Sétálgattunk az Olvasó országában.

Jó volt. Pihentető, frissítő és sokszor nevettető, olykor torokszorító. A Szövegséták Esterházyval estünk a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Esterházy publicisztikákból készült, az Olvasó országából, amelyből Galgóczy Judit válogatott szövegrészleteket, és, akik előadták: Sodró Eliza, Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám. Mindehhez Dés András ütötte a ritmust hol a testén, hol egy kannán, hol a sokféle akusztikus varázshangszerén. Álljon itt néhány E.P. szemelvény az íze végett.

web_IMG_0363 webIMG_0260
web_IMG_0416 web_IMG_0422

“Nekem nincsen másom, csak a szavaim, muszáj vagyok jó viszonyban lennem velük. Mindent a szavakból építek föl, még a saját apámat is a szavakból építem föl, vagy az anyámat, vagy az érzelmeimet, a szerelmeimet. De ez nem valami különleges dolog, szerintem minden író így van evvel.”

web_IMG_0447 web_IMG_0344

“Akkor tehát első lépésben nyugtalannak kéne lenni. Megtalálni (tudomásul venni!) a közös európai nyugtalanítót. De Európa oszthatatlan, és ez akkor is igaz, ha időről időre maguk az európaiak feledkeznek meg erről. Most azonban be kell fejeznem ezt az írást, mert jönnek az európai gyerekeim ebédre. Szegény ebédnek sincs sok választása, magyar lesz, és így európai.”

web_IMG_0215 web_IMG_0430

“Én nem jutottam a gondolkodással semmire, ezért tudok könyveket írni. Ha majd bölcs leszek, akkor nem írok könyveket, hanem imádkozni fogok. Ha meg hülye leszek, akkor nem tudom, mit fogok csinálni. De akkor talán már nem kell csinálni semmit, csak lenni, mint egy darab kő vagy Weöres-verssor.”

Fotók: Hevesi-Szabó Lujza