akik a sorok között sétálnak Bálint András
Gazsó György
Porogi Ádám
Sodró Eliza
Dés András

Rendező: GALGÓCZY JUDIT

„A magyar asztaliteniszező-nő, Póta Georgina, miután győzött a lengyel Li Qian ellen, majd vereséget szenvedett a német Wu Jiaduótól, a román Szűcs Bernadettel játszott.”

E.P. Nemzetállam |2015.| (A Tenkesch kapitánya I.)

„A könyv akkor jó, ha súlya van. Az olvasó országának van, de lapra szerelhető. Az emberélet útjának felén Esterházy által egy nem sötétlő erdőbe jutunk, Esterházy felkapcsolja a villanyt.
És örök világosság.
A szellem napvilága mindennapi kenyerünk mellé, ha például egy kis E.P. publicisztikát fogyasztunk, egy kis befektetéssel Olvasóvá kell válnunk – ami konstans energiaforrást biztosít számunkra a földi siralomvölgyben. Ebben a nagy kivilágított szövegerdőben bolyonganak boldog felelőtlenséggel: Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza, s hogy zenés is legyen, ’könnyű műfaj’, Dés András adja az ütemet a séta alá. Váljanak nézővé: jöjjenek! Sétáljanak velünk!”

Galgóczy Judit

Vitathatatlan: Esterházy Péter munkássága a huszadik századi magyar irodalom egyik leggazdagabb életműve. Az írói hagyaték gondozásának egyik első lépcsőjeként jelenteti meg a Magvető Kiadó Az olvasó országa című kötetet, amely Esterházy 2003 és 2016 közötti esszéit és cikkeit gyűjti egybe.

A Radnóti Színház egyik legfontosabb hagyományának tekinti a kortárs magyar irodalom pártolását, amelynek részeként rendszeresen műsorra tűzünk irodalmi esteket, könyvbemutatókat. A Szövegséták Esterházyval viszont nem pusztán kötetbemutató, mert…
Séta közben jó beszélgetni és jó hallgatni is.
E.P. most megjelent gigantikus kötetéből a rendező, Galgóczy Judit a válogathatatlan megmutatására törekszik. A kedves néző előtt, aki részt vesz a szellemi túrán, felvázolódik egy korrajz, a rövid szövegeken, töredékeken keresztül szépen apró sétákat teszünk az E.P. világegyetemben. Ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri, a szellem körforgása az örökkévalóságban, benne megannyi |irodalmi| középpel: Goethe, Kafka, meg a magyarok…
Miért jó, miért kell E.P. szövegsétákat tenni? Mert az oldhatatlan érdeklődés az, ami a szellemet itt tartja, köztünk. Akkor marad friss, ha kitesszük, közzétesszük vagy csak elmerülünk benne.
Jó este lesz, otthonos, zenés, nem “patetikus”.

 

Bálint András és Gazsó György
 Szövegséták Esterházyval
 
Porogi Ádám
Sodró Eliza
 
 
Gazsó György és Porogi Ádám
web_IMG_0344
Dés András

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza, a fotók jogdíjasak

Layout 1
 

TA_B1.indd

plakát: Tóth Andrej