Sodró Eliza a díjazottak között

Ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Filmdíj átadását a Vígszínházban.

Idén a magyar filmek között az Oscar-díj szűkített listájára is rákerült Akik maradtak, illetve az Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf Foglyok című filmjei lettek a díjkiosztó legjobbjai. A legjobb mozifilm díját megkapó Akik maradtak összesen 4 díjat (a rendező, a férfi főszereplő és a forgatókönyvíró) nyert. A legjobb tévéfilm díját megkapó Foglyok kilenc másik kategóriában is a legjobb lett, benne Sodró Eliza a Radnóti Színház színésznője, aki a legjobb női főszereplő díját kapta.

Hajduk Károly kiváló alakításért megkapta a legjobb férfi színésznek járó díjat, köszönőbeszédében – roppant elegánsan és kollegiálisan – nem csak megköszönte és kiemelte Szőke Abigél tehetséges munkáját, hanem virtuálisan meg is osztotta vele a saját díját.
Szintén négy díjat kapott a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk mozija, amelyet Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek.

A játékfilmek sorában az Apró mesék, Szász Attila két kategóriában nyert (legjobb zene: Pacsay Attila és Parádi Gergely; legjobb maszk: Hortobágyi Ernella és Hufnágel Mariann), egy-egy díjat kapott a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Duszka Péter Gábor a legjobb vágó) és a Valan – Az angyalok völgye (Garas Dániel a legjobb operatőr).

A tévéfilmek között Deák Kristóf alkotása, a Foglyok tarolt: tíz kategória, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta.
A legjobb animációs film Az utolsó vacsora, Rofusz Ferenc rendezése lett, a legjobb dokumentumfilm A létezés eufóriája Szabó Réka rendezésében.

Gratulálunk minden díjazottnak!

coverfoto: Máté Balázs