radnoti evadnyito domolky daniel WEB 002

Gazdag évadnyitó a Radnótiban: Alföldi – Csató – Fehér – Valló – ifj. Vidnyánszky

Kováts Adél augusztus 22-én megtartotta első évadnyitó társulati ülését a Radnóti Színházban. A megújulásról, új tervekről, új arculatról, a frissen csatlakozott tagokról és a tervezett bemutatókról beszélt a közel 60 fős társulat előtt.

radnoti evadnyito domolky daniel WEB 002

Kováts Adél küldetésének tekinti, hogy a Radnóti olyan 21. századi színház legyen, amely megkerülhetetlen tényezője Budapest kulturális életének, egy nyitott, intellektuális közösségi tér, ahol korunk társadalmi problémáival kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. „Akkor vagyunk sikeresek, ha a közönség azt fogja érezni, ide el kell jönni, és részt kell venni abban, ami itt történik. Mi nemcsak kiszolgáljuk, hanem táncba is hívjuk a nézőt.” A tartalomhoz igazodva a Radnóti Színház arculata is átalakul hamarosan.

radnoti evadnyito domolky daniel WEB 009

Az igazgató kiemelte, hogy a „Radnóti Színház történetében eddig több meghatározó időszak volt, és a most megújuló Radnóti magában hordozza egy újabb aranykor születését.” A cél olyan előadások létrehozása, melyek nem csupán magas művészi minőséget képviselnek, hanem megszólítják, felébresztik a közönséget, s ehhez számít a társulat aktív és közösségi hozzáállására.

radnoti evadnyito domolky daniel WEB 004

Ezt erősíti az új évadban a Radnóti társulatához csatlakozó Lovas Rozi, Sodró Eliza, László Zsolt és Rusznák András. Valamint az évad új bemutatói: elsőként ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra Bulgakov komédiáját Vecsei Miklós átdolgozásában Iván, a rettenet címen, premierje október 16-án lesz. Másodikként Csató Kata rendezésében Kárpáti Péter darabja, az Ofélia árnyszínháza, melyet Michael Ende meséje alapján írt, és a bemutatója november 13-án lesz. A libanoni születésű kanadai szerző, Wajdi Mouawad Futótűz című színművét Alföldi Róbert rendezésében január 7-én mutatja be a színház. Valló Péter rendezi a Radnóti negyedik bemutatóját, Shakespeare Téli rege című darabját, melyet a színház felkérésére Szabó T. Anna fordít újra. Az ötödik bemutató pedig Fehér Balázs Benő rendezése lesz.

Kováts Adél másik célkitűzése, hogy a nőket érintő témák és kérdések körét felkarolja, kibontsa. Így az évad részévé válik egy kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött felolvasószínházi sorozat, ami SZÓVAL címmel elsőként Joanna Owsienko Tiramisu című művét mutatja be a közönségnek szeptember 17-én, a Színházak Éjszakáján.

Fotók: Dömölky Dániel