Pass Andrea
Napraforgó
Szereplők Pető Kata
Török-Illyés Orsolya
Formán Bálint
Sztarenki Dóra
Kárpáti Pál
Tolnai Hella
Kőszegi Mária
Hajduk Károly

Jelmez: Szabó Márton István
Fény: Bredán Máté
Zenei munkatárs: Formán Bálint
A rendező munkatársa: Tési Dóra

Rendező: PASS ANDREA

 

 

Díjak és fesztiválszereplések:
• NEW YORK Spring Festival: A drámából angolul készült felolvasó színházi előadás amerikai színészekkel, rendező: Adrian Alexander Alea, 2019.
• A Napraforgó bekerült a 2018-as EURODRAM (European network for drama in translation) 3 kiválasztott magyar drámája közé.
• Fesztiválok: DESZKA, 2017.
• THEALTER, 2017.
• dunaPart Kortárs Előadóművészeti Platform, 2017.
• A Napraforgó 2016-os Staféta előadások különdíjas produkciója

Érdek-ellenérdek, konfliktus, feszültség – ez élteti a drámát. A valóságban viszont pont ezekbe halunk bele. A frusztráció minden szinten jelen van társadalmunkban. Konstruktív megoldások helyett újabb és egyre furcsább betegségeket produkálunk, átváltoztatva személyiségünket, érthetetlen tünetek mögé rejtőzve el a világ és önmagunk elől. A Napraforgó című előadás erre a kortünetre fókuszál, elénk tárja tragikumát, abszurditásából adódó humorát.

Egy fiatal pár, egy nem működő házasság, egy ház, amelyet el fognak veszíteni, és egy elhatalmasodó betegség. A szőnyeg alá söpört kudarcok, ki nem mondott vádak, elfojtott indulatok mérgezik az otthon légkörét. Az egymástól elhidegült pár a problémáktól kábultan éli mindennapjait, amit egy tíz éves gyermek éberen figyel.

A Napraforgó című darab elsősorban Janka és édesanyja viszonyát vizsgálja. Az Anya kezeletlen pszichés betegségekben szenved, aminek tünetei egyre szélsőségesebb formában jelennek meg a történet során. Ezen az „aknamezőn” lavíroz Janka, a kiskamaszkor küszöbén álló tíz éves gyermek. Az előadásban hét másik szereplő története is kibontakozik: egyszerre jelenik meg a gyermekek és a felnőttek világa és a köztük tátongó szakadék.

 

A produkció a STAFÉTA keretén belül a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Támogatók: Staféta, Budapest Főváros Önkormányzata, Füge Produkció, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Bemutató: 2016. február 11.
Az előadás hossza 90 perc, szünet nélkül.

Hajduk Károly és Pető Kata

Hajduk Károly, Sztarenki Dóra, Tolnai Hella, Kárpáti Pál, Kőszegi Mária és Pető Kata

Pető Kata és Sztarenki Dóra
Pető Kata és Hajduk Károly
 

Fotók: Dömölky Dániel, a fotók jogdíjasak