyénileg vagy csapatban – a helyszínen, az Infopontnál (jegyértékesítés) lehet!
Csapatkapitányok: Gazsó György, Kováts Adél, László Zsolt, Lovas Rozi, Martin Márta, Sodró Eliza

A Nyitás napjának programjain való részvétel ingyenes. A programok közül kettő, a Rapid randi és a Kocsmakvíz regisztrációköteles.