Részvételi csoport

Részvételi színházi csoportunkat 2020 őszén indítottuk először azon felnőttek számára, akiket érdekel a kortárs színház világa és szívesen részt vesznek egy közösségi alkotófolyamatban.

Miért pont a részvételi színházat választottuk?
  • mert ebben a műfajban megosztjuk egymással a csoport számára releváns hétköznapi történeteinket,
  • és megkeressük azokat a témákat, amik mindannyiunkat foglalkoztatnak;
  • mert mindenki el tudja mondani a véleményét…
  • … amit aztán egy kreatív folyamat során bonthat és fejezhet ki;
  • mert újragondoljuk a játszó és a néző viszonyát, és hagyományos szétválasztottságát;
  • és a végén az előadásokon keresztül sok embert megszólítunk, társadalmi párbeszédet, együtt gondolkodást indítva el;
  • mert játszani felnőttként is jó
2022|2023

KÖZELÍTŐ – részvételi színház a Radnótiban

A Radnóti Színház az ArtMan Egyesülettel és a Budapest Esély Nonprof. Kft-vel részvételi színházi csoportot indít novembertől fogyatékossággal élő és ép fiatal felnőttekkel. A közös munka során az alkotófolyamaton keresztül próbáljuk egymás helyzetét jobban megérteni. A speciális igényű és ép résztvevők együtt és egyenértékűen, közös témafelvetések és döntések mentén vesznek részt a mozgásos és szituációs foglalkozásokon, hogy újszerű cselekvési lehetőségeket próbáljanak ki. A Radnóti harmadik részvételi színházas projektjének célja ezzel a módszerrel az integrációt elősegítő közös jövőképalkotás.

A 16 alkalmas folyamatot végig dokumentáljuk. A felvételekből kisfilm készül, amelyet a későbbiekben a RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) minél több diákhoz eljuttat egy érzékenyítő foglalkozás kíséretében. 2023. áprilisában nyitott műhelyalkalmakkal vagy előadással zárjuk a Közelítőt.

A foglalkozások keddenként 16.30-tól 18.30-ig lesznek a Lengyel Intézetben (VI. kerület, Nagymező u. 15.):
– Az első 5 alkalom időpontjai: 2022. november 15., november 22., november 29., december 6., december 13.
– A második szakasz 2023. január 10-től március 21-ig tart.
– Nyilvános főpróba: március 28. Lengyel Intézet
– Próba a helyszínen (Jurányi 200-as terem): április 1. 16.00-20.00  
– A nyílt műhely alkalmak/előadások időpontjai: április 2. 15.00-16.00 és 18.00-19.00 

Jelentkezni az alábbi Google form kitöltésével lehet. 
Jelentkezési határidő: 2022. november 7. hétfő éjfél

A program Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

2021|2022

Elindult a Radnóti Színház sétaszínházi projektje. A RIM részvételi színházas csoportja nyakába vette a VII. kerületet, hogy közterekhez kapcsolódó történeteket gyűjtsön és azt tervezgeti, hogyan meséli majd ezeket tovább az arra járókelőknek, ottlakóknak.

A RIM civil felnőttekből álló csoportja a részvételi színházi program keretében azon kezdett el gondolkozni, hogyan kapcsolódik vagy hogyan szeretne kapcsolódni az utcához, és hogyan vinné ki a művészetet az utcára. A VII. kerület tereihez kötődő személyes és „talált” történeteiket Gardenö Klaudia rendezővel, Durst Móni szociodramatistával és Szendrey Gitta, Mlynarik Julcsi drámainstruktorokkal az alkotófolyamat végére egy sétaszínházi előadásba foglalják májusban.

„Sokféle szemszögből szeretnénk találkoztatni a résztvevőket a köztérrel: történeteken, úgynevezett láthatatlan jeleneteken, városi sétán és társművészetek bevonásán keresztül.” – mondták a csoportvezetők. „Két alkalomra csatlakoztak hozzánk a BME urbanisztika tanszékének építészhallgatói. A részvételis csoporttagok a Klauzál térhez kapcsolódó történeteket hoztak, a hallgatóktól pedig inspirálódva a történetekből különböző anyagok használatával készítettek egy-egy tér-installációt a Klauzál téren.”

„Az egyetemi közeg egy zárt rendszer, melyben bár a szakmai képzés magas szintű, más diszciplínák megismerése és a valósággal való találkozás sokszor alulreprezentált. Ezért is volt csodálatos az együttműködés a Radnótival, hiszen olyan szituációkba kerültek a diákok, melyekre a formális oktatás keretei között nem lenne lehetőség, ám olyan képességek használatára és elsajátítására volt alkalmuk, melyet később a szakmájuk gyakorlása közben is kamatoztathatnak.” – Bene Bence, doktorandusz, tankörvezető (BME ÉPK URB)

„Volt egy olyan benyomásom is, hogy az építész szakmán kívüli független szemlélők tisztábban tudnak meglátni a makettemben számomra fontos dolgokat.” – építészhallgató visszajelzése.

„Megragadott, hogy mennyire máshogy láttatnak dolgokat a hallgatók azáltal, hogy a tér felől gondolkoznak.” – részvételis csoporttag visszajelzése.

fotók: Bárdos Bodza

RÉSZVÉTELI SÉTA-SZÍNHÁZ A RADNÓTIVAL | 2022. MÁJUS

A Klauzál tér a kerület szívében van. Története gazdag és sokszínű. Állt itt színház, gettó, járt erre villamos, épült benne vásárcsarnok, laktak itt híres emberek. Szerelmek születtek és hunytak ki a Klauzál téri padokon, és generációk jártak ebédelni a Kádárba. Van játszótér, kutyafuttató, Bubi-állomás és emléktábla. És megannyi emlék tábla nélkül. Elfeledett és sokat idézett történetek. Megannyi ember, kinek az élményeiből feldereng a Klauzál tér története.

Az Itt voltunk című előadásunkban emléket állítottunk és megünnepeltük, hogy immár mi is részei lettünk a tér történetének. A csoportban résztvevő civilek helytörténeti kutatást végeztek, amelyekből szövegek születtek, és egy vándorló előadás során a tér különböző pontjain el is játszottak.

Akik megszólaltatták a történeteket: Buday Pál, Csoma Katalin, Darvas Gabó, Dzsubák Tamás, Kaposi Ildikó, Sáhó Barnabás, Szigeti Borbála, Ugróczky Dóra, Vígh Anita, Zentai Tünde
Zene: az Azta! zenekar tagjai (Balogh Ábel – nagybőgő, hegedű; Brassai Ábel – nagybőgő, brácsa; Turi Andris – brácsa; Code Kjartan – prímás)
Rendező: Gardenö Klaudia
Csoportvezetők: Durst Móni, Mlynarik Julcsi, Szendrey Gitta

Köszönjük a segítséget Bene Bencének, Görbe Márknak, Komán Attilának, Kelemen Kristófnak, Schaffler Sacának, Szijártó Ádámnak, Velinsky Dórinak és a BME urbanisztika tanszék építészhallgatóinak.

fotók: Todoroff Lázát

2020|2021

A foglalkozások során hétről hétre találkoztunk, megismerkedtünk egymással, beszélgettünk a minket foglalkoztató kérdésekről, problémákról. Személyes történetekből kiindulva kerestük meg közös témáinkat, majd azt az egy témát, amely mindannyiunkat mélyen foglalkoztat. Ezt jártuk körbe drámás, improvizációs és színházi eszközökkel, melyek anyagából az évad végére előadás született. Az előadást a Tesla Kertben mutattuk be és még 2 alkalommal tovább játszottuk.

plakát: Szendrey Gitta

fotó: Csutak Kinga


Dzsubák Tamás:
Személyes történeteket színháziasítottunk – interjú Durst Mónival és Szendrey Gittával
| kultura.hu

Részvételi színházi programunk az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

fotó: Gerencsér Anna, Rádóczy Bálint