Radnóti a Színházak Éjszakáján

Színházak Éjszakája az egyik legnépszerűbb esemény a közönség körében. Már hetedik alkalommal jöhetnek-mehetnek, kulissza mögé leshetnek és találkozhatnak a színészekkel, színházi dolgozókkal. Ezt az éjszakát a színházak is szeretik, mert másképp lehet megmutatkozni a színpadon. 

A Radnóti színpadán 16.30-kor kezdünk egy kellemes átváltozós órával, amit Kelemen József tart a Radnóti ifjú titánjaival (Vilmányi Benett, Józsa Bettina eh., Konfár Erik eh., Márfi Márk eh.), színészképzés történik 1 óra alatt. A Radnótinak már hagyományos műsorszáma az Így írtok ti, aminek a porondmestere Sneci (Schneider Zoltán), a szövegtöredékeket a közönség küldi be, amiből összeáll egy rögtönzött előadás. Persze mindenki dől a nevetéstől. A tavalyi sikeres Bekvart koncert után, most a Szakértők zenekart hívtuk meg záróakkordként, velük zenél majd két színészünk is, Lovas Rozi, Pál András és különleges vendégünk, Závada Pál (Pali imád énekelni). A Szakértők előtt lesz egy felvezetése a koncertnek, az Eleven hangok, amit már szintén ismerhet a közönség. Mindenen és mindenki zenélhet, hangokat adhat ki a színpadon a színészekkel együtt a közönség is, persze a hangmester, Kovács Marci irányítása alatt.

RIM rajongókra is gondoltunk, őket a Lengyel Intézetben várják drámainstruktoraink: Lakatos Dóra, Szendrey Gitta és Széplaki Nóra. Bárki, aki regisztrál részt vehet a drámajáték foglalkozásokon, amiből hármat is tartanak három témában. Nagyon népszerű, úgyhogy regisztráljanak mielőbb!

Az évad egyik legfontosabb eseményéről se maradjanak le, a részben felszedett színpaddeszkáinkra festettek, alkottak a színészek, művészek, dolgozóink és mindazok, akiknek köze van a Radnótihoz. Átváltozások deszkára kiállításunk megnyitója a Lengyel Intézetben lesz 15.00-kor, amit Kováts Adél és Bálint András nyit meg közösen. Persze minden deszka-alkotó is ott lesz. Különlegessé teszi a kiállítást, hogy három pilléren áll, az említett deszkákon kívül állandó plakáttervezőnk, Tóth Andrej képzőművész deszkára festett alkotásaiból is látható egy válogatás, a harmadik pilléren pedig Dobos Tamás áll, az ő utánozhatatlan fotóival, amit egy speciális eljárással a színpaddeszkáinkra exponált. A kiállítás mellett a Radnóti Magazin is ekkor jelenik meg, mely egyedülállóan képviseli színházunk gondolati és vizuális világát. Benne kortárs íróink és az együttműködőink a színház kérésére a komfortzóna köreit járják be, a társulat színészei érzékeny kérdésekre adnak kitárulkozó válaszokat, leendő bemutatóink alkotóival pedig személyes hangvételű interjúkat olvashatunk. Mindezt Dobos Tamás fotográfus és operatőr művészi fotói, Tóth Andrej plakát- és képzőművész grafikái és Yann Baillieul munkája teszik egésszé. Benne minden az elmozdulásra, a kizökkenésre, a határátlépésre reagál, amit ebben az évadban átél a Radnóti Színház a szomszédos építkezés miatt.

 

 

  – van lehetőség előzetes helyfoglalásra      – nincs szükség előzetes helyfoglalásra     228 – férőhelyek száma      – nagyothallók számára akadálymentesített program

16.30-17.30

Radnóti Színház | színpad
(Nagymező utca 11.)
 228      

SZÍNÉSZ LESZEK. EGY ÓRA ALATT
Színészmesterség foglalkozás a Radnóti színpadán Kelemen József vezetésével. Közreműködik: Józsa Bettina eh., Konfár Erik eh., Márfi Márk eh., Vilmányi Benett.

18.00-19.00

Radnóti Színház | színpad
(Nagymező utca 11.)
 228      

ÍGY ÍRTOK TI – SNECI VEZETÉSÉVEL
– a nézők által előre megadott mondatokból a számítógép darabot ír, a színészek meg eljátsszák.
A téma: felújítás, építkezés, költözés.
Mindezért felelősséget vállal: Schneider Zoltán
Közreműködik: Martin Márta, Martinovics Dorina, Bálint András, Rusznák András, Konfár Erik eh. és Farkas Böbe

19.30-20.30

Radnóti Színház | színpad
(Nagymező utca 11.)
 228      

ELEVEN HANGOK
Kovács Mártonnal, a Szakértőkkel, a Radnóti Színház színészeivel és a közönséggel.

Közreműködik: Lovas Rozi, Sodró Eliza, Hatvani Monika, Kelemen József, László Zsolt

21.00-22.30

Radnóti Színház | színpad
(Nagymező utca 11.)
 228      

A SZAKÉRTŐK ZENEKAR (NÉPSZÁMOSOK, HELYI VÁLLALKOZÁS, AVAGY KI VAGYOK ÉN?) NEW YORK UTÁN ELŐSZÖR BUDAPESTEN A RADNÓTI SZÍNHÁZBAN A SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJÁN!

Az idén 15 éves, sokat megélt orkesztra ezúttal Jessica Lurie és Matt Dariau nélkül lép közönség elé. Ám a hangáradatban föltűnik minden egyes zaj, zörej, melódia, melyet Kaposvártól  New Yorkig, a Csiky Gergely Színháztól a Nemzeti Színházon át a La Mama Theatre-ig  no és a Nublu Clubban együtt fedeztek föl Mohácsi Jánossal – és ezen a nyáron a két amerikai fúvóssal – a zabolátlan muzsikusok.

A Szakértők:
Bánfalvi Eszter – ének
Radnay Csilla – ének
Sebesi Tamás – dobok, ütők, ének
Csíkvár Gábor – bőgő
Wágner-Puskás Péter – billentyűk
Bodor Tibor „Teskó” – harmonika
Rozs Tamás – cselló, ének, hömi
Némedi Árpád – cimbalom, ének
Kápolnás Attila – klarinétok, szaxofonok
Ágoston Béla – klarinétok, szaxofonok
Kovács Márton – hegedű, ének
Zságer-Varga Ákos – billentyűk, potméterek

Különleges vendégek:
Lovas Rozi – ének
Pál András – ütők
Závada Pál

15.00-15.45

Lengyel Intézet
(Nagymező utca 15.)
40   

„ÁTVÁLTOZÁSOK DESZKÁRA” KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A RADNÓTI 2018/2019-ES ÉVADÁRÓL
A kiállítást megnyitja és a deszkákról emlékeket idéz: Kováts Adél és Bálint András
 

 

 

A RIM – RADNÓTI IFJÚSÁGI MŰHELY PROGRAMJA A SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJÁN
Milyen jó néha felnőtt fejjel is játszani. A mindennapjaink közéleti, kulturális, politikai, szociális témáit a szokásostól eltérő módon megközelíteni. Vitázni róluk, improvizálni velük, színházat csinálni belőlük.
A budapesti Radnóti Miklós Színház színházi nevelési műhelyének drámainstruktorai és növendékei játékokon, gyakorlatokon, közös alkotómunkán keresztül adnak lehetőséget a közösségi kommunikációra, a felmerülő problémák megoldásainak keresésére. Mindeközben pedig kipróbáljuk a színházi nevelés közösségformáló erejét.

16.00-17.30

Lengyel Intézet
(Nagymező utca 15.)
 40

TÉNYLEG TE DÖNTESZ? – HOL VAN A HATÁRA A SZABAD DÖNTÉSHOZATALNAK?
A foglalkozás során megvizsgáljuk, mik motiválnak/irányítanak/gátolnak minket életünk nagy döntései során. Mennyire hozzuk meg saját döntéseinket, vagy vagyunk a körülmények, körülöttünk levők hatása alatt. A RIM Radnóti Ifjúsági Műhely színházi nevelési foglalkozása.
18.00-19.30

Lengyel Intézet
(Nagymező utca 15.)
 40

„EZT IS ELVISZEM MAGAMMAL…” – MENNI VAGY MARADNI?
Egyre többen döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak külföldön. A foglalkozás során azt a kérdést feszegetjük, mi van máshol, ami itt nincs. Illetve mik azok a tényezők, amik itthon tartanak minket. Hol van az igazi otthon? A RIM Radnóti Ifjúsági Műhely színházi nevelési foglalkozása.
20.00-21.30

Lengyel Intézet
(Nagymező utca 15.)
 40

17 DOBOZ CIGI – KINEK MIT JELENT 20.000 FORINT?
Húszezer forintból egy család havi élelmiszer szükségletét ki lehet gazdálkodni. De ha összeszámoljuk a rajtunk lévő ruhák és kiegészítők értékét, az lehet, hogy jóval meghaladják ezt az összeget. Hogyan bánjunk felelősségteljesen a pénzzel és mit jelent az, hogy „a pénz értéke”? A RIM Radnóti Ifjúsági Műhely színházi nevelési foglalkozása.