Szövegséták Esterházyval
akik a sorok között sétálnak Bálint András
Gazsó György
Porogi Ádám
Sodró Eliza
Dés András

Rendező: GALGÓCZY JUDIT

„A magyar asztaliteniszező-nő, Póta Georgina, miután győzött a lengyel Li Qian ellen, majd vereséget szenvedett a német Wu Jiaduótól, a román Szűcs Bernadettel játszott.”

E.P. Nemzetállam |2015.| (A Tenkesch kapitánya I.)

„A könyv akkor jó, ha súlya van. Az olvasó országának van, de lapra szerelhető. Az emberélet útjának felén Esterházy által egy nem sötétlő erdőbe jutunk, Esterházy felkapcsolja a villanyt.
És örök világosság.
A szellem napvilága mindennapi kenyerünk mellé, ha például egy kis E.P. publicisztikát fogyasztunk, egy kis befektetéssel Olvasóvá kell válnunk – ami konstans energiaforrást biztosít számunkra a földi siralomvölgyben. Ebben a nagy kivilágított szövegerdőben bolyonganak boldog felelőtlenséggel: Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza, s hogy zenés is legyen, ’könnyű műfaj’, Dés András adja az ütemet a séta alá. Váljanak nézővé: jöjjenek! Sétáljanak velünk!”

Galgóczy Judit

Vitathatatlan: Esterházy Péter munkássága a huszadik századi magyar irodalom egyik leggazdagabb életműve. Az írói hagyaték gondozásának egyik első lépcsőjeként jelenteti meg a Magvető Kiadó Az olvasó országa című kötetet, amely Esterházy 2003 és 2016 közötti esszéit és cikkeit gyűjti egybe.

A Radnóti Színház egyik legfontosabb hagyományának tekinti a kortárs magyar irodalom pártolását, amelynek részeként rendszeresen műsorra tűzünk irodalmi esteket, könyvbemutatókat. A Szövegséták Esterházyval viszont nem pusztán kötetbemutató, mert…
Séta közben jó beszélgetni és jó hallgatni is.
E.P. most megjelent gigantikus kötetéből a rendező, Galgóczy Judit a válogathatatlan megmutatására törekszik. A kedves néző előtt, aki részt vesz a szellemi túrán, felvázolódik egy korrajz, a rövid szövegeken, töredékeken keresztül szépen apró sétákat teszünk az E.P. világegyetemben. Ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri, a szellem körforgása az örökkévalóságban, benne megannyi irodalmi középpel: Goethe, Kafka, meg a magyarok…
Miért jó, miért kell E.P. szövegsétákat tenni? Mert az olthatatlan érdeklődés az, ami a szellemet itt tartja, köztünk. Akkor marad friss, ha kitesszük, közzétesszük vagy csak elmerülünk benne.
Jó este lesz, otthonos, zenés, nem “patetikus”.

Esterházy Péter írásműveinek színpadi előadását a szerzői örököse és a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyezte

Bemutató: 2018. április 15.
Utolsó előadás: 2019. január 25.
Előadás vége: 20.40 (szünet nélkül)

 

Bálint András és Gazsó György
 Szövegséták Esterházyval
 
Porogi Ádám
Sodró Eliza
 
 
Gazsó György és Porogi Ádám
web_IMG_0344
Dés András

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza, a fotók jogdíjasak

Layout 1
 

TA_B1.indd

plakát: Tóth Andrej