gabormiklosdij

Gábor Miklós-díjat kapott Pál András

Feledhetetlen pillanatokat élt át a társulat és főként Pál András április 17-én este 22 órakor, amikor a Téli rege-előadás végén Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke átadta neki a díjat.

17 15

Pál András Leontes (Téli rege) szerepének megformálásáért vehette át a színházi élet egyik rangos szakmai elismerését, ami a legjobb Shakespeare-alakításért jár.
Friss Gábor Miklós-díjas színészünk nem először részesül szakmai elismerésben, hiszen megkapta már a Junior Prima-díjat, kétszer díjazták a POSZT-on, egyszer a Vidéki színházak fesztiválján, a Radnóti Színházban pedig elnyerte a legjobb, majd a legkedveltebb színésznek járó elismerést is. Pál András az első kaposvári színészosztályban végzett Babarczy László növendékeként. Négy éve szerződött a Radnóti Színházhoz, s számos főszerepet eljátszott itt, a Nagymező utcában. Jelenleg a Futótűz, a Lear király, A párnaember, az Iván a rettenet, a Buborékok, a Karamazov testvérek, a Vágyvillamos és a Téli rege előadásában látható. Utóbbiban a féltékenységbe beleőrülő Leontes királyt formálja meg Valló Péter rendezésében.

A Gábor Miklós-díjat Vass Éva, a művész özvegye alapította 2000-ben. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, a testületet jelenleg Ascher Tamás rendező vezeti, tagjai Stuber Andrea mellett Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító és Spiró György író.

3 13

A Gábor Miklós-díjasok listája: László Zsolt, Király Levente, Herceg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza és egyetlen színésznőként Pogány Judit. Tavaly a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja, Bajomi Nagy György nyerte el a kitüntetést Gábor Miklós emblematikus szerepében, a Hamletben nyújtott alakításáért.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet-előadása címszereplőjeként ábrázolja.

A díjátadón Brozsek Niki fotózott.