“Anyu, én nem akarok háborút!”

Szeptember 20-án nyílt egy hibrid kiállítás a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben “Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be. A varsói Újkori Iratok Levéltárának gyűjteményéből a II. Világháború idejéről, valamint a Mom, I see war portálról származó jelenleg dúló háborút megrajzoló alkotások a fegyveres konfliktus borzalmait és annak drámai következményeit ábrázolják, a kiállítás így a gyerekek háború okozta traumáiról tesz tanúbizonyságot. 

A megnyitón Katarzyna Ratajczak-Sowa, a budapesti Lengyel Nagykövetség politikai osztályának vezetője, Viktória Svereniak, a budapesti Ukrán Nagykövetség politikai osztályának vezetője, valamint Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója és Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója szólalt fel, akik elsősorban mint nők és anyák fejezték ki tiltakozásukat a háború ellen, valamint hívták fel a figyelmet arra, hogy a fegyveres konfliktusok – történjenek azok bárhol is a világon – legnagyobb áldozatai a gyerekek. 

„A Futótűzben hangzik el egy mondat: „Ide nem ér el a háború”. De, igenis elér és az áldozatok szempontjából teljesen mindegy, hogy melyik félnek van igaza. A háború nem ismer oldalakat, igazságokat, csak elszenvedői vannak és leginkább a gyerekeket sújtja. A mostani kiállítás is tanúbizonyságot tesz arról, hogy milyen traumák érik őket, amik egész életükben velük maradhatnak és teherként cipelik azokat. Csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt, és csak egészséges felnőttekből lesz egészséges társadalom. A háborúval annak végeztével is van dolgunk, mert a lelkekben ott marad a lenyomata. Ambivalens érzéssel nézem ezeket a képeket, némi vigasz, hogy a művészet mint eszköz a háborúban is velünk van, és ha csak pillanatokra is, de terápiás lehet” – mondta el Kováts Adél a kiállítás kapcsán.

A háború borzalmait feldolgozó, megrázó erejű alkotások október 14-ig tekinthetők meg a Nagymező utcában és az online térben.

Fotók: Kurcz Orsolya