A TÜNETEGYÜTTES – REALITY A PINCÉBEN
Előadók és alkotótársakGőz István
Papp Éva
Szabó Réka
Szász Dániel
Valcz Péter

Dokumentumfilm részletek: Kőrösi Máté
Zene: Csizmás András
Szöveg: Peer Krisztián
Mozgás asszisztens: Fülöp László
Teakonyha: Czakó Máté, Lakos Fanni

Rendező: SZABÓ RÉKA

 

A Tünet Együttes művészeti vezetője, A tünetegyüttes rendezője Szabó Réka matematikus, táncos, koreográfus és rendező. A dokumentarista darabbal Réka a Tünet társulatának nagyon személyes és szubjektív történetét a független előadóművészet tágabb kitekintésű krónikájába ágyazva viszi színre csapatával – öniróniával, megrendítő őszinteséggel adva látleletet a Magyarországon zajló folyamatokról, egy kis művészcsapat küzdelmeiről, a “független” lét nagy kérdéseiről. Szabó Réka 2002-től vezeti a verbalitást és fizikalitást egyenrangú kifejező eszközként használó Tünet Együttest. Réka A létezés eufóriája című filmmel világszerte ismertté vált, számos egyéb díj mellett elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Kritikusok Hete nagydíját az A kategóriás Locarno Filmfesztiválon és a Szarajevói Filmfesztivál Emberi Jogi Díját is.

Dokumentarista performansz, önreflektív dühkitörés.

A független előadó-művészek története a rendszerváltástól kezdve, kusza mindennapjainkig – benne a Tünet Együttes őszinte és személyes szilánkjaival. Gyárlátogatás a kulisszák mögé. A független alkotók története mindenkié, aki mára elvesztette viszonyítási pontjait. Fent még dübörög a nagyszínpad, mintha minden rendben lenne; mi meg lent a pincében. Egy ország tünetegyüttese.

Kiabáljunk együtt a jövőbe!

 

„Nincsenek jó állapotban, ám az előadás annál inkább: pontos, erős és őszinte.”
(Török Ákos: Őrületes tünetek, tanckritika.hu)

Köszönet: Fuchs Lívia, Halász Tamás, Nánay István, Oberfrank Réka, Rihay-Kovács Zita, Szabó György, Szabó István, Szögi Csaba, Újvári Milán, Varga Andrea

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Jelenet az előadásból

Szabó Réka

Gőz István
Papp Éva
 
Jelenet az előadásból
Papp Éva

Gőz István, Szász Dániel

Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel
Szász Dániel, Szabó Réka, Gőz István
 
Jelenet az előadásból

Fotók: Mészáros Csaba, Szedő Iván, a fotók jogdíjasak