SzereplőkPeremartoni Krisztina
Soltész Bözse

Jelmez, díszlet, látvány: Galgóczy Judit
Műszaki vezető: Vadász István

Rendező: GALGÓCZY JUDIT

 

Díjak:
• Mátyás-Irén Emlékdíj, 2018.

“Négy hinta, fel-le, fel-le. Négy női sors, kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi.
Hogyan fonódnak össze a sorsok?
Hogyan gyötri és szereti, rángatja földre és röpteti égbe egymást anya és lánya?
Össze vagyunk kötözve egymással mi, emberek, életre-halálra?
És kinek jut élet, kinek halál?
Magunkat áldozzuk fel vagy a másikat?
Mindannyiunk életében előkerülő kérdések, és most élesben robbannak, a színpadon.
Két kortársunk, akik egyáltalán nem szentek. És két szent a múltból, akik egyáltalán nem szenteskednek.
Nagyon is szenvedő, szenvedélyes emberek. Hogy mit keresnek a színpadon? Talán ez is kiderül.”

/Lackfi János/

 

A Vilmos-díjat elnyert Hinták című dráma egy zsámbéki idős asszony történetén alapul, és bizonyíték arra, hogy a „valóság sokszor nem valóságszerű”. Lackfi János darabjának éppen az adja a különlegességét, hogy a súlyos, de mindennapos tragédiákat összesűrítő anya-lánya történetet egybeszövi Avilai Nagy Szent Teréz és Lisieux-i Kis Szent Teréz legendájával. A két szálat a hintamotívum, a földhöz kötöttség és a repülni vágyás szimbóluma köti össze.
A Hinták a lét misztikájáról szól, metafizikus dolgokról beszél. Arról, hogy választhatunk-e a létezés és nem létezés között. Arról, hogy nálunk van-e döntés. Arról, hogy van-e jogunk dönteni.

A Hinták című dráma színrevitele a Zsámbéki Színházi Bázis 2017-es évadának egyedülálló színházi vállalkozása, sokszoros ősbemutató. Lackfi János először mutatkozott be színpadi íróként. A Zsámbékon élő és alkotó Lackfi egy idős (zsámbéki) asszony történetéből kiindulva írta meg első színművét, a saját szavaival élve „zsoltáros szabadversben”. A darabot 2010-ben Vilmos-díjjal jutalmazták: a díjat azoknak adományozzák, akik munkássága kiemelkedő a teológia, filozófia vagy az egyháztörténelem területén. Peremartoni Krisztina tizenhét év után ebben a darabban lépett újra színpadra Magyarországon. Az Amerikában élő színésznő egy olyan személyt (Soltész Bözse) választott darabbéli lányául, aki annak idején tanítványa volt a Nemzeti Színiakadémián. Galgóczy Judit rendező az ő kettősükre építette az előadást. Az előadás előbemutatója 2017-ben volt, a Lengyel Intézetben. A darab a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legnagyobb sikerrel játszott saját produkciója, mely a 2017-es bemutatót követően nyolc, 2018-ban hét alkalommal szerepelt a fővárosi, illetve vidéki játszóhelyek repertoárján (Erzsébetligeti Színház, Pesti Vígadó, Szentendrei Teátrum, Gyulai Várszínház, Zsámbéki Színházi Bázis).

Bemutató: 2017. május 12.
Az előadás hossza 90 perc, szünet nélkül.

Peremartoni Krisztina

Söltész Bözse

Peremartoni Krisztina
Soltész Bözse
 

Fotók: Fejér János, a fotók jogdíjasak