“Ha átléped a küszöbünk”

A hetek óta zajló káosz és bizonytalanság feje tetejére állította a Színház- és Filmművészeti Egyetem megszokott rendjét. Az intézmény sok vizsga- és diplomaelőadásnak keresett helyszínt bemutatásra vagy továbbjátszásra. A Radnóti Tesla Labor a most harmadéves Zsámbéki-Fullajtár osztály vizsgaelőadásának ad helyet. “Ha átléped a küszöbünk” előadás témája az egyetem. Színpadra alkalmazták azokat a benyomásokat, amik az osztályt érték a felvételijüktől egészen addig a pillanatig, amíg az osztályfőnökük felmondott… és még egy kicsit tovább is.

“Bájos és röhejes, suta és szomorkás jeleneteket látunk, felidézett otthoni és iskolai pillanatok mutatják, micsoda irgalmatlan próbatételek, milyen eddig el sem képzelt testi-lelki erőfeszítés és időzíteni tudás megismerő és gyakorlóideje volt már ez az első négy félév is. Jófajta humorral mutatják be közben – hisz elvégre vizsgát látunk –, hogy ezt is, meg ezt is megtanulták: az emelést, a hallgatást, a mind egyszerre mozdulást, a csókot, huhh, a csókot, a Pantalone-féle járási módot, a kartáncot meg a többszólamú dalolást, apró akasztófaénekek megszólaltatását, majd a talajról való teljes fölemelkedést, amikor éppen mutánsokká válnak. És akkor emelkedni kezdenek. Közösen. /…/
De ők, a színészhallgatók, számunkra most már ott maradnak, fönt, a magasban, egy elképzelt és vállalható „másik haza”, egy szavakból kialakított, fénylő felhő lakóiként, mindörökre. Ők, akik oly erősen elképzelték, hogy révületükben meg is tapasztalták azt, amire vágytak.
A szabadságot.” – részlet Gabnai Katalin kritikájából (revizoronline.com)

Előadások időpontja:

október 2. péntek, 20.00
október 3. szombat, 20.00

Helyszín: Radnóti Tesla Labor, VII., Kazinczy utca 21., II. emelet