Nick Payne
CSILLAGKÉPEK
MARIANNE Lovas Rozi

Dramaturg: Kelemen Kristóf
Látvány: Márkus Sándor
Súgó, a rendező munkatársa: Hatvani Monika

Rendező: SZILÁGYI BÁLINT

Az előadás nézőterének kialakítása miatt a későn érkező nézőinket nem tudjuk beengedni.

„Képzeld el, hogy hatezerszer dobsz újra a dobókockával.”


A legenda szerint Alfred Hitchcock egyszer az éjszaka közepén izgatottan felkelt és lejegyzett egy zseniálisnak érzett filmötletet, majd reggel a következőt olvasta vissza: „Egy fiú találkozik egy lánnyal.”. Bár Hitchcock nem készített belőle filmet, ez az egyszerű, mégis végtelen lehetőséget felkínáló alaphelyzet számos művészt megihletett már, többek között a sikeres, kortárs angol drámaírót, Nick Payne-t, aki Csillagképek című darabjában valóban a végtelen lehetőségek halmazát próbálta megragadni.

Egy fiú találkozik egy lánnyal. A grillpartin, a tánciskolában, a lány lakásán, amikor az egyik bevallja, hogy félrelépett, vagy amikor a férfi megkéri a lány kezét. Egyszer így, egyszer úgy. Különböző felállásokban. Humoros, megérintő, drámai pillanatokat látunk, majd mintha visszatekernénk egy videókazettát, ugyanazt megnézhetjük még egyszer, apró eltérésekkel – amelyek viszont gyökeresen más kifutást eredményeznek. Roland és Marianne megismerkednek, szerelmesek, ugratják egymást, veszekednek, unatkoznak, bizonytalanok a másikban, támaszt nyújtanak, kérdeznek, válaszolnak. A lány fizikus, a fiú méhész, és mindketten a saját szakmájukon keresztül próbálják magyarázni a világot. Így a lány: a fizika törvényei szerint, ha van szabad választás, akkor minden kimenetel létezik egy-egy másik univerzumban. De vajon mekkora szabadságot kapunk, ha a halállal, az elmúlással kerülünk szembe?

Nick Payne díjazott darabjának, a Csillagképeknek az ősbemutatója 2012 januárjában volt Londonban, a Royal Court Theatre-ben, majd pár évvel később a Broadway-on is bemutatták, ezúttal két világsztár, Ruth Wilson és Jake Gyllenhaal főszereplésével. A premierek száma azóta is gyarapszik, a darabot egyre több színházban, más-más nyelveken, a világ különböző pontjain tűzik műsorra. Magyarországon a Radnóti Színházban láthatja először a közönség, Hárs Anna fordításában és Szilágyi Bálint rendezésében, két sikeres, fiatal színész, Lovas Rozi és Brasch Bence jutalomjátékaként.

Előadásunk a Radnóti Tesla Laborban látható.

Bemutató: 2019. október 20. vasárnap
Utolsó előadás: 2021. november 10. szerda
Előadás vége: kb. 20.30 (szünet nélkül)

A Radnóti Színház bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjában valósult meg.

Lovas Rozi és Brasch Bence
Lovas Rozi és Brasch Bence
Lovas Rozi és Brasch Bence
Lovas Rozi
 

Lovas Rozi és Brasch Bence

Fotók: Éder Vera, a fotók jogdíjasak


 

plakát: Tóth Andrej