Részvételi csoport

Részvételi színházi csoportunkat 2020 őszén indítottuk először azon felnőttek számára, akiket érdekel a kortárs színház világa és szívesen részt vesznek egy közösségi alkotófolyamatban.

Miért pont a részvételi színházat választottuk?
  • mert ebben a műfajban megosztjuk egymással a csoport számára releváns hétköznapi történeteinket,
  • és megkeressük azokat a témákat, amik mindannyiunkat foglalkoztatnak;
  • mert mindenki el tudja mondani a véleményét…
  • … amit aztán egy kreatív folyamat során bonthat és fejezhet ki;
  • mert újragondoljuk a játszó és a néző viszonyát, és hagyományos szétválasztottságát;
  • és a végén az előadásokon keresztül sok embert megszólítunk, társadalmi párbeszédet, együtt gondolkodást indítva el;
  • mert játszani felnőttként is jó
2021|2022

Elindult a Radnóti Színház sétaszínházi projektje. A RIM részvételi színházas csoportja nyakába vette a VII. kerületet, hogy közterekhez kapcsolódó történeteket gyűjtsön és azt tervezgeti, hogyan meséli majd ezeket tovább az arra járókelőknek, ottlakóknak.

A RIM civil felnőttekből álló csoportja a részvételi színházi program keretében azon kezdett el gondolkozni, hogyan kapcsolódik vagy hogyan szeretne kapcsolódni az utcához, és hogyan vinné ki a művészetet az utcára. A VII. kerület tereihez kötődő személyes és „talált” történeteiket Gardenö Klaudia rendezővel, Durst Móni szociodramatistával és Szendrey Gitta, Mlynarik Julcsi drámainstruktorokkal az alkotófolyamat végére egy sétaszínházi előadásba foglalják májusban.

„Sokféle szemszögből szeretnénk találkoztatni a résztvevőket a köztérrel: történeteken,

úgynevezett láthatatlan jeleneteken, városi sétán és társművészetek bevonásán keresztül.” – mondták a csoportvezetők. „Két alkalomra csatlakoztak hozzánk a BME urbanisztika tanszékének építészhallgatói. A részvételis csoporttagok a Klauzál térhez kapcsolódó történeteket hoztak, a hallgatóktól pedig inspirálódva a történetekből különböző anyagok használatával készítettek egy-egy tér-installációt a Klauzál téren.”

„Az egyetemi közeg egy zárt rendszer, melyben bár a szakmai képzés magas szintű, más diszciplínák megismerése és a valósággal való találkozás sokszor alulreprezentált. Ezért is volt csodálatos az együttműködés a Radnótival, hiszen olyan szituációkba kerültek a diákok, melyekre a formális oktatás keretei között nem lenne lehetőség, ám olyan képességek használatára és elsajátítására volt alkalmuk, melyet később a szakmájuk gyakorlása közben is kamatoztathatnak.” – Bene Bence, doktorandusz, tankörvezető (BME ÉPK URB)

„Jó volt megtapasztalni, hogy az építész szakmán kívül is elképzelhető együttműködés, amiből aztán valami szép születhet.”

„Most nem témára reagálhattunk a térben, hanem térinstallációkkal és makettekkel történeteket ábrázolhattunk, és így több impulzus ért minket.”

„Volt egy olyan benyomásom is, hogy az építész szakmán kívüli független szemlélők tisztábban tudnak meglátni a makettemben számomra fontos dolgokat.” – építészhallgatók visszajelzései.

„Megragadott, hogy mennyire máshogy láttatnak dolgokat a hallgatók azáltal, hogy a tér felől gondolkoznak.”

„Különleges élmény volt, hogy az építészek által a történeteinkből forma született.”

„Megéltem, hogy a több helyről érkező inspiráció új rétegeket tud adni az alkotásnak.” – részvételis csoporttagok visszajelzései.

fotók: Bárdos Bodza

2020|2021

A foglalkozások során hétről hétre találkoztunk, megismerkedtünk egymással, beszélgettünk a minket foglalkoztató kérdésekről, problémákról. Személyes történetekből kiindulva kerestük meg közös témáinkat, majd azt az egy témát, amely mindannyiunkat mélyen foglalkoztat. Ezt jártuk körbe drámás, improvizációs és színházi eszközökkel, melyek anyagából az évad végére előadás született. Az előadást a Tesla Kertben mutattuk be és még 2 alkalommal tovább játszottuk.

plakát: Szendrey Gitta

fotó: Csutak Kinga


Dzsubák Tamás:
Személyes történeteket színháziasítottunk – interjú Durst Mónival és Szendrey Gittával
| kultura.hu

Részvételi színházi programunk az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

fotó: Gerencsér Anna, Rádóczy Bálint