verses slam-est
Pacalos pizza
SlammerekKemény Zsófi
Bárány Bence
Gábor Tamás Indiana
Horváth Kristóf

 

közreműködik: Magamnál jobban Kórus


Videó: Bodóczky Antal
Összeállította: Hárs Anna

Rendező: SCHERMANN MÁRTA

„Ott a haza, ahol tartod a Pilinszky-kötetedet.”

Klasszikusok költők és slammerek a hazáról

A Radnóti Színház a 2014/2015-ös évadban új műfajjal próbálkozik meg: behozza a slam poetryt a színházba. A Pacalos pizza elnevezésű esten a színház négy művésze mellett négy slammer szólal meg a hazaszeretet, kötődés, elvágyódás témájában. A színészek klasszikus magyar verseken keresztül, míg a slammerek saját szövegeikben fogalmazzák meg gondolataikat a hazáról.

Mostanában sokakban felvetődik a kérdés: menni vagy maradni? A klasszikus kérdés nyomában sorjázik még sok másik is. Például: miért olyan nehéz elhagyni ezt az országot? És miért olyan nehéz itt maradni? Ezek a kérdéseket már Balassi Bálint is feltette magának, s az azóta eltelt időben a mai napig sok más költő-író tette hozzá a saját dilemmáját, véleményét, történetét, kérdését és válaszát.

Az elmúlt évszázadok során számos emigrációs hullámban sokszázezren hagyták el az országot. És közülük hosszabb-rövidebb idő után sokan visszatértek. Mert ideköt minket valami nehezen szavakba önthető, homályos érzés. A gyökerek? Az emlékek? A nyelv? A honvágy? Ez lenne a hazaszeretet?

A Pacalos Pizza estjén színészek és slammerek beszélnek a körülöttünk lévő világról, hazáról, kötődésről magyar klasszikusok művein és slam verseken keresztül. A Schermann Márta rendezésében színre kerülő produkcióban a Radnóti Színház színészei az elmúlt ötszáz év magyar költészetének színe-javát jelenítik meg, a slammerek pedig a jelenre és az elhangzott alkotásokra reagálnak. A zenei hátteret a civilekből álló, alkalmi projekteken, performanszokon fellépő csoport, a Magamnál jobban Kórus biztosítja.

Bemutató: 2015. május 8. péntek

Adorjáni Bálint és Kováts Adél
 Kemény Zsófi
 
Magamnál jobban kórus
Adorjáni Bálint, Gazsó György, Kováts Adél és Pál András
 
Gábor Tamás Indiana

Fotók: Jókúti György, a fotók jogdíjasak

 

 

 

ht