Roberto Bolaño
Vad nyomozók
Arturo Belano Baki Dániel
Ulises Lima Porogi Ádám
Quim Font/Matador Gáspár Sándor
María Font/Levéltárosnő/Tanítónő/Edith Sodró Eliza
Juan García MaderoSipos László Márk e.h.
Lupe/Claudia Mészáros Blanka
Álamo/Első rendőr/Miseria/Barát Pál András
Kutató/Norman/Második rendőr/Kritikus Rusznák András

Dramaturg: Sándor Júlia
Látvány: Schnábel Zita
Zene: Márton Péter (Prell)
Konzultáns: Vécsei Anna
Plakátterv: Hecker Péter
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Hatvani Monika, Lévai Ágnes

Rendező, színpadi adaptáció: KELEMEN KRISTÓF

Az előadás spanyol aloldalát itt találod.

Az előadás angol nyelvű aloldalát itt találod.

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Fiatalok vagyunk, és minket a jövő érdekel. Többé nem érdekel minket semmilyen elsivatagosodás, természeti csapás, világjárvány, elnyomó politikai rendszer, gazdasági világválság, lerombolt kulturális intézmény – a magunk valóságát akarjuk megtalálni! A káosz és a pusztulás képeihez rég hozzászoktunk, lépjünk tovább! Ha nincsenek többé mítoszaink, gyártunk magunknak sajátokat, és a jövőért a múltba is visszamegyünk, mint a zsigeri realista költőmozgalom tagjai a hetvenes évek Mexikóvárosában, akik elhatározzák, hogy a nyomára bukkannak egy rég eltűnt költőnőnek. Elindulunk velük a Sonora-sivatagba, még akkor is, ha az őrült road movie során végül mindannyian elveszünk. Az elveszésben viszont ott van az életre szóló kaland is, füstölgő puskacsövekkel, szőrös lábú transzvesztitákkal, kitömött nyuszikkal és rengeteg erotikus képpel. Kedves nézőink! Színházi kalandra hívjuk önöket, párhuzamos valóságok övezte hullámvasútra. A közös nyomozás egy kontinenseken átívelő, külső és belső utazásba szippant, múltba és jövőbe, eksztázisba és kudarcba, egy titokzatos költőnőnek a folyton elillanó nyomában.   

Roberto Bolaño (1953-2003) kalandor költőként élte élete nagyobb részét, világhírre mégis a latin-amerikai irodalom legfontosabb díjával, a Rómulo Gallegos-díjjal kitüntetett nagyregényszerzőként tett szert pár évvel a halála előtt. Ekkor már tartósan a Costa Braván élt, egy kis katalán, partmenti településen, de valódi otthonát nem ott találta meg, hanem, ahogy mondta, elsősorban két gyermekében, spanyol feleségében, és kitüntetett pillanatokban, utcákban, arcokban és a benne élő könyvekben. A Vad nyomozók születése időszakában Bolaño számára már múlt a chilei gyermekkor, a Pinochet-puccs idején történt rövid bebörtönzése, a mexikóvárosi fiatal évek. Múlt az 1975-ben megalapított infrarealizmus nevű költői mozgalom is, amelynek a Vad nyomozók zsigeri realizmus néven állít grandiózus, nagyregény léptékű emléket. A kalandor költő első gyermeke születésekor megállapodik, és a súlyos májbetegsége által kimért maradék idejében a családja számára anyagi biztonságot jelentő prózaírást választja, hogy létrehozza az élete utolsó szakaszában csaknem egész életművét.

„Egy új líraiság van kibontakozóban, és szüntelenül lenyűgöz minket, ahogy erőre kap. A »térjünk rá a lényegre« ma már »vágjunk bele a kalandba«: a vers valójában utazás, a költő pedig hősöket leleplező hős. A gyöngédség valójában röpke gyakorlat. Lélegzés és meleg. Kirobbanó élmény, önmagukat elnyelő szerkezetek, őrült ellentmondások. Ha a költő belekeveredett, az olvasónak is bele kell keverednie. Helyesírást mellőző erotikus könyvek.” (Részlet az Infrarealista kiáltványból)

Külön köszönet: Darvay Botond, Rangits Bernadett, Siflis Anna

Az előadásban látható preparált állatokat a Természettudományi Múzeum adta kölcsön a színháznak. Köszönjük!

Helyszín: RADNÓTI TESLA LABOR | Kazinczy 21., II. emelet
az EMMI támogatásával

Bemutató: 2021. szeptember 7.
Utolsó előadás: 2022. május 11.
Előadás vége: kb. 21.15 (szünet nélkül)

Porogi Ádám
Baki Dániel, Mészáros Blanka, Porogi Ádám 
Sodró Eliza és Baki Dániel
Gáspár Sándor és Sodró Eliza
 
Rusznák András és Baki Dániel

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasak

 

plakát: Hecker Péter

 

    • Hadobás Bernadett | Bistro – interjú Kelemen Kristóffal(Spirit FM, 2021. szeptember 6.)