DSC 0758

A Glembay ház – főpróbahét

December 19-én, szombaton kerül sor a 2015/2016-os évad harmadik bemutatójára színházunkban. Miroslav Krleža horvát szerző A Glembay ház című darabját Valló Péter rendezésében ezen a héten már teljes díszletben, jelmezben, fényekkel próbálják a színészek. A rendező a darabválasztás kapcsán elmondta: “Alapvetően két okból döntöttem úgy, hogy megrendezem A Glembay ház című darabot.

Egyrészt azért, mert Krleža nagyon jó szerző. Mondok egy példát. Egy 15 perces jelenetben a bárónénak sikerül meggyőzni az őt gyűlölő Leonét, hogy valójában szerelmes belé. Rajta kívül ezt egyedül Shakespeare volt képes megírni a III. Richárdban. Krleža nagy írói leleménnyel csodálatos szerepeket írt.

Másrészt azért, mert ez a harmincas években írott horvát darab egy olyan történelmi helyzetben játszódik, ahol a felső-középosztály léte csupán fikció – és ezt a fikciót dédelgetjük mi is Magyarországon már több mint száz éve. Krleža azt a kérdést veti föl, hogy mi lenne, ha létezne ez a társadalmi osztály, mihez tudnánk kezdeni a mindent felzabáló közönnyel, érzéketlenséggel, értékvesztéssel, az erkölcs iránti ily fokú meghasonlottságunkkal. És a válasza nem szívderítő: ebből tömegkatasztrófa lesz a darabban – két ember meghal, ellehetetlenül egy sor ember élete, miközben világos, hogy a társadalom, ami körülveszi őket, nem fenntartható. Közben van egy erős drámai történet, ami minden szereplő esetében valami nagy élethazugságra épülő létről szól. És én pontosan ezt érzékelem magam körül; lassan, de biztosan válik szét, amit mondunk magunkról és a valóság, amik vagyunk. Családok, szakágak, szakmák, társadalmi rétegek mennek tönkre teljes ingerszegénységben, teleológiamentességben, ambíció- és motivációhiányban.”

(A fotó az előadás próbáján készült)

DSC 0758