Ray Bradbury
451 Fahrenheit
Bemutató:
2022. május 8. vasárnap, 19:00
MildredBéres Márta
Beatty kapitány / Granger László Zsolt
Barátnő / szökevény Sodró Eliza
a Kutya / öregasszony / barátnő / szökevény Mészáros Blanka
Stoneman, tűzőr / gyomormosó / szökevényWidder Kristóf
Black, tűzőr / gyomormosó / szökevény Nagy Márk

 

valamint száguldozók és a tévécsalád tagjai: az előbbiek (Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Widder Kristóf, Nagy Márk)


Dramaturg: Sándor Júlia
Zene: Dargay Marcell, Csizmás András
Sound design: Csizmás András
Díszlettervező: Devich Botond
Jelmeztervező: Giliga Ilka
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Ari Zsófi

Rendező: NAGY PÉTER ISTVÁN

Ray Bradbury regénye alapján a színpadi adaptációt írta:
Sándor Júlia és Nagy Péter István

Valamikor, a nem olyan távoli jövőben, metropoliszaink csaknem az égig érnek, nyelveink pedig végképp összezavarodtak. A civilizáció bölcső, huszonnégy órás portaszolgálat: a város nem alszik, de altatódalt énekel neked és elringat. Énekel reggel-este, zümmög az elektromosság hangján, a tömegközlekedésen, az utakon, a szobaméretű tévéfalakon, a füledben, a zsebedben, a fejed fölött és a talpad alatt. Nyugodtan alhatsz, a tűzőrség mindig készenlétben áll, bár a házak már régen tűzbiztosak. Ebben a világban nem oltani, hanem tüzet szítani riasztanak.

Guy Montag tűzőr. Munkatársaival éjszakáról éjszakára fogadja a riasztásokat, és gyújtja fel a magánemberek otthonaiban megbúvó illegális könyvtárakat. A könyveket ugyanis betiltották, hogy felforgató, gondolkodásra ingerlő tartalmukkal ne veszélyeztessék az általános boldogságot és nyugalmat. A krízis úgy érkezik, mint az álom vagy egy új szerelem: lassan, majd hirtelen nagyon gyorsan. Talán akkor kezdődik, amikor Montag a felesége ágya mellett belerúg az üres altatós fiolába. Talán, amikor meglátja magát egy fiatal lány vagy egy öregember tekintetében. Talán, amikor az első könyvet ellopja. „Ha tetszik nekünk, ha nem: benne vagyunk. Valamerre irányt kell keresnünk, meg kell tudnunk, hogyan jutottunk kátyúba.” – mondja Montag, és minden, amit korábban a valóságnak hitt, hirtelen lángra kap.

Ray Bradbury 1953-as disztópiája a Radnóti Tesla Laborban a jelenünket továbbgondolva keresi életünkben és világunkban a kátyúba be- és az onnan kivezető utat.

Bemutató: 2022. május 8.

Május 8.
19:00
vasárnap – bemutató