Ray Bradbury
451 Fahrenheit
Clarisse / Lila lány Berényi Nóra Blanka
FRAU NORFRY / PAULA / MENTŐS 1 Sodró Eliza
MRS. HUDSON / BARBARA Bata Éva
BLACK / PETER / MENTŐS 2 Nagy Márk
STONEMAN / GEORGE Widder Kristóf

 

valamint utasok és árnyak

Operatőr – Csíkszentmihályi Ajnácska / Vaszari Júlia


Színpadi adaptáció: Kárpáti Péter
Dramaturg: Sándor Júlia
Díszlettervező: Devich Botond
Jelmeztervező: Giliga Ilka
Videó: Karcis Gábor
Zene: Dargay Marcell, Csizmás András
Sound design: Csizmás András
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A díszlettervező munkatársa: Pestalits Benjámin
A rendező munkatársa: Ari Zsófi

Rendező: NAGY PÉTER ISTVÁN

Külön köszönet: Cseh Dávid, Lestyán Attila, Martin Márta, Dohanics Orsolya

Loránd Imre fordítását felhasználva Ray Bradbury regénye alapján írta: Kárpáti Péter

Ahogy kihaltak a dinoszauruszok, a Volkswagenek és a lovak, úgy a kultúra sem menekült. A tömeggyártás elhozta a boldog egyformaság korát, az emberek egyre távolabb kerültek saját történetüktől, a könyvek ideje pedig lejárt. Csak a tűzoltóság cirkál már az éjszakában, hogy kerozint okádó lángszóróival megsemmisítse az utolsó, illegálisan birtokolt példányokat, a magánemberek pincéiben és padlásain elrejtett könyvtárakat, titkos könyvlerakatokat. Háziasszonyok és férjeik élik át önfeledten, szobaméretű tévéfalakkal borított nappalijukban más családok életét, ami éppen olyan szépnek és boldognak látszik, mint az övék. Mint Montagé és Millie-é: az előléptetés előtt álló tűzoltóé és feleségéé. A krízis úgy érkezik, mint az álom vagy egy új szerelem: lassan, majd hirtelen nagyon gyorsan. Talán akkor kezdődik, amikor Montag a felesége ágya mellett belerúg az üres gyógyszeres fiolába. Talán, amikor meglátja magát egy fiatal lány vagy egy öregember tekintetében. Talán, amikor az első könyvet ellopja. Vagy talán az egész korábban kezdődött, és mindez már csak okozat. Az önmagát felégető világ megváltásának vágyakkal átszőtt, lelkifurdalással telített, képtelen álma.

451 Fahrenheit az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ezt idézi meg címében Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, amelyet első formájában novellaként, mindössze kilenc nap alatt vetett papírra a University of California Los Angeles-i könyvtárának alagsori írógépszobájában, 1950-ben. A huszonötezer szavas novella még A tűzoltó címet viselte, Bradbury akkor döntött a 232,8°C-os forróságot jelentő fenti cím mellett, amikor a történetet a kétszeresére, regénnyé bővítette. Később maga is megpróbálkozott művét színpadra állítani, újabb nemzetközi sikerét azonban François Truffaut 1966-os filmváltozatával aratta a több felvetésében is profetikusnak bizonyuló történet. A Radnótiban Kárpáti Péter 2015-ben írt színpadi változatának magyarországi bemutatójaként, egy groteszk humorú előadásban kerül színre a 451 Fahrenheit.

„Ha valamilyen elképzelt valóságot űzve túl sokan tartunk csukott szemmel ijesztően egy irányba, akkor nagyon könnyen kicsúszhat a lábunk alól a talaj. És egy szakadék fölött találhatjuk magunkat, mint a mesében a prérifarkas, aki ilyenkor még egy ideig a fizika törvényeire fittyet hányva úgy tehet, mintha lenne a lába alatt talaj, de közben kívülről mi már látjuk, és belül már ő is érzi, hogy na, most le fog zuhanni. Ez a történet ebben a pillanatban játszódik, amikor már kint táncolunk a sziklameredély peremén túl, de prérifarkasként még épp lenne lehetőségünk visszakapaszkodni.” Nagy Péter István

Ray Bradbury 451 FAHRENHEIT című műve a RAY BRADBURY LITERARY WORKS LLC engedélyével kerül színre.
Copyright © 1953, Ray Bradbury
Copyright © megújítva 1981-ben, Ray Bradbury

Bemutató: 2022. május 8.
Utolsó előadás: 2024. május 29. 
Az előadás hossza: kb. 1 óra 50 perc (szünet nélkül)

AZ ELŐADÁS 16 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLOTT! 

Pál András, Schneider Zoltán
Béres Márta, Pál András

Pál András, Berényi Nóra Blanka
Béres Márta, László Zsolt, Pál András
 
Widder Kristóf, Nagy Márk, Bata Éva, Sodró Eliza

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasak

plakát: Horváth Lóczi Judit