Többlépcsős program

Többlépcsős programunk az előadásokat kísérő foglalkozásokat foglalja magában. Célja elősegíteni az előadások értő befogadását és feldolgozását. Színházi és drámajátékokon, beszélgetéseken keresztül a résztvevők az előadás fókuszában álló témáról gondolkodnak közösen. A foglalkozáson szerzett élményeik hozzájárulnak az előadás által felvetett kérdések, problémák megértéséhez, befogadásához.
Ezt a foglalkozástípust előadástól függően középiskolás, egyetemista és felnőtt csoportok is igényelhetik.

ELŐKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS:

Az előkészítő foglalkozás során színházi és drámajátékos feladatokkal, beszélgetésekkel hangolódunk az előadásra, interaktív feladatokon keresztül mélyítjük el annak központi témáját. A foglalkozás időtartama az előadástól függően 45 perc vagy másfél óra, helyszíne előzetes egyeztetés alapján a színház vagy az osztályterem.

FELDOLGOZÓ FOGLALKOZÁS:

Az előadás után néhány nappal egy foglalkozás keretében a látottak feldolgozását segítjük. Megvitatjuk az előadás kapcsán felmerülő kérdéseket, reflektálunk az előkészítő foglalkozáson felvázolt központi témára, emellett beszélünk az előadás formanyelvéről. A foglalkozás időtartama előadástól függően 45 perc vagy másfél óra, helyszíne előzetes egyeztetés alapján a színház vagy az osztályterem.

A foglalkozások ingyenesek!

 

A programot igényelni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével és a radnotimuhely@radnotiszinhaz.hu e-mail címre való visszaküldésével lehet. Illetve visszajelzéseket is szívesen fogadunk ugyanezen az e-mail címen.

Programunk az alábbi előadásokhoz vehető igénybe:

 

Székely Csaba
10
Rendező: Sebestyén Aba
Ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 
Foglalkozásunk során a Remény lakótelep közösségeként a minket összekötő élményekről, emlékekről és az együttélés szabályairól gondolkodunk. A közös munka során drámajátékos feladatok és irányított beszélgetések segítségével arra keressük a választ, hogy mi a viszonyunk a bibliai Tízparancsolathoz, van-e saját Tízparancsolatunk és miben áll a szabályokhoz, törvényekhez képest a szabadságunk.

MARTIN McDONAGH
A PÁRNAEMBER
Rendező: Szikszai Rémusz
Ajánlott korosztály: 11-12. évfolyam
Az előkészítő foglalkozás időtartama: 45 perc
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

A párnaember egy megrázó történet a művészetről és annak vélt vagy valós hatásáról. Egy történet a szeretetről és annak hiányáról. A körülöttünk lévő bizonytalanságról és a bennünk lévő bizonytalanságról, ami miatt történetekbe kapaszkodunk. Szép és kegyetlen történetekbe.

Milyen történetek találnak meg minket a kétségekkel teli világunkban? Ezek milyen módon hatnak ránk? Támogatnak bennünket vagy épp elbizonytalanítanak? Vajon felismerjük-e, amikor a fikció válik valósággá számunkra?

A foglalkozások során drámajátékos gyakorlatokon és irányított beszélgetéseken keresztül gondolkodunk a fenti kérdéseken és a színházi formanyelven. 

 

WAJDI MOUAWAD
FUTÓTŰZ
Rendező: Alföldi Róbert
Ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 
A feldolgozó foglalkozás során drámajátékos gyakorlatok segítségével továbbgondoljuk az előadás szereplőinek történetét és megvizsgáljuk az egymással való kapcsolatukat. Közösen gondolkodunk az előadásban oly jelentős hallgatásról, a csend mögött megbújó érzelmekről, titkokról, és arról, hogyan lehet a családtól kapott örökségünket gazdagítani, és az előttünk feltáruló világról tanulni.

 

Selagh Delaney
EGY CSEPP MÉZ
Rendező: Valló Péter
Ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam

A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 
Hogyan ismétlődik meg a darabbéli anya sorsa a lányában? Hogyan termelődik újra a marginalizált társadalmi helyzet? Tehetünk-e bármit ez ellen? S ha igen, akkor hogyan? A feldolgozó foglalkozás során ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat a diákokkal közösen.

SCHWECHTJE MIHÁLY
GINA
Rendező: SCHWECHTJE Mihály
Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

A Gina megtörtént eset alapján készült: egy középosztálybeli házaspár élsportoló gimnazista fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik, „beginázzák” az áldozatot és az internetre kerülnek fel kompromittáló fotók a lányról. A darab a helyzet feldolgozását vizsgálja az elkövető, az áldozat és a szülők szemszögéből.

A foglalkozás keretében az előadás egyes levetített jeleneteiből kiindulva színházi, drámapedagógiai és szociodrámás formákon keresztül a fiatalokkal közösen gondolkodunk a bántalmazás, a felelősségvállalás és az áldozathibáztatás témáin.

 

SZOPHOKLÉSZ
ANTIGONÉ
Rendező: POROGI DORKA
Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

„Olvastuk, tanultuk, ismerjük, fölismerjük az Antigonét: a játékot, amely két és félezer éve sürget, nyomaszt és emlékeztet arra, hogy eljön a pillanat, amikor el kell dönteni, mert muszáj, hogy egy igazság van-e, kettő, vagy millió.”

Két ellentétes akarat egymásnak feszül. Az isteni vagy az emberi törvények szerint kell cselekednünk? Mi a helyes út? És hol van az igazság? Egyáltalán van-e igazság? A kar, a bölcs öregek már állást foglaltak. Vajon a diákok egyetértenek velük? A közös munka során drámajátékos feladatok és irányított beszélgetések segítségével ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

RAY BRADBURY
451 FAHRENHEIT
Rendező: NAGY PÉTER ISTVÁN
Ajánlott korosztály: 10-12. évfolyam
A feldolgozó foglalkozás időtartama: 90 perc
 

A Fahrenheit 451 igen aktuális, világszintű jelenséggel foglalkozik: az olvasás tevékenységének, a szellemi tudás értékének egyre intenzívebb megkérdőjelezésével, háttérbe szorulásával.

Mit adnak nekünk a könyvek, a történetek, az ismeretek? Milyen a tudás szisztematikus felszámolásának világa? Mire van szükségünk ahhoz, hogy feleszméljünk, amikor rendszerszinten manipulálva vagyunk? És mi jelenthet ebben a megrekedt állapotban fordulatot? Milyen színházi formák segítik a disztópia megjelenítését?

Rengeteg kérdés, és megválaszolásuk a diákokra vár. Nyúljunk vissza a látottakhoz, és keressünk együtt lehetséges válaszokat!

 

 

 
 
fotók: Gerencsér Anna
plakát: Horváth Lóczi Judit (451 Fahrenheit), P. Kovács Tibor (Futótűz), Szabó Márton (A párnaember), Tóth Andrej (Don Carlos, Egy piaci nap, 10, Gina), Valló Berta (Egy csepp méz), Vojnich Erzsébet festménye alapján Szijártó Ádám (Antigoné)