Hamvai Kornél
Castel Felice
Szemüveges Szombathy Gyula
Öregember Bálint András
Öregasszony Csomós Mari
Szépség Marjai Virág

Dramaturg: Morcsányi Géza
Díszlettervező: Horgas Péter
Jelmeztervező: Benedek Mari
világítástervező: Móray Ernő
Súgó: Andrási Kata
Ügyelő: Szalai Péter
A rendező munkatársa: Őri Rózsa

Rendező: VALLÓ PÉTER

„Tudja, mi ez? Egy mennybemenetel. Erre gondoltam. Hogy eddig volt az életem – és most egy hónap a hajón, hogy megyek szép lassan, hogy ki lehessen élvezni, a mennybe. A jó mennybemenetel az nem csak egy pillanat. Hanem maga egy élmény. A mennybemenetel az egyszemélyes nászút. Ugye?”

1958. A Castel Felice óceánjáró fedélzetén összezsúfolódott 1400 kivándorló között nyolc magyar is utazik, valahol Európa és Ausztrália között, úton az ismeretlenbe, ahol sokadmagukkal neki kell fogniuk új életet kezdeni. Kapcsolatok szövődnek és bomlanak fel, új barátságok és konfliktusok születnek, egy igéző szempár köré történeteket írnak, álmok csalogatnak és hamvadnak el szellemes szópárbajok között… És a hajó, a boldogság ígéretét hordozva – neve is ezt jelenti, „boldog kastély” – egyre csak megy. De az új élet kezdéséhez előbb le kell zárni a régit – ha le lehet egyáltalán. Ahogy haladnak délnek, az összezártság, a forróság, a bizonytalanság és a tehetetlenség mindenkiből a legrosszabbat hozza ki, és lassan kibukik: valószínűleg nem ugyanaz elől menekülnek. Tettesek, áldozatok egyaránt lehetnek köztük. Hogy ki kollaboráns, ki ügynök, ki ávós, ki szimpatizáns, ki az, aki csak élni akar… van olyan utas, aki szerint mit számít ez már a világ túlfelén.
Valakinek mégis fontos lehet, mert az út felén túl egyszer csak eltűnik az egyik magyar utas. Megölte magát? Megölték? Titka volt? Vagy ő tudta valakiét? Vagy egyszerűen csak vízbe esett az előző esti viharban? Kezdetét veszi a nyomozás, miközben már senki nem bízik senkiben, és már mindenki másra vágyik. Bár odaérhetnének végre. Bár sose érkeznének meg. Bár el se indultak volna.

Hamvai Kornél darabja szerelemről, hűségről, ügynökökről, földrészeken átívelő üldözésről és menekülésről – és a hazaszeretetről, a megbocsátásról és a feledésről szól.

A tévéfelvétel sugárzási jogát az RTL Klub átadta a Radnóti Színháznak a pandémia ideje alatt, ezzel is segítve színházunkat. Köszönjük!

Az előadást támogatta:
a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma,
a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Bemutató: 2005. december 18.
Utolsó előadás: 2008. április 10.

Bálint András és Csomós Mari
Kováts Adél
Szombathy Gyula és Szervét Tibor
Marjai Virág
 

Szombathy Gyula és Marjai Virág


Fotók: Koncz Zsuzsa, a fotók jogdíjasak