JÖNNEK A CSAPODÁROK | MENJ HAZA SZÍNHÁZBA | GINA BEMUTATÓ | EGÉSZSÉGÓVÓ INTÉZKEDÉSEINK | KEREKíTSD FEL | ÉVADOS MAGAZIn 2020|2021

 

Jönnek a Csapodárok!

A Radnóti Színház szeptember 11-én, pénteken kezdi az évadot A vágy című előadással a Radnóti Tesla Laborban. 13-án, vasárnap pedig egy ízig-vérig reneszánsz komédiával, a legfrissebb bemutatónkkal, a Csapodárokkal szórakoztatja a közönséget a Nagymező utcában. Ritka műfaj a komédia színházunkban, de annál becsesebb. Ruzante művét Peer Krisztián dolgozta át, Szőcs Artur rendezte és a zenét hozzá Rozs Tamás szolgáltatja. „Miféle középkor ez? Könnyű kitalálni: sötét. Mert egy dolog a röneszansz, és más az, hogy mi látszik abból vidéken meg a periférián. Itt még ötszáz évet várni kell arra, hogy az értelem fénye bevilágítsa a feudális éjszakát. De ezt is kivárjuk, nem igaz?” A szerepekben Rusznák András, Sodró Eliza, Pál András, Bálint András és Baki Dániel látható.

fotó: Bácsi Róbert László


 

Menj haza színházba!

Színházunk merész vállalása, hogy legfrissebb bemutatónkat már a premier időszakában élőben közvetítjük az interneten. A Radnóti közönsége számára újdonság, hogy egyes előadásaink streamelve is láthatók lesznek, és egyből egy különlegességgel indítunk, hogy 10 nappal a premier után élőben közvetítjük a Csapodárok című új bemutatónkat: szeptember 23-án, szerdán este 19.00 órától.

Menj haza színházba! Ezzel a szlogennel népszerűsíti a Radnóti Színház a kiváló minőségben, 7 kamerával élőben közvetített előadását, amire külön gegekkel készülnek az alkotók, tehát ez a streamelt verzió máskor nem látható, csak szeptember 23-án limitált férőhelyekkel.
Az eSzínház platformot a Magyar Színházakért Alapítvány hozta létre és működteti azzal a céllal, hogy kiváló minőségben felvett színházi előadásokat élőben közvetítsen, és ebből a gyűjteményéből „kikölcsönözhető” élményt nyújtson a nézőknek a világ bármely táján. Az eSzínház első élő közvetítése a Radnóti Színház Csapodárok című előadása lesz.

„Nagyon nehéz helyzetben vannak a színházak, mert a járványveszély miatt sok a kérdőjel, a bizonytalanság. Azon dolgozunk, hogy mi lehetne a legjobb a közönségnek és nekünk ebben az ambivalens helyzetben . Éppen ezért találtuk ki merészen, hogy a legfrissebb premiert közvetítjük élőben, mert szeretnénk tudni, hogy ezt a lehetőséget hogyan fogadja a közönségünk. Sok munkát és pénzt áldozunk arra, hogy kiderüljön, mennyire van keletje az online színháznézésnek. Azzal tesszük vonzóvá, hogy 7 kamerával – amiből egy a színfalak mögé is belát -, kiváló minőségben közvetítjük a szeptember 23-i előadásunkat, amire külön gegekkel is készültünk az otthonülők számára. Azt gondolom, hogy most minden néző hálás lesz, az is, aki eljön a színházba, mert lehetőség van a szellősebb helyfoglalásra, az is, aki tart a vírustól és az is, aki vidéken vagy külföldön van, de vágyik a színházi élményre.” – nyilatkozza Kováts Adél.


 

Gina bemutató szeptember 26-án, szombaton a Radnóti Tesla Laborban

Különleges munkamódszerrel, közös alkotómunkával jön létre a Gina című ősbemutató. Schwechtje Mihály rendezi és írja a színészek improvizációja alapján, és valós történetet dolgoznak fel: átlagos, középosztálybeli szülők szemszögéből látjuk, mit okoz, ha azzal kell szembesülniük, hogy a gimnazista fiuk belekeveredett egy csoportos szexuális abúzusba. Miként lehet ezt feldolgozni? A kialakuló konfliktusok a család életében gyökeres fordulatokat generálnak. A rendkívül izgalmas előadásban László Zsolt és Török-Illyés Orsolya a szülőpár, Nagy Márk játssza a fiút, a nyomozónő Martin Márta, a vízilabdaedző Schneider Zoltán, a tinédzserlány szerepében Hajdu Lujza és Kizlinger Lilla látható kettőzve, az édesanyját Moldvai Kiss Andrea alakítja.


 

 

Egészségóvó intézkedések

Színházunk a pandémia miatt biztonsági rendelkezéseket hozott, amelyekkel csökkenteni próbáljuk a járvány fokozódásának esélyét, és komfortosabbá tenni a színházbajárást. Az általános védelem mellett (maszk, kézfertőtlenítés, lázmérés, légfertőtlenítés) a Radnóti Színházban 190 főben limitáltuk a nézőszámot, a Radnóti Tesla Laborban pedig csökkentettük, szellősebbé tettük a saját előadásaink nézőterét, ugyanígy jártunk el a Keres Emil Próbaterem előadásaival is. A Radnóti nézőterének erkélyét különítettük el oly módon, hogy ott két hely után kihagyunk egy ülőhelyet, aki így szeretne előadást nézni, az erkélyre váltson jegyet. Ezt a rendelkezést szeptember 7-én hoztuk, így a teltházas előadásainknál már nem tudjuk alkalmazni a limitet. A nézők és a színházi dolgozók biztonsága és jóérzése érdekében úgy alakítottuk ki az eljárást, hogy az mindenki számára észszerű és betartható legyen. A rendeletek a színház weboldalán olvashatók.


 
Kerekítsd fel!

Kerekítsd fel akciót hirdettünk: a nézők tetszőleges összeggel kerekíthetik fel a jegyük árát, hogy támogassák a Radnóti Ifjúsági Műhely munkáját. A Radnóti Színház minden évben saját költségvetéséből és pályázati pénzből segíti a fiatalok (14-24 éves korosztály) számára ingyenes képzést. Erre az évadra a költségvetés apró töredékét kaptuk csak meg pályázati forrásból, ezért 5 millió forintot szeretnénk összegyűjteni a Kerekítsd fel adományaiból, így a sok száz forint hatalmas segítség lesz, hogy a Radnóti Színház ifjúsági programja – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – méltón folytatódjon.


 

Évados Magazin 2020|2021 és Kortárs Felbeszélések

Idén is megjelenik az évados magazinunk, amit újragondoltunk és digitális kiadványként publikáljuk. Picit sajnáljuk, hogy nem lesz kézbe fogható, de ezzel is csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat. A kiadvány a Marquard Media együttműködésével készül.
Az együttműködések ebben az évadban is központi helyet foglalnak el a színház életében. Partnereink: a Magvető Kiadó, a Marquard Media, a Volvo, a Metropolitan Egyetem és az Egyenlítő Alapítvány.

A Magvető Kiadóval és a Volvoval közösen alkottunk egy hangoskönyvet. A 16 színész körzreműködésével 27 kortárs magyar novellát tartalmazó Kortárs felbeszélések, a BeTone stúdió jóvoltából podcastként hallgatható. Októberben debütál majd a Margó Fesztiválon.

 

LETÖLTHETŐ SAJTÓANYAG és FOTÓK

 

További információ: Szijártó Ádám | szijarto.adam@radnotiszinhaz.hu | +36 20 506 21 11