Shakespeare
III. Richárd

 

Közreműködik: DARGAY MARCELL


Dramaturg, tolmács: Szűcs Anikó
Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Díszlettervező: Menczel Róbert
Világítás: Baumgartner Sándor
Zene: Dargay Marcell
Irodalmi konzultáns: Závada Péter
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
Produkciós asszisztens: Ari Zsófi
Rendezőasszisztens: Szikszai Rémusz
Társrendező: Daniela Dima

RENDEZŐ: ANDREI ŞERBAN

III. Richárd előadásunk megtekintését stroboszkóp, erős fény- és hanghatások alkalmazása miatt erre érzékeny nézőinknek nem ajánljuk!

Vas István fordításának felhasználásával
az előadás szövegváltozatát készítette Andrei Şerban és Daniela Dima

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.

Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

Támogató: Zikkurat Színpadi Ügynökség

Díjak:
– POSZT 2018 | Legjobb női mellékszereplő: KOVÁTS ADÉL
– POSZT 2018 | Legjobb jelmez: NAGY FRUZSINA (a Katona József Színház A kaukázusi krétakör című előadás jelmezeiért is jutalmazták)
– POSZT 2018 | Legjobb fényterv: BAUMGARTNER SÁNDOR
– Színikitikusok Díja 2018 | Legjobb férfi főszereplő: ALFÖLDI RÓBERT
– Színikitikusok Díja 2018 | Legjobb férfi mellékszereplő: LÁSZLÓ ZSOLT

Bemutató: 2018. február 18.
Az előadás hossza: kb. 3 óra 40 perc (egy szünettel)

Jelenet az előadásból
 Kováts Adél és László Zsolt
 
Alföldi Róbert és Sodró Eliza
Kováts Adél, Schneider Zoltán és Pál András
 
László Zsolt és Alföldi Róbert

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasak

 

TA_IIIRichard_50_70_poster.indd radnoti_IIIRichard_gif_180124_06

 

plakát: Tóth Andrej